Proslavljeni džudista Momir Mošo Lučić preminuo u Novom Sadu

Momir Mošo Lučić, jedan od najtrofejnijih jugoslovenskih džudista, preminuo je u 72. godini, u Novom Sadu.
Lučić je rođen u Goranskom kod Nikšića 29. januara 1949. Sedamdesetih godina prošlog veka bio je član novosadskog Studenta, da bi sportsku karijeru nastavio u Slaviji iz Novog Sada.
 
Da se radilo o talentovanom džudisti pokazao je već nakon godinu dana bavljenja tim sportom, kada je osvojio bronzanu medalju na nacionalnom šampionatu 1971. godine. Nakon toga je bio redovni finalista na državnim šampionatima, da bi 1973. godine postao šampion Jugoslavije što ga je uvrstilo u reprezentaciju.
 
Međunarodne rezultate počinje da ostvaruje 1975. godine kada je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzanu medalju na ekipnom prvenstvu Evrope u Lionu. Nakon toga osvojio je i bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Kijevu 1976. čime je ostvario i olimpijsku normu. Na osnovu ostvarenih takmičarskih rezultata postao je dobitnik Nacionalnog priznanja 2006. godine.
 
Zbog povrede kičme na turniru u Milanu 1976. nije učestvovao na Olimpijskim igrama u Montrealu. Uprkos povredi koja ga je sprečila da nastavi da se takmiči za reprezentaciju, nakon trogodišnje rehabilitacije nastupio je na Nacionalnom šampionatu 1979. i osvojio bronzanu medalju nakon koje je prestao da se takmiči.
 
Nakon toga, Momir Lučić je obavljao brojne funkcije u regionalnom i nacionalnom savezu, učestvovao u organizaciji evropskih prvenstava 1986. u Beogradu i ekipnog evropskog prvenstva u Novom Sadu, kao i prvenstva sveta u Beogradu 1989. Uspešno je učestvovao u Organizacionom odboru apsolutnog prvenstva Evrope 2006. u Novom Sadu i pojedinačnog prvenstva Evrope u Beogradu 2007.
 
Momir Mošo Lučić je svoju novu džudo karijeru prepoznao u suđenju, te je 1986. položio za internacionalnog sudiju, paralelno je bio aktivan u sudijskoj organizaciji Jugoslavije, gde je postao predsednik 1991. godine. Ovu funkciju je obavljao do 2009. 
 
Sportu kojem je posvetio život doprinosio je i nakon sportske penzije, svojim aktivnim delovanjem u DAN kolegijumu Džudo saveza Srbije.
 
Lučić će biti sahranjen u rodnom selu Goransko, u subotu, u 15 časova. Ispraćaj u Novom Sadu biće u petak, 30. jula, od 12 do 13:30 časova, u kapeli na Gradskom groblju.
  • Zorica Jelenkovic

    09.03.2022 19:13
    Poslednji pozdrav
    Upoznala sam Mošu kao devojčica od 20 g u kafanici gde sam radila na Limanu.Kulturnijeg i boljeg čoveka nismo mogli imati pomogao mi je da se snađem u ovom gradu i dao mi savet da u životu uvek treba biti čistog srca i da se ničega ne treba bojati .Hvala i slava mu
  • ALEKSANDAR

    29.07.2021 19:47
    Ljudina
    Laka ti zemlja dobri covece.Saucesce porodici.
  • Novosadanka

    29.07.2021 18:55
    Moso Lucic
    Pocivaj u miru veliki covece.Saucesce porodici.Mi devojke iz Vlahovica od 1972 do 1977 smo znali da ce nas Medo uvek zastititi,hvala ti sto si postojao,stosi nam bio i brat i otac i drug.Necemo te zaboraviti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.