Novi Sad će biti proizvodni pogon kreatora video-igara

Novi Sad će već naredne godine postati proizvodni pogon kreatora video-igara i to na novom studijskom programu Akademije umetnosti.

Ova visokoškolska ustanova osmišljava kako da u svoje primenjene umetnosti uključi i studije o video-igrama, oblasti koja je u ekspanziji i koja samo u Novom Sadu zapošljava na stotine ljudi.

Svesni činjenice da je interesovanje za gejming ogromno, te da na Akademiji već postoje studije koje su deo proizvodnje igara, ustanova zajedno sa stručnom javnosti planira da od 2017. godine upiše između pet i 20 studenata kreiranja video-igara, u zavisnosti i sa potrebom tržišta.

Kako za 021 kaže dekan Akademije umetnosti Siniša Bokan, cilj je osmisliti osnovne akademske studije koje će u trajanju od četiri godine polaznicima obezbediti svo potrebno znanje za uspešan rad, vodeći se iskustvom i primerima iz privatne prakse.

"Mi koji se bavimo filmskom umetnošću smo vrlo svesni da se u poslednje vreme težište industrije pomera ka svetu gejminga, što je neminovno povezano sa razvojom tehnologije i svetom medija. Odavno su kompanije koje se bave produkcijom video-igara prevazišle po profitu i obimu produkcije filmsku industriju, što ne znači da je ova oblast sada u recesiji. Jednostavno, primetili smo da se ovde pojavilo nekoliko kompanija koje rade u specijalizaciji za video-igre i imaju veliki broj angažovanih saradnika. Otišavši u Ejpiks, firmu našeg studenta Mirka Topalskog, uverili smo se da je samo tamo angažovano puno studenata koji su završili naše smerove i rade u industriji igara", objašnjava Bokan.

Kako dodaje, potrebno je dati impuls produbljivanju tog postojećeg, kreativnog potencijala na Akademiji, što je u saglasnosti s društvenim potrebama.

"Treba da nam imponuje što imamo uspešne gejming kompanije u Novom Sadu i što su naši ljudi kreativni. Ovaj posao je na najvišem nivou tercijarne delatnosti - prodaje se kreativnost", smatra on.

Škola trenutno radi na selekciji kvalitetnog kadra koji će predavati polaznicima, s ciljem da se napravi sadržaj i program koji će pomoći i predavačima.

Naime, kako kaže Bokan, 27. februara će u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu biti održana konferencija "Održavanje kadra za rad u industriji video-igara: od neformalne obuke do studijskog programa", koja će okupiti eminentne profesore i predstavnike vlasti zainteresovane da se koncept video-igara svrsta u metodiku nastave i koristi u redovnoj nastavi.

Inače, Akademija umetnosti je sa pokrajinskim institucijama oformila još jedan koristan smer - Konzervacija i restauracija likovnih dela, koji će školovati kadar potreban za rad u ustanovama poput Zavoda za zaštitu spomenika. "Ovaj smer je i dobar primer saradnje akademske zajednice i institucija", smatra dekan Akademije umetnosti Siniša Bokan.

Autorka: Gorica Nikolin - Gorica@021.rs

  • ti si retard

    10.02.2016 09:02
    debilu
    kako si glup
  • /

    09.02.2016 16:18
    /
    mnogo se tu prica.
    portfolio na sunce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti