Pet godina od odlaska Vošine legende Ilije Pantelića

Legendarni golman FK Vojvodina, član šampionske generacije iz 1966, preminuo je pre pet godina, 17. novembra.
Rođen je u Kozici 1942. godine, a sa porodicom se kasnije preselio u Sombor, gde je pokazao ljubav prema sportu, baveći se košarkom, rukometom, odbojkom. Ipak, na kraju se odlučio za fudbal i već sa 16 godina stao je među stative BAK-a iz Bele Crkve, odakle je prešao u Radnički iz Sombora. Dobre partije preporučile su ga i za mladu reprezentaciju Jugoslavije.
 
Najznačajnije godine proveo je od 1961. do 1969. godine u Vojvodini. Tokom tog perioda odigrao je 176 prvenstvenih utakmica, a postigao je šest golova iz penala. Sa Vošom je osvojio titulu jugoslovenskog šampiona 1966. godine, a godinu dana kasnije stigao je do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona. Zbog svojih odbrana u sportskoj javnosti imao je nadimak Panter.
 
Ostaće upamćena i situacija sa utakmice protiv Trešnjevke iz Zagreba, kada je u istoriju fudbala ušao kao golman koji je postigao het-trik na utakmici. 
 
Posle Vojvodine karijeru nastavlja u Francuskoj, gde staje među stative Pariza, Olimpika iz Marseja, Bastije, Pari sen Žermena. Sa Olimpikom je uzeo duplu krunu 1971. 
 
Dres nacionalnog tima nosio je 18 puta, bio je član generacije koja je 1968. bila vicešampion Evrope. Nakon završetka igračke karijere, radio je u omladinskoj školi FK Vojvodina, koja danas po njemu nosi ime.
 
Preminuo je 17. novembra 2014. godine, dočekavši 100. Vošin rođendan i osvajanje prvog trofeja Kupa u istoriji kluba.
  • xy

    18.11.2019 15:33
    slava
    Panta je obozavani novosadjanin.Ziveo kod stadiona i igrao za nasu Vosu.Svi koji ga se secaju su onaj zlatni Novi Sad, koga ima sve manje.Treba u muzeju da urede deo postavke o njemu.Slava mu.
  • SUMP

    18.11.2019 14:04
    Legenda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.