Spens, bazen, "delfini": Ima li Novi Sad razloga da čestita vaterpolistima?

Vaterpolisti Srbije osvojili su zlato na Olimpijskim igrama. Bila je to poslednja runda jedne šampionske generacije i završila se kako dolikuje - pobedom.
U vaterpolo reprezentaciji nalaze se Novosađani - Branislav Mitrović, te Gojko i Duško Pijetlović, pa je i među njihovim sugrađanima bilo razloga za radosne uzvike pri svakom golu ili odbrani.
 
Nije mnogo prošlo od završetka finalne utakmice u kojoj je Srbija slavila nad Grčkom 13:10, a PR služba gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića hitro je reagovala. Nekoliko minuta nakon pobede usledila je objava na društvenim mrežama. 
 
"Bravo, šampioni! Kakvo zlato, kakva partija vaterpola za sve nas! Naš Novosađanin je branio nemoguće, naši momci su ostavili srce u bazenu! Srbija je ponosna na vas, vaša srca su velika! Živeli i hvala vam!", objavljeno je na profilima Miloša Vučevića na društvenim mrežama. 
 
Profili Miloša Vučevića na društvenim mrežama nisu bili jedini koji su se usijali količinom uzvičnika na krajevima rečenica. "Bravo, šampioni!", bilo je jedno u moru mnogih "bravo, šampioni!" objavljenih na tviterima, instagramima, fejsbucima u nedelju, nakon pobede "delfina". 
 
 
 Foto: Beta(AP)
 
Međutim, Vučevićevo slavlje zapalo je za oko proslavljenom vaterpolisti Danilu Ikodinoviću. Ikodinović je bio deo generacije koja je s kraja devedesetih i početkom dvehiljaditih dominirala svetom vaterpola, osvajajući medalje na svim velikim takmičenjima. Osim toga, bio je i direktor novosadskog Vaterpolo kluba Vojvodina.
 
Danas je Ikodinović, između ostalog, član Narodne stranke, tačnije predsednik Odbora za sport. Neretko govori protiv aktuelne vlasti u kojoj je ministar njegov nekadašnji saborac iz bazena - Vanja Udovičić. Negativne su bile i reči upućene Vučeviću. 
 
"Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, čestita vaterpolistima. Stida bez! Vučeviću, bazen SPENS ti ne radi bezmalo dve godine. Vaterpolo se igra u vodi, trenira se u vodi. Sram te bilo, profiteru", oštar je bio Ikodinović.
 
Ikodinović je i ranije kritikovao situaciju na Spensu, odnosno katastrofalnu urađenu rekonstrukciju bazena. On je u aprilu ove godine upitao "gde je završilo 127 miliona dinara namenjenih za rekonstrukciju bazena".
 
 
 Foto: Beta(AP)
 
Ikodinović na društvenim mrežama više nije komentarisao situaciju sa novosadskim bazenom važnim za mnoge sportiste, ali i za same Novosađane. Možda će to učiniti nakon što pročita odgovor člana Gradskog veća za sport i omladinu Ognjena Cvjetićanina. 
 
Cvjetićanin poručuje da Novi Sad ima poseban bazen za vaterpoliste koji radi 12 meseci bez prestanka, "u šta svako može da se uveri". 
 
"Malo koji grad u regionu je uspeo da obezbedi takve uslove u vremenu pandemije, i da istovremeno obezbedi sredstva za kompletnu rekonstrukciju olimpijskog bazena koji će služiti generacijama sportista. I pored problema sa obnovom bazena na Spensu, taj veliki posao se privodi kraju, a otvoreni bazen na Sajmištu će na jesen biti pokriven, što će obezbediti dodatne kapacitete za treninge", poručuje Cvjetićanin.
 
On poručuje i da su "uvek otvoreni za kritiku", koja ih podstiče da još "brže i bolje" rade. Međutim...
 
"Očekivali smo razumevanje od našeg sportiste kojem je Grad Novi Sad širom otvorio vrata, kao što to uvek i čini. Sistemsko rešavanje pitanja iz oblasti sporta u Novom Sadu rezultat je snažne politike gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji uvek pronalazi rešenja, a nikad opravdanja. Kao i svi građani Srbije, tako i mi Novosađani, delimo sreću i radost zbog uspeha naših sportista na Olimpijadi", zaključio je Cvjetićanin.
 
 
 Foto: Beta(AP)
 
Između dve politike i sportista kao kolateralne žrtve tviter opaski i saopštenja, zaboravlja se na to da su se "delfini" za Evropski šampionat u Budimpešti prošle godine pripremali upravo u - Novom Sadu. 
 
Na Slanoj bari, doduše, jer je zatvoreni bazen na Spensu već tada bio "zapečaćen". Tako ostaje i činjenica koju uspeh vaterpolista ne može da promeni ili jedno saopštenje da opravda, a to je da je posao rekonstrukcije bazena na Spensu katastrofalno urađen i da apsolutno niko zbog toga nije odgovarao.
 
Vlast se pohvalila time da su radovi na rekonstrukciji zatvorenog bazena gotovi, ali je 021.rs u januaru ove godine otkrio da su radovi, kako se ispostavilo, sve samo ne gotovi. Odnosno, nisu gotovi onako kako bi trebalo da budu gotovi - pravilno. Portal 021.rs otkrio je da postoje veliki propusti, da se voda izliva, da se pojavila pukotina, pa i da bazen ima neplanirani nagib.
 
Sve je to uslovilo potpuno novu rekonstrukciju o kojoj javnost ne zna mnogo. Novinarima 021.rs ne dozvoljava se odlazak na gradilište pod izgovorom kako bi "došlo do ometanja izvođača radova". Imajući u vidu kvalitet obavljenog posla posle prve "rekonstrukcije", reklo bi se da svaka smetnja može da dovede do katastrofalnih posledica. 
 
 
 Foto: Beta(AP)
 
Između ostalog, u dnevno-političkim "natezanjima", "objašnjavanjima", "osuđivanjima" i generalnom izazivanju besa kod ljudi, nema mnogo mesta za one kojih se određeni problem najviše tiče. Tako i u ovom slučaju izostaju reči sportista. O Spensu je tek progovorio Čaba Silađi još prošle godine i to je to. 
 
Međutim, o ispraznom sistemu govorio je upravo jedan od "delfina", nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama, ali četiri godine ranije - u Riju. Nakon što je oko vrata stavio olimpijsko zlato Andrija Prlainović iskoristio je priliku da govori o stanju u vaterpolu.
 
"Vi novinari i mediji u Srbiji krenite slobodno, znate sve šta treba, ne moramo mi sportisti da se zameramo političarima i ministrima, vrhu države, vi to sve dobro znate šta treba za sport. I ovih ovde osam ili devet medalja nisu rezultat nekog programskog ulaganja u sport, nekog sistemskog ulaganja. Znamo da nijedan vaterpolo klub u Srbiji trenutno ne postoji, skoro da su pred stečajem svi vodeći klubovi, ja nemam šta na to da dodam... Nije uopšte pitanje medijskog tretmana reprezentacije, nego sporta, ali sam uveren da će se to popraviti. Mi smo uradili sa svoje strane sve što možemo", poručio je Prlainović.
 
Četiri godine nakon ove izjave Prlainović je ponovo oko vrata imao olimpijsko zlato. Vaterpolisti su ponovo "uradili sa svoje strane sve što mogu". Politika je već nešto drugo, igra rečima.
  • Šeba

    11.08.2021 16:51
    Novi Sad
    Naravno da ima i treba da cestita. To sto neki kompleksasi svasta pisu,to je njihov tj.njegov problem.
  • Xy

    11.08.2021 15:30
    Ahahahaha
    Da nije tuzno, bilo bi smesno
  • Alexa

    10.08.2021 08:46
    Ipak bitne stvari
    Sa bazenima kuburimo, ali zato fusbalskih terena ima koliko ti duša ište. Fusbal je ipak naš najtrofejniji sport

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.

Remi Voše i Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine odigrali su večeras na svom terenu nerešeno 1:1 protiv Čukaričkog, u utakmici 28. kola Superlige Srbije.