Muzika u godini apokalipse: Šta je slušao muzički urednik Radija 021

Kako napraviti muzički presek najčudnije godine u našim životima, ko je dominirao muzičkim listama i jedna krajnje lična preporuka za slušanje i istraživanje.

Ako hoćete da sumiram muzičku 2020. godinu u samo dva događaja, pokušaću ovako. Prvi neka bude trenutak kada je ceo orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta izveo je čuvenu italijansku pesmu Bella Ciao onlajn, i to tako što se svaki član orkestra nalazio u svom domu. Kakvo fantastično ludilo. Drugi događaj je moj omiljeni novosadski festival To Be Punk koji sam gledao sam, na internetu. Bendovi su se smenjivali na bini u klubu Dom B612 i zvuk je bio zaista dobar. Publika je, kao i ja, bila u gaćama ispred svojih monitora.

Moralo je tako zbog nevidljivog neprijatelja čije ime neću spominjati, iako svi znamo da je koncert uživo nešto što za neke od nas predstavlja religijsko iskustvo, bez obzira da li smo verujući ili ne. Koncert podrazumeva dodire, zagrljaje, bliske kontakte, skakanje po ljudima, nošenje ljudi, guranje, glasno pevanje, a neki zadovoljstvo pronađu u drevnoj discplini šutke. Koncerti mi zaista nedostaju.

Sve je to zabranjeno, razumem zbog čega, ali koristim ovaj prostor da istaknem sve male i velike bendove koji žive od svirke. Mislimo na vas. Mislimo i na tonce, ljude kojima je posao bina, binska oprema i ceo taj mikro svet. Drugari, ne mogu da zamislim koliko je teško i nadam se da ste našli način da se dočekate na noge.

Dakle, nema svirki. Muzičari su se okrenuli studijskom radu i godina, čije ime sam samo jednom spomenuo, zapravo je bogata muzičkim izdanjima. Ne bih vas davio godišnjim listama i takmičenjima u slušanosti, jer iskreno ne verujem u to, ali protokol nalaže da kažemo ko je bio u prvom planu. Da počnemo sa mejnstrim dešavanjima gde je očigledno trend da se muzičke zvezde okreću osamdesedim godinama prošlog veka.

Tako smo dobili albume "Future nostalgia" Dua Lipe, "Disco" Kylie Minogue ili "Plastic Hearts" koji je objavila Miley Cyrus. Ovo poslednje izdanje podrazumeva saradnju sa legendama kao što su Billy Idol, Joan Jett i Stevie Nicks.

Ko voli kantri i soul, preporučujem album "Reunions" koji je snimio Jason Isbell. HipHop zajednica dominira mejnstrim scenom već godinama, ali vam neću skrenuti pažnju na brojne izuzetno slušane trap albume, jer sam jako posvađan sa tim groznim trendom. Hoćete rep - slušajte Run The Jewels, ove godine objavili su četvrtu ploču "RTJ4".

Ako pogledamo u smeru rok legendi, treba reći da je AC/DC vratio u bend bludnog bubnjara koji je zbog više krivičnih dela boravio u kućnom zatvoru na Novom Zelandu. Najpoznatiji autralijski bend već 45 godina koristi isti recept, a u novembru su objavili sedamnaesti album "Power Up". Slušaoci Radija 021 su upravo pesmu "Shot in the dark" grupe ACDC izabrali za hit godine. Ne zaboravite da su nove ploče objavili Ozzy Osbourne i Alice Cooper. Sav medijski hajp u alterantivnoj muzičkoj zajednici zaslužuju i Idles (Ultra Mono) odnosno irski pank pesnici Fontaines D.C. (album A Hero's Death)

Pred vama nije godišnja lista najboljih, već pesme koje sam sticajem ko zna kojih okolnosti najviše slušao u poslednjih 365 dana. Možda vam se nešto dopadne, pa krenete da istražujete. Srećna Nova godina. Smrt kovidu, sloboda narodu.

The Budos Band - Long in the Tooth LP

Ovo je fantastičan instrumentalni bend koji su jednom prilikom opisali kao spoj psihodeličnog roka, pa čak i metala sa soul muzikom. Zaista, gitarski rifovi koje čujete zvuče hard-rokerski, padne vam i Black Sabbath na pamet, ali je sve to praćeno moćnim duvačkim deonicama. Ne čudi, s obzirom na to da je ova ekipa deo Daptone records, izdavačke kuće koja je zaslužna za karijere soul dive Sharon Jones i velikog Charles Bradleya. Ima tu i surfa, odsnosno psihodeličnog roka, a može vas podsetiti i na muziku kakvu je za filmove sedamdesetih pravio Curtis Mayfield.


The Damned - The Rockfield Files EP

Demnedi kako ih zovu na Limanu su prvi britanski pank bend sa zvanično objavljenim singlom. Bila je to pesma "New Rose" objavljena 22. oktobra 1976. godine. Haos je sinonim za ovaj sastav, kako u smislu stalnih promena u postavi i dešavanja oko benda, ali i u smislu večitih kreativnih promena. Oni su pioniri panka, zatim su snimili neke od najboljih izdanja u eri postpanka "The Black Album" (1980.) i "Strawberries" (1982.) da bi polovinom osamdesetih postali nosioci izuzetno popularne gotik rok scene. Za potrebe snimanja četiri nove pesme vratili su se na čuvenu farmu-studio Rockfield, mesto trijumfa, gde su pre 40 godina snimili dva navedena albuma. Rezultat je i dalje neodoljiva psihodelična gitara sa pank energijom i vampir na vokalu, a tu je ekološki svesna poruka.



Paul Heaton and Jacqui Abbott - Manchester Calling LP

Paul Heaton je majstor pop pesme koji je karijeru započeo u bendu Housemartins. Ovaj interesantan sastav je imao nekoliko hitova osamdesetih, a njihovo kreativno delovanje su tada opisali kao spoj - pazite sad "hrišćanskog gospela, marksističke politike i fudbalskog huliganizma". Ako vam kažem i da je basista te grupe bio izvesni Norman Cook, danas poznatiji kao Fatboy Slim, vredi istražiti priču o ovom sastavu. Heaton je odličan tekstopisac i sjajan vokal, a uglavnom je fokusiran na svakodnevicu običnog Engleza i sklon je tome da piše političke pesme. Nakon raspada Housemartins, karijeru je nastavio u grupi The Beautiful South čije hitove svi poznajete. Na četvrtom zajedničkom izdanju sa Jacqui Abbott, Paul Heaton se obračunava sa arhitektonskim uništavanjem Mančestera, a album je kolaž ska, pop i northern soul muzike. Razmišljam, kako bi bilo dobro kada bi neko na našem jeziku ovako ubedljivo opisao dekadenciju i investitorski urbanizam u Novom Sadu.


The Strokes - The New Abnormal LP

Moja omiljena deca bogataša su se vratila na scenu sa pločom koju je producirao nekada hip-hop guru, a danas jedan od najboljih producenata na svetu Rick Rubin. Njihov povratak me je zapravo podsetio na to koliko mi nedostaju ti bendovi koje svi guraju u etiketu "garage post punk revival". Sećate se sigurno Franz Ferdinand, The Hives, The Strokes, kasnije Arctic Monkeys. Sviđa mi se i naziv ovog albuma. Dok čekate duplu dozu vakcine, jednu američku, a drugu rusku i naravno kinesku za poneti, poledajte ovaj odličan spot. Prisetimo se zajedno Masters of universe crtaća, ali i nekih važnih avangardnih animacija iz sedamdesetih i osamdesetih.  


The Slackers - They Are Losing single

Bio jednom jedan rijaliti program originalnog naziva The Apprentice. Voditelj je bio izvesni Donald Tramp, a ideja je da se nekoliko takmičara utrkuje da dobije posao kod magnata poput Trampa. Vrhunac ovog programa, odnosno kraj epizode je kada mladi japijevci dobiju otkaz, a Donald uzvikne čuvenu repliku "You're fired!" Ne znam da li već shvatate analogiju, ali voditelj ovog programa je dobio otkaz i sada već previše dugo čekamo da mu saopšte čuvenu repliku. Mada je pomalo zabavno gledati njegova ponižavanja. Nisam ekspert za američku politiku, ali verujem bendu i momcima koje slušam 20 godina. Kada krenu turneje čekamo The Slackers u našim krajevima.


Jarv Is - Beyond the Pale LP

Jednom sam negde pročitao da samo Jarvis Cocker može da peva o pranju sudova i da to zvuči seksi. Grupi Pulp, osnovanoj 1978. godine (mnogi ne veruju) trebalo je 15 godina da ih neko primeti, te da postanu jedan od najznačajnih bendova britpop pokreta. Ali Pulp nije poput Oasisa ili Blura. Svi ti sastavi imaju svoje mesto u istoriji, ali Pulp izdvaja lirika Jarvisa Cockera, bez obzira da li peva o klasnim razlikama u Britaniji, o tinejdž seks avanturama ili zabranjenim aferama sa udatim ženama. Jednostavno, čovek ima jedinstven i originalan način pisanja. Ovo izdanje se pojavilo u julu godine kovida i kako ga opisuju kritičari, reč je o eksperimentalnoj ploči koja je nastala kao pokušaj pisanja muzike zajedno sa publikom za vreme nastupa. Nemam pojma šta to znači. Jarvisu i ekipi želim što više nastupa, a ova pesma čini mi se asocira na zlatno vreme britanske tehno i house subkulture, početkom devedesetih kada su mladi posećivali ilegalne žurke. 

  • Bela

    01.01.2021 21:48
    Jarv Is
    Bravo Ivane ! Odlican tekst i Odlican izbor muzike !
  • Skaro

    01.01.2021 18:26
    Bravo Varnju
    Post punk Njegoše :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio 021 - 92,2 Mhz

Besne pesme večeras u Presluškivanju

Nakon što su zajedno sa vama proslavili Prvi maj, agenti Muzičko-obaveštajnog sektora Radija 021 za ovaj petak, 7. maj, pripremaju izdanje puno besa (opravdanog i neopravdanog).

Presluškivanje: Kad muziku ispunimo bojama

The Who, Neil Young, Black Stone Cherry, Bob Dylan, Soundgarden i mnogi drugi muzičari koristili su boje u svojim pesmama, a upravo to ih je svrstalo u novo Presluškivanje.

Presluškivanje: Proleće u muzici

Muzičari koji su u svojoj muzici uspeli da "uhvate" prolećno raspoloženje nalaze se u novih sat vremena muzičko-obaveštajne emisije na Radiju 021.