FOTO: Novosađani, vi plaćate politička prepucavanja po trotoarima

Predizborna kampanja u Novom Sadu i Vojvodini zahuktava se iz meseca u mesec, što "osećaju" i grafitima išarane novosadske ulice.
Predizborna kampanja u Novom Sadu i Vojvodini zahuktava se iz meseca u mesec, što "osećaju" i grafitima išarane novosadske ulice.

Svega nekoliko desetina metara odvaja grafite "Pajtić lopov" na Bulevaru oslobođenja, a pažljivi prolaznici mogu da uoče i poruke "Lažeš Vučiću", kao i nekoliko na račun SRS na pojedinim mestima u gradu. Ove parole javile su se pre oko četiri meseca, kada je nezvanična kampanja za predstojeće izbore i počela.

Kako za 021 kažu u komunalnoj policiji, ovakvo i bilo kakvo drugo ispoljavanje političkih stavova na javnim površinama je zabranjeno Odlukom o uređenju Grada, član 87. Međutim, iako su politička prepucavanja na ulicama grada zabranjena, a komunalna inspekcija ima obavezu da izdaje nalog da se isti uklone, tih parola je na ulicama sve više, a nedavni poziv na linč lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića je poslednji u u nizu prepucavanja između pristalica SNS i DS.

Kako 021 saznaje u komunalnoj policiji, ove godine je primljeno 12 prijava za uklanjanje političkih grafita sa ulica, a taj posao ove godine prepušten je "Lisju". Međutim, da se ne zna ko je nadležan za regulisanje ovog problema pokazuje i odgovor "Lisja", u kojem kažu da im ovaj posao nije poveren.

Za uklanjanje političkih grafita nije nadležna ni "Anti grafit" jedinica "Zelenila", koja uklanja poruke mržnje, i po nalogu Gradonačelnika, do sada je uklonila samo pomenuti grafit koji poziva na smrt Pajtića. Kako dodaju u "Zelenilu", uklanjanje grafita koji ruže naš grad platili bi Novosađani kroz gradski budžet, iako nisu tražili da im ulice budu išarane. Jedino rešenje bilo bi pronalaženje počinilaca, ali je to teško izvodljivo.

"Mi smo do sada uspeli da naplatimo jedino troškove prekrečavanja grafita političke stranke 'Treća Srbija". Svi ostali troškovi praktično padaju na teret poreskih obveznika Novog Sada. Smatramo da je, izuzev kod dece gde je edukacija vid borbe protiv ovakvih pojava, jedino rešenje strogo kažnjavanje – novčano ili kroz društveno koristan rad", kažu za 021 u "Zelenilu".

Čini se da bi policija ipak mogla da ima neke tragove, s obzirom na to da na društvenim mrežama postoje fotografije osoba koje su pisale grafite protiv DS. Potrebno je samo da žele da se time bave.

Grafiti niskih političkih poruka samo su deo nezvanične predizborne kampanje u gradu. Mesecima se građani bombarduju prepucavanjima stranaka putem saopštenja, u kojima se dve ili više strana međusobno optužuju za krađe na više osnova, nedolazak na posao, stare i nove dugove, zapošljavanje po političkoj osnovi i slično. Politikolog Duško Radosavljević kaže za 021 da političke partije više nemaju kreativnih ideja i jakih argumenata, a kako stvari stoje, neće ih ni biti.

"Parole koje aludiraju ko je lopov, a ko laže, su oblici najvećeg primitivizma i nemogućnosti da se nešto duhovitije smisli. Očigledno je i da se vrlo loš sloj građanstva uključuje u političku borbu, a vi ne možete od loših političara da očekujete velike ideje. Parole su i neefektivne, jer stranke nemaju snage i razuma da ponude program preobražaja društva. Mi velike ideje skoro nećemo imati na ovim prostorima, jer se politička borba doživljava samo kao podela plena", kaže Radosavljević.

On dodaje da se u ovim slučajevima ne prelazi samo granica lepog ponašanja - koju smo odavno odbacili, već ima i elemenata krivičnih dela. "Zato što u ovoj državi niko ni za šta ne odgovara, kampanje su tako brutalne i slobodne. Politika je kod nas shvaćena kao jedan od najstarijih zanata, u kojoj ima mnogo više prljavštine nego u drugim starim, proslavljenim zanatima", smatra Radosavljević.

Iako su prepucavanja i oštre parole počele pre nekoliko meseci, Radosavljević smatra da je kampanja počela mnogo ranije – pre tri godine, kada se vlast smenila, a do sada vidimo samo zloupotrebu političkog položaja i brkanje položaja funkcioner - stranačka ličnost.

Da će kampanje biti sve brutalnije kako se izbori budu bližili smatra i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koji dodaje da će na udaru biti najčešće Demokratska stranka, koja u ovom trenutku nema snage da se brani.

"Teško da se sukob između DS-a i SNS-a može posmatrati kao okršaj ravnopravnih. Takođe, teško da će bilo koji sledeći izbori, dok SNS bude na vlasti, biti iole regularni. U pitanju će biti surova propaganda i progon političkih protivnika. To će posebno biti pojačano onda kada SNS bude gubio na popularnosti - tada će biti najopasniji i možemo očekivati dodatno produbljivanje političke i društvene krize", smatra Sejdinović.

On se, kako kaže, nada da predstojeći period neće značiti poraz za Vojvodinu, koji može da usledi ukoliko pojedine provojvođanske stranke uđu u koaliciju sa SNS-om. Da bi izbori mogli da budu pogubni po trenutnu pokrajinsku vladu misli i Duško Radosavljević, navodeći da SNS već tri godine želi da se promeni vlast u Vojvodini - i to nije nelegitimno.

"Ali pitanje je šta je iko od njih ponudio za Vojvodinu i šta će ponuditi - ulaganje u poljoprivredu, navodnjavanje, zapošljavanje, čišćenje jalove pokrajinske administracije? Kada biste sastavili 10 prosto proširenih pitanja ove vrste za predstavnike vlasti, oni ne bi znali da vam odgovore jer nisu naučeni da prosto prošireno razmišljaju. Pokrajinska vlada kontroliše par stotina dobro plaćenih mesta i bitka za Banovinu nije bitka za spas Vojvodine već, nažalost, za poziciju", kaže Radosavljević za 021.

Preškrabanjem "rešen" problem?

Kako apeluju i u "Zelenilu", političari bi trebalo da razmisle kako će se prepucavati.

"O grafitima mržnje ne treba više trošiti reči, jer je normalnim i tolerantnim ljudima, kakva je velika većina Novosađana, jasno koliko oni loše utiču na tradicionalno dobre međunacionalne odnose u Novom Sadu i u kojoj meri stvaraju lošu sliku o našem gradu. Međutim, ni grafitima druge sadržine nije mesto na fasadama ili asfaltu. Ljubav prema klubu, voljenoj osobi, veri, naciji, državi, politički stav – sve to može da se iskaže na mnogo civilizovaniji način. S obzirom na to da nam se bliže izbori, 'Gradsko zelenilo' poziva sve političke stranke da se uzdrže od bilo koje vrste ruženja grada, jer postoji bezbroj kulturnijih načina da se građanima predstave politički programi ili pojedini stavovi", poručuju u ovom preduzeću.

Ipak, Novosađanima za sada preostaje da ne saginju glavu kada šetaju sve "šarenijim" ulicama Novog Sada, ukoliko od političara očekuju više od dve poručene reči. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 20.08.2015 10:20
    da li mislimo na istog Pajtica koji narucuje grafite protiv samog sebe??
  • 20.08.2015 08:07
    Graonačelnik član političke stranke? To nemože biti ni u snu.Pa što se onda čudimo za razna politička prepucavanja? A i sa tim prepucavanjima političari i pojedini članovi stranaka dokazali su na kom su stepenu ineligencije.
  • 20.08.2015 07:06
    Jad i beda
    Odsutvo elementarne kulture,prostakluk,primitivizam ,bahatost , neodgovornost ,nesposobnost, korumpiranost,iskompleksiranost,odsustvo bilo kakve vizije osim licnog interesa..To je psiholoski profil vecine tipova koji se kod nas bave politikom.I sta drugo osim totalnog propadanja moze da se ocekuje od takve bulumente.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti