FOTO, VIDEO: Pukotina i izlivanje vode u tek saniranom olimpijskom bazenu na Spensu, curi i iz radijatora

Posao sanacije bazena na Spensu, iako je trebalo da bude odavno završen, još uvek nije okončan zbog pojave brojnih problema - kako saznaje 021.rs, tek sanirani bazen ima neplanirani nagib zbog kog se voda izliva iz bazena, instalacije cure, objekat prokišnjava, a ni keramički radovi nisu urađeni kvalitetno.
FOTO, VIDEO: Pukotina i izlivanje vode u tek saniranom olimpijskom bazenu na Spensu, curi i iz radijatora
Foto: 021.rs
O ovim i drugim problemima u poslu ukupno vrednom više od 124 miliona dinara, a koji je poveren firmama "Max Cor", "Bulevar Company" i "DeHidra 021", sada brinu Grad Novi Sad i uprava Spensa, koji su još 18. novembra prošle godine radove proglasili završenim i najavili skoro otvaranje objekta za građane i sportiste.
 
Na ovakav korak su, kako izvor sa Spensa kaže za 021.rs, bili spremni da se početkom ove nedelje nije pojavio novi problem - pukotina na dnu bazena.
 
 
Grad se za hitnu sanaciju bazena opredelio tri meseca nakon što je 021.rs prošle godine otkrio da je uprava Spensa, na čelu sa tadašnjim direktorom Milanom Jarićem, pokušala da prikrije zagađenje vode bazena. Jarić je smenjen, a 5. maja je Gradska uprava za imovinu na tenderu posao sanacije bazena, kupatila, pomoćnih prostorija i dodatne radove dodelila trima pomenutim firmama. Rok za sanaciju je bio tri meseca (sredina avgusta), a ceo posao bio je vredan oko 62 miliona dinara bez PDV. Uskoro je sačinjen aneks ugovora zbog nepovoljne epidemiološke situacije i rok je produžen do 9. novembra.
 
U međuvremenu su se već pojavili nepredviđeni radovi na bazenu. Prema zvaničnoj dokumentaciji, Gradska uprava je ovim firmama u pregovaračkom postupku, a po ceni od 8,1 milion dinara bez PDV, dodelila dodatni posao sanacije ivičnih stubova bazena, pojedine betonske radove, armaturu, sanaciju stubova bazena...
 
 
Kako su problemi "isplivali na površinu"
 
Gradski zvaničnici, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, obišli su zatvorene bazene 18. novembra 2020. godine i poručili da je ceo posao završen, kao i da je "sada sve urađeno kako struka nalaže", te da će bazeni dobiti nove filtere u skorijem vremenu.
 
Međutim, pre nekoliko dana počeli su problemi kad je bazen prvi put napunjen i otkriveno je da je posao traljavo urađen - sam olimpijski bazen, kažu izvori 021.rs sa Spensa, ima nagib od oko 10 milimetara i voda se izliva na jednu stranu, dok je u samom bazenu pukotina.
 
Keramika je umazana flekama koje nisu skinute na vreme, curi iz radijatora, objekat u pojedinim delovima prokišnjava, a sve ovo bi čelnici, navodno, oprostili i pustili sportiste da treniraju da do pucanja podloga bazena nije došlo početkom ove nedelje.
 
 
Grad: Uočeni su nedostaci kod tehničkih instalacija
 
Šef kabineta gradonačelnika Žarko Mićin, navodi za 021.rs da su nedostaci primećeni prilikom testiranja pod opterećenjem, ali poručuje da oni nisu mogli da se predvide pre početka samih radova. 
 
"Imajući u vidu to da se radi o sanaciji objekta koji se intenzivno koristio 40 godina, postupak sanacije je izuzetno složen, i iz isključivo bezbednosnih razloga zahteva dodatne stručne analize, koje su još u toku. U ceo ovaj proces aktivno su uključeni i stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka, koji će, nakon završenih analiza, uraditi elaborat za otklanjanje svih nedostataka, koji nisu mogli da se predvide pre testiranja bazena pod opterećenjem", kaže Mićin.
 
On dodaje i da će izvođač radova nakon prijema elaborata imati i zakonski rok za otklanjanje svih nedostataka, a ukoliko to ne učini, grad će u skladu sa zakonom naplatiti prekoračenje roka.
 
Iz kabineta gradonačelnika zaključuju da će javnost biti obaveštena o datumu otvaranja bazena, kada svi nedostaci budu otklonjeni.
 
Osim građana ispaštaju i sportisti 
 
Podsetimo, olimpijac Čaba Silađi morao je da napusti Novi Sad i preseli se u Beograd da bi nastavio pripreme u olimpijskoj godini, jer kako kaže u Novom Sadu u nedostatku uslova ne može adekvatno da se pripremi za veliko takmičenje. Silađi je dodao i da se on jeste snašao za treninge, ali da je mnogo reprezentativaca koji treniraju u Novom Sadu, a kojima je zbog situacije sa bazenom onemogućeno adekvatno treniranje u Novom Sadu.
 
"Olimpijski bazen još nije otvoren, a ako gledamo da je najveći procenat reprezentativaca iz Vojvodine, onda je to apsurd. Više ne znam kome da se obratim sem medijima i molim sve koji imaju neki uticaj na to. Ja sam otišao, a ima još nekoliko stotina plivača iz Novog Sada i okoline. Plivači se snalaze u bazenima od 25 metara i apelujem da se taj problem reši", izjavio je nedavno Silađi, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.

Komentari 141

  • Anybody with a brain

    13.02.2021 18:27
    Koliko jos???!!!!
    Kolimo im jos treba vremena da se dogovore ko je kriv???!!!!
    Rece lepo nas Djole : "...krivi smo mi..... jer smo cutali".
    Gradonacelnice, istinu na sunce!!!!! Cekamo!!!!
  • Dragan

    08.02.2021 18:20
    nije bitan naslov
    Novosadjani placaju...vi i dalje u foteljama!
  • Đoka

    29.01.2021 18:34
    Spens
    Moje mišljenje da izvođači nisu krivi jer oni su renovirali veliki bazen a pukao je veliki bazen mali bazen i dve tribine što znači da je pukao temelj kompletnog objekta a krivac za to je promenada kojoj na svakih 6 meseci produžavaju upotrebnu dozvolu zbog upumpavanja vode i peska u kanalizaciju i vrlo je verovatno da su time temelji spensa ostali bez potpore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti