FOTO: Ovo su novi Vošini dresovi - tradicija i jubileji

Fudbalski klub Vojvodina predstavio je nove dresove u kojima će nastupati tokom sezone. Igrači i navijači će nove dresovi nositi u čast 110 godina kluba i veka postojanja "Karađorđa".
FOTO: Ovo su novi Vošini dresovi - tradicija i jubileji
Foto: FK Vojvodina
Kao što je poznato, stadion "Karađorđe" u 2024. godini "slavi" svoj stoti rođendan, dok će FK Vojvodina obeležiti 110 godina postojanja.
 
Upravo su ovi značajni simboli u bogatoj istoriji "stare dame" bili motivi za dizajn dresova koji definitivno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a igrače, ali i navijače će naterati da ih nose sa ponosom u srcu.
Direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev predstavio je prisutnima povezanost između dva velika jubileja koja ove sezone slavi FK Vojvodina.
 
"Svakako smo počastvovani time što smo u saradnji sa marketing timom FK Vojvodina učestvovali u ovoj akciji i dali ideju kako bi trebalo da izgledaju dresovi u novoj sezoni, kada srpski fudbal i naš Novi Sad slave dva važna jubileja, a to su – 110 godina našeg kluba i 100 godina od izgradnje tada igrališta, a danas stadiona 'Karađorđe'. Kada nešto u srpskom fudbalu i našem okruženju obeležava 110 godina, onda je to potvrda neverovatne ljubavi i jedne priče koja je duboko ukorenjena u lokal patriotizam, odnosno identitet Novog Sada", kaže Đurđev.
Đurđev objašnjava da, ukoliko se pogledaju arhivske fotografije koje svedoče periodu kada je klub osnovan, videće se da su igrači Voše tada igrali u dresovima plave boje, zbog čega je jedan od rezervnih dresova u istoj toj boji. Na ovom dresu su ištampana imena brojnih fudbalera koji su imali čast da nose dres Vojvodine.
 
"Ono što takođe znamo bitan impuls u organizovanju našeg kluba bila je veza sa Pragom. Neki od osnivača i prvih igrača jesu bili članovi sportske sekcije tada jednog od najvećih klubova SK Slavija iz Praga. Prva garnitura crveno-belih dresova u Novi Sad stigla je 1920. godine, a negde ako se dobro sećam, 22. jula 1922. na Skupštini odlučeno je da Vojvodina nosi pola bele pola crvene dresove kao Slavija iz Praga. Čak je i grb bio sličan kako bi podsećao na Slavijin, s tim što je sada ona crvena zvezda sada zamenjena sa plavom kako bi grb FK Vojvodina imao sve boje srpske zastave. Tako da gledajući opet arhivsku građu, opet smo došli do čuvene fotografije tima iz 1923. godine koja je prva sačuvana koja nam pokazuje kako su igrači izgledali u tim dresovima i napravljena je replika tog dresa koji nas podseća na stogodišnjicu crveno-belih boja", objašnjava Đurđev. 
Tu je i treći dres povodom stogodišnjice otvaranja igrališta "Karađorđe".
 
"To je zaista bio jedan veliki zamah polet novosadske srpske i novosadske jevrejske zajednice, gde su u slozi i dogovoru dobili na korišćenje bivši biciklistički velodrom koji je onda napravljen na periferiji grada 1896. godine, na današnjoj Grbavici odnosno Limanu. Igrači i prijatelji kluba sakupili su novac i izgradili igralište koje je bilo otvoreno na Vidovdan 1924. godine, jasno pokazujući važnost za srpsku zajednicu, pa je zato i stadion nazvan 'Karađorđe'. I siva garnitura dresova biće jubilarno predstavljena povodom ovog važnog sećanja na jedan elemenat naše istorije. I tako koristeći arhivsku građu koja najbolje govori o davno prohujalim vremenima i tom dinamičnom i burnom razvoju našeg voljenog kluba, na osnovu toga su napravljeni dresovi koji će personifokovati sezonu 1923/24.", zaključuje Đurđev.
  • Beton

    28.09.2023 21:42
    Liga
  • :D

    28.09.2023 19:53
    Još da postanu konkurentni
  • Buzga

    28.09.2023 19:44
    Stadion
    Ako je to istorija, a jeste, onda pod hitno grad da vrati stadion vlasnicima, tj FK VOJVODINI!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport