Novi problemi u školi "Jovan Dučić"

Prosvetna inspekcija će preispitati rad Školskog odbora, izbor direktorice Osnovne škole "Jovan Dučić" u Petrovaradinu, Slavice Ristić, te suspenziju nastavnika fizičkog u toj školi, Marka Grgurovića.

Prosvetna inspekcija će preispitati rad Školskog odbora, izbor direktorice Osnovne škole "Jovan Dučić" u Petrovaradinu, Slavice Ristić, te suspenziju nastavnika fizičkog u toj školi, Marka Grgurovića.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, Zoltan Jegeš, nije mogao da za Radio 021 potvrdi do kada će to biti učinjeno, ali kaže da pokrajinska inspekcija ovim povodom očekuje izveštaj gradske, te da se nakon toga mogu očekivati eventualne mere. "Pokrajina se uvek konsultuje oko složenih problema s republičkim ministarstvom. Ta linije trenutno savršeno dobro hoda i ako inspekcija mora da donese neke mere, to se jako dobro odvaže", kaže pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Osveta i politički pritisak?

Inače, nastavniku fizičkog u petrovaradinskoj Osnovnoj školi "Jovan Dučić", Marku Grguroviću, preti otkaz. On je uoči izbora nove direktorice suspendovan zbog navodnog napada na jednu učenicu, ali tvrdi da nije reč ni o kakvom napadu, već oduzimanju mobilnog telefona, jer ga je učenica koristila za vreme nastave.

Nakon što ga je suspendovala tada aktuelna direktorica škole, Dušanka Nalić, nastavnikov prigovor usvojio je Školski odbor. Međutim, ovim slučajem će se tokom septembra pozabaviti nova direktorica Slavica Ristić, koja kaže da joj je Školski odbor vratio predmet, jer nema pravo odlučivanja.

Zbog toga, ali i činjenice da je nastavnik Marko Grgurović ostao bez časova u ovoj školi, predsednik Gradskog odobra Demokratske stranke Srbije, Borko Ilić, smatra da je reč o osveti nove direktorice svom protivkandidatu prilikom izbora za direktora, odnosno o političkom pritisku stranaka na vlasti, na osnovu kojeg je došla do funkcije. U prilog tome idu pretnje članovima Saveta roditelja i Školskog odbora, tvrdi Ilić. "Ako imate ljude koji su u školskim odborima, a koji su zaposleni u javnom sektoru, na njih je nažalost najlakše vršiti pritisak u uslovima kada se svakodnevno ostaje bez posla", kaže Ilić.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, međutim, sumnja da je na članove Školskog odbora u ovoj školi izvršen politički pritisak prilikom glasanja, odnosno izbora nove direktorice, jer su o ovim odborima u većini predstavnici roditelja i školskog kolektiva. "Ako je uspela neka partija da svih devet članova negde progura, onda svaka čast", kaže Jegeš i dodaje da kada primeti da je bilo nepravilnosti ne daje saglasnost na izbor direktora, već da u tim slučajevima traži ponovno izjašnjavanje školskog odbora.

Da prilikom izbora Slavice Ristić, nije bilo nepravilnosti smatra i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić. "Kada postoji takav problem, onda se sindikalna organizacija, kao što je to u nekim slučajevima bilo, izjasni o tome. Tako da ne vidim da je bila ta vrsta problema", kaže Đukić i dodaje da će inspekcijski organi preispitati rad kako direktorice, tako i Školskog odbora.

Direktoricu napadaju jer zavodi red?

A osim pretnjom otkazima, članovima Školskog odbora navodno je prećeno i tako što im je rečeno da će, ukoliko ne podrže izbor nove direktorice, njihova deca trpeti posledice u školi. Zbog toga je i deo roditelja zatražio odlazak nove direktorice s funkcije, navodeći da decu neće pustiti u školu, te da će ih potom upisati u neku drugu, kažu u DSS-u.

Predsednik Saveta roditelja, Nenad Mitričević, međutim, kaže da mu se niko od roditelja tim povodom nije obratio, te da nije upoznat s potpisivanjem bilo kakve peticije protiv Slavice Ristić. On čitav slučaj povezuje s prethodnim skandalom u ovoj školi od pre tri meseca, kada je nastavnik geografije Ivan M. Š, uhapšen pod sumnjom za pedofiliju. "Odjednom se sad ti nastavnici, koji se boje za svoje radno mesto, nađu uplašeni i traže smenu nekog ko pravi promene u školi", smatra predsednik Saveta roditelja.

I direktorica Slavica Ristić kaže da nema saznanja o bilo kakvim najavama protesta roditelja i dodaje da su se oni raspitivali samo o štrajku prosvetara. Kada je reč o Gruguroviću, direktorica kaže da je ostao bez časova jer je moralo da dođe do smanjenja profesorskog kadra, te da su neki razredi rasformirani zbog racionalizacije, a ne kako bi profesori imali manje časova. Ona dodaje da je Grgurović, na osnovu prošlogodišnjeg bodovanja, bio poslednji od četiri profesora, te da je zbog toga ostao bez časova, a ne zbog osvete, te da o samoj suspenziji ne može da govori dok je postupak u toku. (D.S.)

  • bubamara

    07.10.2012 09:45
    pomozi boze
    Ne znam sta da kazem,ne mogu da verujem da je jedan profesor kaznjen samo zbog toga,sto je ucenici oduzeo mobilni,jer ga je koristila na casu.Eto dokle nas je doveo novi zakon o nekaznjavanju ucenika,o njihovim pravima i slobodi,da rade sta hoce,a mi im ne smemo nista,A gospodo draga,sta je falilo nekada,kada smo se bojali nastavnika,ucitelja i dr.Bili smo bolji djaci i bolji ljudi.Znao se red,i disciplina,a ako je i bila poneka pecka,ili malo cupanja za zulufe,nikome nije palo napamet da se buni ili tuzi.Ako si zaslizio kaznu,to je bilo uredu.Mada je i tada bilo onih koji su preterivali,i bili su sankcionisani.Marka doduse ne poznajem,ali koliko sam cula,covek je porodican ima 5 dece,ne verujem da bi rizikovao svoj posao zbog gluposti.Nije to nista,cekajte kada vam djaci budu na casove donosili oruzje,kada padne prva zrtva,kao na zapadu,ne daj boze,onda cete se valjda opametiti,i prestati da poprimate neka zapadnjacka pravila,i evropske glupe zakone.Dragi Marko,dobrodosao ti nama u predskolsku ustanovu radosno detinjstvo
  • 08.02.2012 15:54
    prijem u radi odnos
    Direktorka nezakonito,samovoljno,na svoju rukubez vredovaja i zakonom propisaih kriterijuma bez konkursaa potom na kokurs prima u radni od os najgore kadidatedok neizabranim šalje samo obaveštenje koga je primila.Pri raspisanom k0onkursu sekretar skole tel.otvoreo kaže da nema svrhe konkurisati jer neko već radi.Tako je i sa mestom bibliotekara.Zato ćemo zahtevati njenu hitnu smenu i odgovorost.
  • Odvratno

    25.01.2012 12:25
    ......
    Nazalost je ona izzabrana za direktoricu,i opet iznova nevini stradaju....al eto,mada nema veze sve ce doci kad tad na mesto. samo polako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.