Operacija matičnim ćelijama uživo za vikend u Kliničkom centru Vojvodine

Operacije matičnim ćelijama kod dva pacijenta sa teškim oštećenjem hrskavice obaviće se u subotu, 2. aprila u Kliničkom centru Vojvodine, i to pred kamerama i doktorima iz inostranstva.

"Pacijenti koje ćemo operisati sada se teško kreću i prilikom hoda imaju ozbiljne tegobe. Ovom operacijom oporavićemo im oštećenu stukturu hrskavice i omogućiti im normalan kvalitet života, bez invazivnih procedura kao što je ugradnja proteze",  izjavio je hirurg i pionir u lečenju matičnim ćelijama u Srbiji prof. dr Dušan Marić

Kako kaže, u pitanju su teške i ozbiljne operacije, prilikom kojih će biti primenjeni protokoli, tehničko i hirurško znanje naših stručnjaka.

Obe operacije matičnim ćelijama obaviće se u sklopu Simpozijuma regenerativne medicine u ortopediji, koji se održava 1. i 2. aprila u Novom Sadu.

Šta je regenerativna medicina?

Regenerativna medicina je nova grana medicine koja primenjuje matične ćelije u svrhu lečenja pacijenata. U današnje vreme je potreba za doniranim organima i tkivima daleko veća od raspoloživih, te ovo polje medicine koristi sposobnost matične ćelije da se deli i diferencira u preko 200 različitih tipova ćelija čoveka.

Matične ćelije imaju značajnu ulogu regenerativnoj medicini u kojoj se bolesti kao što je dijabetes, osteoporoza, karcinomi i oboljenja srca leče stvaranjem novih zdravih ćelija i samim tim smanjuju potrebu za transplantacijom organa.

Autor: Bebac.com

  • Ja sam

    30.03.2016 12:49
    iskustvo
    Cast izuzetcima ali tamo ima toliko nestrucnog kadra da je to zaista zastrasujuce.
  • Zemljoposednik

    29.03.2016 13:26
    A hoce li u akciji biti i bivsi ministar gradjevine u vladi Srbije? Podsecam zaboravne da je covek navodno strucnjak za rad sa maticnim celijama u hirurgiji i da je pride specijalizovao ortopediju a da je zaposlen na KCV-u...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.