FOTO: Šteta na igralištima i mobilijaru košta sve građane Novog Sada

Nepoznati vandali početkom meseca uništili su rekvizite na dečijem igralištu na Novom naselju, a popravku su, kao i samu izgradnju igrališta, platili građani Novog Sada.
Ovaj slučaj izazvao je revolt dela građana koji moraju da se suočavaju s činjenicom da su igrališta u ruini zbog nečije nepažnje ili hira, a sanacija koju po nalogu "Zavoda za izgradnju grada" obavi preduzeće "Lisje" trajno ne rešava problem. U ZIG-u za 021 navode da povremeno postoje slučajevi uništavanja gradske imovine.
 
"Ovo samo potvrđuje činjenicu da i dalje ima neodgovornih pojedinaca, zbog čega nam je izuzetno žao. Ova činjenica je realna i vrlo učestala i činimo sve da stanemo na put uništavanju gradske imovine, pa se kroz česte apele trudimo da utičemo na svest građana i ukažemo na kompleksnost ovog problema i ogromnu štetu koju zbog toga svi trpimo", navode u ZIG-u i dodaju da su uništene ljuljaške na Bulevaru Jovana Dučića, između brojeva 37 i 41, zamenjene odmah nakon prijave štete.
 
Foto: Uživo sa novosadskih ulica
 
Na osnovu Programa finansiranja određenih komunalnih delatnosti od lokalnog interesa, ZIG svake godine sanira i obnavlja postojeća igrališta, kao i sportske terene po celom gradu. Radovi su se prošle godine izvodili na gotovo 80 odsto igrališta, na kojima su popravljeni ili zamenjeni rekviziti, dok su na preko 60 lokacija, što u gradu, što u prigradskim naseljima, izvedeni radovi u malo većem obimu - na Limanu, Grbavici, Keju, u Starom gradu, Veterniku, Vidovdanskom naselju, te u Begeču i Petrovaradinu.
 
"Izvršene su popravke mnogih rekvizita: ljuljaške, penjalice, klackalice, tobogan i vrteške, demontirani potpuno uništeni rekviziti, a na njihovim mestima postavljeni novi. Pored ovih radova, popravljani su i peščanici, košarkaške table i obruči za koševe, uređeni platoi za igru dece u međublokovskim površinama, sanirane i ofarbane klupe i kante za otpatke u okolini igrališta i sportskih terena", poručuju u ZIG-u.
 
Takođe, od 2012. do 2015. godine je izgrađeno ukupno 18 novih dečijih igrališta, 14 teretana na otvorenom i sedam sportskih terena. 
 
"Ove godine nastavljamo s aktivnostima na obezbeđivanju kvalitetnog prostora za igru naših najmlađih Novosađana. Obezbeđena su sredstva za izgradnju novih igrališta u vrednostiu od 8,32 miliona dinara", dodaju u ovom preduzeću. S lepšim vremenom trebalo bi da počnu radovi na izgradnji novih igrališta na oko 30 lokacija. 
 
Prošle godine je za održavanje dečijih igrališta, sportskih terena i rekreativnih površina sa rekvizitima bilo izdvojeno 30 miliona dinara, a radove su izvodili radnici "Lisja". 
 
Podsetimo, vandalizam je krajem prošle godine osetilo i desetina klupa na Keju, a kako je bilo primetno, na svim klupama bila su napravljena slična oštećenja - neko je namerno čupao po jednu ili dve daske, tek koliko da ošteti svaku klupu. Kao što se to proteklog vikenda desilo i na Novom naselju, na terenu za istrčavanje pasa.
 
  
 
Međutim, i ta oštećenja "popravljali su" građani Novog Sada. 
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Ex chap

    27.02.2016 08:34
    Dokle god se ovo ne kaznjava bice i divljaka koji se 'zabavljaju' na ovaj nacin. A gradjani ce to da placaju
  • AV

    27.02.2016 08:29
    stoka. u rudnike ih poslati
  • Mora Biti

    27.02.2016 08:25
    Samo efiksano sprečiti ugradnju u postupak opravke i pola "huligana" će preko noći nestati. Huligani imaju pametnija posla (diluju, vrbuju decu po školama u navijačke grupe, vrše razbojništva, itd).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.