Litvanci žele da preuzmu JKP "Stan"

Litvanska kompanija "Civinity" zainteresovana je da preuzme dugove i zaposlene JKP "Stan".

Pismo namere koje je poslao "Civinity" juče je odložio odluku Privrednog suda da se u "Stanu" uvede stečaj.  Novo ročište zakazano je za 20. april.

Litvanska firma ima nameru da sa "Stanom" zajedno osnuje Društvo posebne namene. U pismu namere, predlaže se da upravljanje bude pod kontrolom litvanske firme, a da Novi Sad štiti svoja prava kroz osnivački akt i organe upravljanja zajedničkog društva, te kroz obavezno odobravanje odluka u Skupštini grada. Takođe, predloženo je da se "Civinity" zadrži u "Stanu" 25 godina. 
 
""Civinity" bi odmah uložio određeni novac za modernizaciju poslovanja", piše u pismu o namerama Daris Zakarauskas, član borda menadžera. "Sva dugovanja preduzeća preuzelo bi zajedničko društvo. Dugovanja premapoveriocima izmirivala bi se delom iz profita društva. Grad bi trebalo samo da omogući umanjenje obaveze koje 'Stan' ima prema drugim javnim preduzećima. U Zajednički kapital ušli bi objekti i zemljišta koja sada koristi 'Stan', navodi se u pismu.
 
Ova firma je spremna sama da finansira izradu projekta javno-privatnog partnerstva, a ako ne budu najbolji ponuđač, ovaj posao bi naplatili od pobednika tendera.
 
"Sindikat zvanično nije upoznat sa ponudom Litvanaca. Vrlo smo zainteresovani da se što pre pronađe neko rešenje, jer agonija predugo traje. Radnicima se duguju dve plate iz 2013. godine. Očekujemo i da se aktivno uključimo u pregovore", izjavio je predsednik sindikata "Nezavisnost", Zoran Bugarski.
 
Član Gradskog veća za urbanizam, u čijoj je nadležnosti "Stan" Aleksandar Bašić kaže da Litvanci pokazuju ozbiljne namere da ovde pokrenu posao.
 
"Bili su ovde pre mesec dana i, koliko sam shvatio, imaju ozbiljne namere. Potrebno je napraviti reviziju poslovanja 'Stana' i utvrditi koliko je zaista potrebno da ta firma ima radnika. Mislim da su spremni da zaposlenima isplate zaostale plate i otpremnine za prekobrojne, ali tek slede razgovori o uslovima pod kojima će raditi u Novom Sadu", istakao je Bašić.
 
Ko je "Civinity"?
 
Litvanska kompanija osnovana je 1991. godine i nudi usluge održavanja nekretnina i prateće infrastrukture. Posluje u sedam gradova, gde održava četiri miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora.
 
Autor: Blic/ Dnevnik
  • ja

    25.03.2016 19:35
    pitam?
    Ako je taj Bojčic umešan zar mu nije dovoljno sramote ? Treba da sam sebe zakopa i više nikada se ne pojavi .Trebalo bi njega dobro preispitati šta je sve radio u JKP STAN nije nevin po više od jedne stavke kao na primer stečaj u toj firmi ! Ima tu malo više stavki !
  • kobra

    24.03.2016 08:24
    pitanje
    Jel to znaci da svi privatnici koji naplacaju svoje usluge uslovno receno lete iz Jkp Informatike? Pa, ako covek dodje docice na ceo grad , tako su mu valjda obecali???
  • Janko

    23.03.2016 20:40
    Bašić ???!!!!!
    "Potrebno je napraviti reviziju poslovanja 'Stana' i utvrditi koliko je zaista potrebno da ta firma ima radnika" po koji put alo breeee!!!
    A da nisu njegov sinak, kumić Marić sa prof. Bojčićem nakon osnivanja firme iste delatnosti istu preselili u recimo Litvaniju???? ili našli nekokog "kumića" tamo!!!!????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti