Vlada Vojvodine smenjuje direktorku Visoke poslovne škole

Pokrajinska Vlada će u narednim danima razrešiti sa funkcije Dragicu Tomić, direktorku Visoke poslovne škole strukovnih studija, a u skladu s predlozima Agencije za borbu protiv korupcije.

Ovo je za 021.rs potvrdio pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, koji je istakao da je sekretarijat, koji je nosilac celog posla oko Visoke poslovne škole, ispoštovao sve zakonske okvire i procedure, te da je sada odluka Vlade izvesna.

"Što se mene tiče oni više nemaju šanse ni za šta, ali moram da se ogradim jer oni već godinama imaju na desetine i krivičnih i prekršajnih prijava, a sud i tužilaštvo ne izjašnjavaju se ni o jednoj od tih situacija. Da je bilo morala to bi pre nekoliko godina trebalo da bude rešeno. Mene je ovaj slučaj sačekao, i evo u aprilu će biti tačno godinu dana kako se borim da rešim ovaj slučaj. Sada su se stvorili svi zakonski uslovi da se slučaj i reši", rekao je Pavlov za naš portal.

Kako je objasnio, potrebno je sačekati određen vremenski period u kome će se škola obavestiti o namerama Vlade Vojvodine, sa nadom da će uprava škole ovog puta ispoštovati preporuku Agencije o smeni.

Podsetimo, Agenciji za borbu protiv korupcije upućen je Zahtev za proveru ispravnosti izbora direktora škole, zbog sumnje da je prekršen Zakon o Agenciji. Ovaj organ je istragom utvrdio da je prekršen zakon te doneo rešenje za smenu direktorice Dragice Tomić i njenog supruga Radovana, koji je na mestu člana Saveta škole. Uprava škole se na ovo rešenje žalila, ali je Agencija tu žalbu odbila, donela drugostepeno rešenje i objavila ga u Službenom glasniku 2. decembra 2015. Nakon toga rešenje je dostavljeno Savetu škole kao organu koji je direktoricu izabrao, a koji je odbio obe preporuke iz ovog rešenja. Agencija je zatim 21. marta 2016. kabinetu predsednika pokrajinske Vlade Bojanu Pajtiću dostavila nalog da se izjasni po pitanju ovog rešenja, jer je Vlada kao osnivač najviše telo nadležno nad zakonitošću u radu visokoškolskih institucija, shodno članu 35. Zakona o nadležnosti APV-a.

Sada se, prema rečima Pavlova, čeka upravo momenat kada će Vlada Vojvodine postupiti po rešenju, odnosno preporukama Agencije, jer ni jedna strana više nema prava žalbe niti izgovora da odugovlači proces.

Za dva dana izbori za direktora škole

Do 1. aprila Visoka škola je dužna da shodno Statutu raspiše interni konkurs za izbor direktora (najkasnije šest meseci pre isteka mandata direktorice koji ističe 1. oktobra). Škola će raspisati izbore a da pritom nije promenila Statut, što je neophodno kako bi izbori bili demokratski. Ustavni sud trenutno kontroliše ustavnost ovog Statuta.

"Problem je i nastao kad su Tomići promenili Statut škole, po kome sad direktora biraju posredno članovi Saveta, koji su i sami izabrani od strane direktora, tako da nije omogućeno neposredno tajno glasanje koje je zagarantovao Ustavom. S obzirom da se nisu promenili uslovi za izbor direktora, mi strahujemo da Tomići neće imati nikakvih problema da nastave svoju vladavinu u školi, bilo da Dragica Tomić bude reizabrana ili da bude izabran Radovan Tomić", rekao je izvor 021, dobro upućen u problem.

Prema saznanjima do kojih smo došli, i samo Nastavno veće ne može da se suprotstavi upravi škole, jer ga čini 70 odsto zaposlenih na određeno vreme, dok su i profesori koji su u stalnom radnom odnosu mahom sa prebivalištem van Novog Sada. Svi oni moraju da odobravaju odluke uprave škole, koja ih "drži u šaci" jer nisu u mogućnosti da dolaze svaki dan na posao i time krše Ugovor o obaveznom dolasku u školu.

Ova problematična novosadska škola je prošle godine dobila nula dinara za studiranje iz budžeta, što će se, strahuju zaposleni u ovoj školi, desiti ponovo ove godine. Zbog cele ove situacije koja je narušila kredibilitet škole, samo se 26 mogućih budućih studenata prijavilo za pripremnu nastavu za upis u narednu godinu.

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • ikica

    31.03.2016 01:14
    pravda
    Nije ovo jedina skola gde APV odlučuje i kadruje. Pojavljuje se i nova afera oko načelnika inspekcije Grahovca radi kojeg je elektrotehnička škola u blokadi. Iz kojih sredstava i buđeta će biti plaćen iznos od oko 1.500.000,00 din za izgubljen sud protiv radnika koji je otpušten iz bahatosti Grahovca a u dogovoru sa sadašnjim direktorom elektrotehničke škole Vukobratom
    .
  • Žika Moler

    30.03.2016 08:45
    uradite, konačno
    Gospodine Pavlov, nemojte više davati izjave u novinama i podizati tenziju među zaposlenima u VPŠ, a onda stati. Uradite to odmah, danas imate sednicu vlade, ako su se stekli uslovi, a kažete da jesu, prelomite i sklonite Tomiće i njihovu ekipu, pomozite ljudima koji žele da se škola konsoliduje, ali ne ostavljajte to "nekoj budućoj vladi", jer će sa njima biti samo još gore. Prelomite i uradite to, konačno.
  • taurus

    30.03.2016 08:08
    Mafija , u obrazovanju, pokrajni, sudstvu i tužilaštvu ,da ima političke volje ovo bi se rešilo za 7 dana , a ovako mrcvare narod. Dva nazovi Profesora (bračni par) zezaju , celu ovde gore napred navedenu ekipu, ubismo se od zakonitosti i pravde, a oni kradu li kradu.Čuj idu izbori u školi,a osnivač priča li priča i ništa više od toga . Izgleda da su tamo u APV samo nazovi bajni PRAVNICI.
    Mora da im bračni par finasira štampanje promo materijala za izbore, druge nema , ej 16 godina se zezaju a oni ništa ama baš ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti