Matica srpska upozorava: Dvorac Fantast nije na prodaju

Upravni odbor Matice srpske upozorio je potencijalne kupce PIK "Bečej" da su dvorac Fantast i kapela sa mozaicima zaveštani Matici.

Decenijama je Matica srpska polagala nade u Zakon o restituciji koji bi trebalo da joj vrati 342 jutra plodne oranice u okolini Bečeja, kao i dvorac Fantast sa kapelom ukrašenom slikama i mozaicima Uroša Predića.

Svu tu imovinu, Matici je 1940. godine testamentom zaveštao veleposednik Bogdan Dunđerski (1862-1943).

Zakon je stupio na snagu, ali je pre nekoliko dana Privredni sud u Novom Sadu proglasio bankrotstvo stečajnog dužnika PIK "Bečej", u čijem sastavu je i zadužbina Dunđerskog. Stečajnom upravniku Pavelu Severinjiju naloženo je da pristupi unovčenju propalog kombinata.

Stoga je Upravni odbor Matice srpske javno skrenuo pažnju potencijalnim kupcima da imovina bivšeg veleposednika, zaveštana Matici, nije na prodaju.

Čim su se stekli zakonski uslovi, Matica je još 13. juna 2006. godine tadašnjoj republičkoj Agenciji za imovinu podnela prijavu oduzete imovine, koja uključuje i imetak Dunđerskog. - Zatim smo 18. decembra 2012. godine podneli Agenciji za restituciju i zahtev za vraćanje zadužbine Bogdana Dunđerskog - navodi predsednik Matice Dragan Stanić, prenose Novosti.

To, dodaje Stanić, znači da imovina zadužbine Dunđerskog pod upravom Matice srpske ne može biti otuđena, niti se njome može raspolagati na bilo koji način pre okončanja postupka restitucije, koji je u toku. Stečajni upravnik PIK "Bečej" Pavel Severinji obećao je da će tokom stečajnog postupka zadužbina biti izuzeta iz stečajne mase. U Matici se nadaju da će obećanje biti ispunjeno.

  • Becejac

    14.05.2015 10:12
    Za Anonimusa
    Dvorac Dundjerski nije zapostavljen kao sto kazes vec je bas lepo renoviran, mada bi bilo ponovo red da se malo spoljasnja fasada okreci, ali to je PIK Becej lepo odrzavao. Ne slazem se sa tobom da taj divni dvorac propada, ali dospe li u ruke crkvi ko zna sta ce od njega biti......i tu si debelo u pravu!!!
  • v

    14.05.2015 10:05
    @Anonimus - NS
    Da je to u Jagodini, već bi ga doveli u red! Ovako, propada, niko ne ulaže, tuga jedna... Matica nema para! Na kraju, mislim, da će ga kupiti Bata Kole! Samo mu još fali malo patine Dunđerskih!

    ne propada jer je još uvek u tip top stanju i odgovorno tvrdim da je fantast najočuvaniji dvorac/palata u vojvodini garantovano!
  • Vojvodjanin

    14.05.2015 07:33
    Ovi feudi iz SNS-a bi i rodjenu majku prodali za saku kinte a kamo li nesto sto nije njihovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti