Voda u bazenima na Spensu zagađena, preduzeće sakrilo informaciju od građana

Uprava Spensa je u petak, 21. februara, kratko saopštila da su bazeni zatvoreni zbog havarije na elektromreži, a kako saznaje 021.rs, nalog za zatvaranje bazena dala je sanitarna inspekcija još u utorak, 18. februara, u kojem se navodi da je bazenska voda zagađena.
Voda u bazenima na Spensu zagađena, preduzeće sakrilo informaciju od građana
Foto: 021.rs

Kako se vidi iz rešenja pokrajinske inspekcije, u koje je 021 imao uvid, laboratorijskim analizama je utvrđeno da voda nije ispravna za kupanje jer je prisutna povećana koncentracija trihalometana.

Ovde se radi o grupi vrlo štetnih hemijskih jedinjenja koji su nusproizvod sredstava za dezinfekciju, najverovatnije hlora. 

Prvo saopštenje u vezi sa zatvaranjem bazena medijima je stiglo u petak, 21. februara, a potom i uveče istog dana, sa informacijom da bazeni neće raditi ni tokom vikenda. Preduzeće je i juče saopštilo da bazeni ne rade do daljnjeg.

Rešenje pokrajinske inspekcije doneto je 18. februara, a dostavljeno je preduzeću 20. februara, što se vidi na dokumentu.

Da postoji problem sa zagađenjem nije znao ni gradonačelnik Miloš Vučević, koji je na pitanje 021.rs o saznanjima o prisustvu otrova rekao da je dobio informaciju od nadležnih u Spensu da je u pitanju kvar na trafo stanici.

"Dobio sam samo zvaničnu informaciju o havariji na elektromreži. Evo moram biti i ličan, moj mlađi sin trenira vaterpolo u velikom bazenu i ne bih se igrao sa zdravljem deteta tek tako. Niko se ne igra sa zdravljem ljudi i dece. Bazen već svakako ima mnogo problema i već 20 godina je zreo na rekonstrukciju", naveo je Vučević i dodao da bi Grad krenuo i ranije sa radovima, ali ne može dok ne počnu da rade otvoreni bazeni.

On je rekao i da cela situacija mora da se iskontroliše, koliko god dana za to bude potrebno.

Iako su pitanja upravi Spensa poslata znatno ranije, tek nakon objavljivanja nalaze sanitarne inspekcije, u redakciju 021 stiglo je saopštenje sa izjavom direktora Milana Jarića.

"Potpuno je tačna informacija da se dogodila havarija na bazenu, tačnije na elektroinstalacijama, što je prouzrokovalo zastoj na mašinskim elementima za prečišćavanje bazena. Takođe je tačno da se u tom slučaju pristupilo proveri ispravnosti vode na bazenu, jer nije bilo moguće ispoštovati sve mere zaštite u trenutku kad postrojenje ne radi, s obzirom da nema napajanja strujom. Kao rezultat toga ni jednog momenta se nije dovodilo u pitanje prekid rada bazena, dok sve službe ne odrade provere, te je izvršeno ispušanje vode iz bazena. Nakon toga, a tek kad se dovede u funkciju čitavo postrojenje, odnosno stabilizuje napajanje električnom energijom, izvršiće se punjenje bazena. Posle primene svih ovih mera pristupiće se proveri ispravnosti vode i tek onda dozvoliti rad bazena", naveo je Jarić.

On je dodao i da "stručne ekipe Elektrodistribucije Novi Sad uz stručna lica zaposlena na Spensu ulažu maksimalne napore kako bi u što kraćem roku omogućili nesmetan rad dela objekta i bazena".

Iako direktor Spensa navodi da se "ni jednog momenta nije dovodio u pitanje prekid rada bazena, dok sve službe ne odrade provere", u saopštenju, međutim, nema objašnjenja za činjenicu da su bazeni zatvoreni tek 21. februara, dok je zdravstvena neispravnost vode utvrđena u uzorcima uzetim još 10. i 14. februara.

  • /

    26.02.2020 12:08
    /
    znaci i dalje u madjarsku na bazene.
    kao i tokom jugoslavije.

    sada mi pricajte o vasim besprekornim talentima naspram drugih
  • Kokša iz Karlovaca

    26.02.2020 10:37
    KOLONIJALNA VLAST
    Da li je PROMENADA dobila Upotrebnu dozvolu, shodno odredbama važećeg Zakona o planiranju i izgradnji.
  • Vlada

    26.02.2020 09:50
    @Piško
    Znam da situacija na bazenima nikad nije bila idealna, ali ko god redovno dolazi a ima oči i mozak može da primeti razliku. Do pre 5-6 godina je po pravilu oko 70-80% tuševa u svako doba bilo ispravno, a sad kad su ih dvaput ‘renovirali’ to je oko 20%, tj. 5-6 tuševa. Do pre par godina se barem činio napor da se one rupe po kabinama zapuše, sad se i od toga diglo ruke. Kabine su do pre godinu-dve mogle da se zaključavaju, dok nisu stavili nove beskorisne bravice koje i malo dete može da odvali. Jeste, kabine su bile užasne i pre 15 godina, ali to valjda znači da je potreba da se zamene danas veća, a ne manja - mada s obzirom na ‘unapređenja’ koja su sproveli, bolje da držimo palčeve da više ništa ne diraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti