Bivši igrač Voše Halilagić objavio novu zbirku pesama - "da ga pamte po poeziji, a ne po autogolu"

Bivši defanzivac Vojvodine Sead Halilagić nedavno je objavio novu zbirku poezije pod nazivom "Garib".
Četrdesetsedmogodišnji Novopozarac tokom svoje karijere igrao je za istoimeni klub iz svog rodnog grada, potom je nastupao za Željezničar, Istanbulspor, Bešiktaš, Slaviju iz Sofije. 
 
Od 1993. do 1997. godine nosio je crveno-beli dres braneći boje Vojvodine. U sezoni 1994/95. Halilagić je, zajedno sa ostatkom tima koji je sa klupe vodio Milorad Kosanović, bio jesenji prvak Jugoslavije. Malo je nedostajalo da 1997. godine sa svojim saigračima u Novi Sad donese prvi trofej Kupa, ali je tada, još jednom, Crvena zvezda nadjačala novosadski tim.
 
Kasnije će pričati da je u Novom Sadu naučio da igra fudbal, jer je vreme provedeno u Vojvodini shvatao kao obrazovanje u visokoj školi.
 
Iako je u Turskoj pružao odlične partije, te bio biran u idealne postave prvenstva, tamošnja publika ga pamti i po autogolu 2000. godine, na derbiju između Bešiktaša i Galatasaraja, koji je odlučio pobednika šampionata. Za autogol su krivi golman i teren, ali je ostalo upisano da je Halilagić postigao taj kobni autogol, bez obzira na to što je pružio odličnu partiju čuvajući legendarnog Hakana Šukura.
 
 
Gotovo dve decenije su prošle od tog događaja, ali se on i dalje ne zaboravlja, pa je poznati defanzivac u jednoj pesmi opisao kako se oseća kada bude upitan za ovaj događaj:
 
"I tada posivim, kao današnje nebo nad Istanbulom. Kao lica slepih uličnih zabavljača, muzički odgojenih. Kao radni kostimi radnika, duž raskopane Ulice nezavisnosti, angažovanih da cikularima režu kamen i postavljaju nove šine za stari crveni tramvaj", prenosi Mondo u intervjuu sa Seadom Halilagićem.
 
Poeziju piše od svoje 18. godine, objavio je zbirke "Sazrevanje", koja je uz izmene sadržaja izdata u tri navrata, potom "Ples", kao i zbirku priča "Sa obala Tune", da bi sada na red došao "Garib". 
 
"Bilo čime da se bavimo u životu, težimo tome da postanemo majstori svog zanata. U fudbalu, majstor svoje pozicije. U poeziji, majstor stiha. Nema razlike između tačno odigranog pasa na terenu i precizno složenog stiha u strofi neke pesme. To sam i opisao u jednoj svojoj poemi. Strast prema poeziji prati me još od srednje škole kada sam počeo da formiram svoje snove i da pravim plan i strategiju za nastavak života. Tražio sam način da ljudima oko sebe približim neka unutrašnja osećanja. Mogao sam to da uradim i kroz fudbal, ali mi je bilo daleko lakše uz pomoć pisane reči. U mojim pesmama ima svega... fudbala, politike, geostrategije... ali najviše ljubavi", poručio je Halilagić za Mondo.
 
Halilagić nije jedini fudbaler sa ovih prostora koji je odlučio da se, uz fudbalsku karijeru, posveti pisanju. Jedan od njih je i Ivan Ergić, koji je prošle godine objavio zbirku poezije "Priručnik za čekanje", a intervju koji je dao za 021.rs možete da pročitate OVDE.
  • Реља

    16.01.2020 12:51
    Један је Сеад
    Оставио је трага у клубу и у срцима правих навијача!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.