Sutra štrajk prosvetara, nema prvog časa u obe smene

Škole u Novom Sadu, ali i širom zemlje, organizovaće sutra štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva stanjem u prosveti.
Škole u Novom Sadu, ali i širom zemlje, organizovaće sutra štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva stanjem u prosveti.

Reprezentativni sindikati se bune jer Vlada ne poštuje obećanja koje je dala prosvetnim radnicima o, između ostalog, donošenju zakona o platnim razredima.

Kako za 021 kaže Zvonimir Jović u ime Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ministru prosvete Srđanu Verbiću predat je spisak sa imenima nekoliko direktora koji zapošljavaju preko norme i duže su na vlasti od zakonski dozvoljenog perioda. To su, kako kaže, samo neki od prestupa pojedinaca zaposlenih u prosveti, zbog kojih 28. oktobra neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

"U tom štrajku upozorenja učestvovaće četiri reprezentativna sindikata i njihovi članovi. Ukazivali smo ministru Verbiću da pojedini direktori krše zakon i ne poštuju kolektivni ugovor, čak smo imenom i prezimenom predložili tri direktora koji su odmah za smenu, ali čekamo. Ako kažete da želite da uvedete red u prosvetu, uradite to javno i transparentno, a ne da izbegavate da kaznite odgovorne za stanje u prosveti. Oko 280 direktora otprilike žive svoj drugi ili treći mandat, ako ne i veći broj, dok su u beogradski direktori odbili da daju rukovodiocu Školske uprave informaciju u kom su mandatu", kaže Jović za 021.

Sindikati su najavili i će javno izneti imena svih direktora koji krše zakon. Inače, predstavnici sundikata juče su bili na sastanku kod ministra Verbića, ali kako kažu, nikakav dogovor nije postignut. Jedan sastanak biće održan na zahtev ministarstva i danas.

Predstavnik sindikata iz Novog Sada Goran Subašić kaže za 021 da će odaziv škola u Novom Sadu biti mali, s obzirom na to da vlada strah među zaposlenima.

"Ne zna se tačan broj škola koje će stupiti u štrajk, ali verujem da taj broj neće biti velik. Prosvetni radnici i dalje nose posledice sa prethodnih štrajkova", kaže on.

Verbić: Nadam se da zaposleni neće štrajkovati

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je pre desetak dana da para za ispunjavanje zahteva prosvetnih radnika ima i da je o tome razgovarao sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

"Vlada je obećala pomoć prosvetarima i tu nema nikakve alternative, učinićemo sve što možemo. Nemamo još tehnička rešenja kada i kako, ali će do 31. decembra biti postignut neki dogovor", rekao je Verbić i dodao da se nada da štrajka neće biti. Međutim, Jović za 021 kaže da je baš na sastanku juče ministar rekao da novca za prosvetu u budžetskoj rezervi nema. "Ili ministra lažu, ili on laže. U svakom slučaju, izjave da će situaciju rešavati do 31. decembra su smešne", kaže Jović za 021. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 27.10.2015 21:20
    @Jo
    Neznas ti gde je levo a ne kako je prosvetarima
  • NS

    27.10.2015 13:26
    Buducnost skolovanja je definitivno u privatnim skolama a ne u ovim sindikalnim mocvarama od skola.
  • Inspektor Višekruna

    27.10.2015 13:24
    Štrajk
    Kada je nedavno počeo štrajk u "Hlebu", odmah je došla inspekcija rada i zahtevala da se štrajkuje zakonski poštujući minimum rada. Da li će tako biti i sa prosvetarima?
    Koga roditelji da tuže ako su zbog nezakonitih štrajkova prosvetara i njihov traljavog rada, morali da plaćaju pripremu za malu maturu ili fakultet?
    Ako štrajkujete u firmi nekog tajkuna, u skladu sa zakonom nećete dobiti ni dinara zarade, putne troškove..
    A prosvetari...
    Onaj ko kod privatnika proizvede toliko škarta kao naši prosvetari odmah dobija knjižicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti