Oko 1.000 ljudi živi po napuštenim kasarnama u Novom Sadu

Po napuštenim kasarnama u Novom Sadu i okolini na rešenje stambenog problema trenutno čeka više od 250 porodica vojnih lica, sa gotovo 1.000 članova, a još tri stotine porodica, smeštaj je našlo u podstanarskim sobama i stanovima.

To je rečeno na jučerašnjoj sednici Skupštine Novosadskog odbora Udruženja vojnih beskućnika.

Svi ovi beskućnici su, prema naredbi vojnog i državnog vrha, od 1991. do 1999. godine napustili svoja mesta stanovanja u bivšim republikama SFRJ i na Kosovu i Metohiji i još čekaju adekvatno rešenje stambenog pitanja.

Predsednik novosadskog odbora ovog udruženja, Milorad Marić, kaže da je smeštaj u kasarnama ispod svakog nivoa ljudskog dostojanstva, a u isto vreme, beskućnicima se stalno preti prinudnim iseljenjem.

"Nadali smo se da će prodajom kasarni u Novom Sadu početi i rešavanje našeg pitanja, na šta čekamo već četvrt veka. Cena vojnih nekretnina, od čije prodaje je trebalo da se finansira izgradnja stanova za vojna lica, pa i za nas, suviše je visoka, kupaca nema, zbog čega se stanovi dodeljuju veoma sporo, pa je u poslednjih nekoliko godina samo osam naših članova uspelo da reši stambeno pitanje. Daleko veći broj je dočekao smrt u privremenom smeštaju...", navodi Marić.

Vojni beskućnici tvrde da im vojne vlasti skupo naplaćuju boravak i utrošenu energiju, a za svaki pokušaj protivljenja povećanju cene, preti im se izbacivanjem.

Podsetimo, Vojska Srbije je ponovo oglasila prodaju tri kasarne u Novom Sadu.

Autor: Novosti

  • Vojislav

    07.01.2020 11:25
    Stanovao davno
    ... Prijatelju moj Vojvodjanski... Tvoja JNA...E moj prijatelju...
  • Zivko

    17.04.2016 10:59
    Kritika redakciji
    Pitam se da li posle ovoliko godina postenoga rada da kao moje komsije ne snosim nikakve troskove stanovanja u vojnom objektu tako sto cu da se prijavim da zivim mozda u Novom Sadu da bi ostvario maksimum bodova UTS (12.000,00), da bi ostvario maksimalan putni trosak (12.000,00), da sebi sredim fiktivno formacijsko mestu u trupi a da nastavim rad na sadasnjem radnom mestu i tako ostvarim i trupni dodatak (8.000,00), ukupno 32.000,00 dinara na platu, 32.000,00 koje bi na takav nacin ojadio drzavu,tj novac koji vi gospodo odvajate za vojsku.
    Zato molim da me ne svrstavaju sa takvima. U kasarni u Zemunu, vojnicima po ugovoru su dodeljeni smestaji za stanovanje i tako su izjednaceni sa porodicama koje su pre 20 godina sve izgubile, nemaju gde da se vrate, nemaju sta da prodaju vec posteno zive od plate koju po zakonu primaju. Ali navedeni vojnici ne snose nikakve troskove, cak im je obezbedjen i obrok u vojnickom restoranu.
  • Zivko

    17.04.2016 10:50
    Kritika redakciji
    Ja sam jedan od pripadnika vojske koji je izgubio sve sto sam stekao na podrucju Dalmacije a stekao sam svojim radom i na teritoriji bivsih republika ne posedujem u svojoj svojini ii vlasnistvu nekretninu koja mi je dodeljena iz vojnog fonda. Predislokacijom jedinice sa aerodroma Zemunik nastavio sam sluzbu u Zemunu. Stanujem u vojnom objektu sa porodicom od 1994.g. Sa platom podoficira nemam mogucnost da sebi stvorim stambenu jedinicu, supruga i sin nezaposleni (ugrozenog zdravstvenog stanja). Iz razloga stanovanja u vojnom objektu pripalo mi je pravo 350 bodova UTS (6500 din) a mesecna naknada za stanovanje u vojnom objektu je 7500 din. Tako da ne racunam da primam UTS. Naknadu za putne troskove ne primam jer je smestaj u kojem stanujem udaljen od radnog mesta manje od 2km. Zbog prirode radnog mesta i funkcionalne duznosti koju obavljam vec 15 godina nemam mogucnost da dezuram i da po osnovu dezurstva obezbedim dodatnih 800 dinara na mesecna primanja. Dodatak za trupnu sluzbu ne ostvarujem iz razloga sto mi je formacijsko mesto rada u komandi RViPVO.
    Ukupno sam ostvario 30 godina penzijskog staza.
    Sada ovako, da li da kao pojedinci koji koriste korupciju i kriminal i na osnovu kojih postene svrstavaju u isti kos, treba da se ponesemo kao i oni kako bi lopovlukom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti