Preporučujemo: Nove pesme na Radiju 021 - Vol. 1

Od danas, svakog drugog četvrtka na portalu 021 muzički urednik Radija 021 Ivan Varnju sa vama deli izbor pesama kojima obogaćuju našu plej listu. Uživajte!
Preporučujemo: Nove pesme na Radiju 021 - Vol. 1
Foto: 021.rs

Piše: Ivan Varnju

Njukasl, grad na reci Tajn, nekada je bio centar regije rudnika uglja i poznato brodogradilište. Danas je mesto gde možete popiti dobro pivo - New Castle Brown Ale, a ponosni su na mnoge sugrađane i umetnike kao što su: Rowen Atkinson, Sting i Brian Johnson.

Ipak, da se ne lažemo, ikona grada je legendarni fudbaler Alan Širer. U 303 nastupa za klub iz svog rodnog grada, postigao je 148 golova, čime je zaslužio da dobije bistu koja se nalazi ispred Sent Džejms parka.

Više od 20 godina nakon zlatnog doba Alana Širera, jedan novi klinac, ovoga puta muzičar, stavio je Njukasl u prvi plan novinskih naslova - Sam Fender. Poređenja sa Springstinom su neizbežna i to se posebno može čuti u naslovnoj numeri sa Fenderovog albuma "Hypersonic missles".

Pesma koju slušamo na Radiju 021 "Saturday" himna je svih radnih žena i muškaraca koji žive od danas do sutra, odnosno refren za šljakere koji čekaju vikend. Mladi Sam je sve objasnio u ova tri minuta. Tri akorda i istina.



Verovatno najlepši spoj elektronske i rok muzike dogodio se u Mančesteru, u drugoj polovini osamdesetih. New Order su već bili izgradili kultni status, a na temeljima alternativne scene je počela da radi čuvena izdavačka kuća Factory records.

Na severu Engleske počela je da se rađa scena na kojoj su sintisajzeri, sempleri i gitare bili tretirani ravnopravno. Rezultat tog haotičnog i kreativnog perioda opisan je u pesmi Happy Mondays i u filmu istog naziva "24 hour party people".

Ne znam koliko su svesno to želeli članovi grupe Foals, ali singl "In Degrees", podsetio me je na zlatno vreme klupske scene u Mančesteru. Old-school tehno osnova pesme, zatim elektronska bas deonica na synthu i jednostavni gitarski fanki rif.

Sastav Foals se poput mene, rado vraća u osamdesete, tačnije u klub Hacijenda u Mančesteru. Mada, sve i da smo bili prisutni tih godina, pitanje je čega bismo se sećali.



"Zar ga nisam prošle godine video na ulici kako svira", glasio je jedan od komentara na mreži jutjub ispod ove odlične soul pesme. Dok su neki svoj uspeh i uticaj merili brojem lajkova, tvitova i šerova, Eric Burton je uporno svirao na ulici u Ostinu, glavnom gradu Teksasa.

Par godina kasnije njegov sastav Black Pumas postao je hit na američkoj televiziji. Njihov uspeh nadovezao se na karijere koje su nekoliko godina ranije izborili Sharon Jones i Charles Bradley, čije pesme takodje slušamo na Radiju 021.

Soul muzika i ponosno nasleđe afroameričke kulture i danas se rado sluša od američkog juga do glavnog grada Vojvodine.   



Australija je druga planeta, ili je bar mesto kako je planeta Zemlja nekada izgledala. Pogledajte samo životinjski svet koji ćete sresti samo na tom kontinentu ili u nesrećnim zoološkim vrtovima.

Možda zato i rokenrol koji nastaje tamo zvuči toliko nepretenciozno i jedinstveno, a opet savršeno. Pogledajte u rokenrol rečniku pod: AC/DC, Rose Tattoo, The Saints ili u novije vreme The Chats.

Tame Impala stižu sa zapadne australijske obale direktno na pesak Bećarca ili Oficirca, i nadam se da ne zvučim previše pretenciozno kada to kažem, jer mi Australijanci prosto to nikada neće oprostiti. Ovo je singl koji najavljuje njihov četvrti album "The Slow Rush".



Za kraj, jedan kratak osvrt na muzičku istoriju. Na današnji dan, na britanskoj lestvici singlova, ova pesma je bila najveći hit, tačnije 13. februara 1982. godine.

"Town Called Malice" grupe The Jam jedan je od njihovih poslednjih hitova koji zapravo najavljuje novu karijeru njihovog frontmena. Ono što je počeo u grupi The Jam, a to je istraživanje funk, soul i jazz muzike, Paul Weller je nastavio sa bendom Style Council i posebno kao solo izvodjač od 1990. godine do danas.



Ivan Varnju je pravnik, antifašista, gitarista, pasionirani ljubitelj soul i rokenrol muzike. Danas radi kao muzički urednik i voditelj na Radiju 021. Možete ga slušati svakog radnog dana od 12 do 17h, a njegov muzički izbor svakodnevno na frekvenciji 92,2 MHz.

  • Borislion

    13.02.2020 11:04
    Bravo
    Konačno malo razmrdavanja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.