Tužilaštvo odustalo od gonjenja Jelića za krađu Toplane "Mišeluk"

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Vladimira Jelića, predsednika Gradskog odbora SPO i bivšeg direktora JKP "Novosadska toplana" za zloupotrebu službenog položaja u slučaju krađe Toplane "Mišeluk".

Prijava je odbačena 14. marta, a istraga je trajala više od pet godina.

Krađa na toplani "Mišeluk" otkrivena je 2010. godine, a OVDE možete više čitati o tome. Tadašnje rukovodstvo Novosadske toplane, na čijem je čelu bio Jelić, za krađu optužilo sakupljače sekundarnih sirovina uz procenu da je ukupna šteta oko 2,3 miliona dinara. Policija je potom saopštila da je podnela krivične prijave protiv 20 lica, osumnjičenih za krađu, kao i da je sva ukradena oprema vraćena.

Krađa na toplani "Mišeluk" otkrivena je 2010. godine, a OVDE možete više čitati o tome. Tadašnje rukovodstvo Novosadske toplane, na čijem je čelu bio Jelić, za krađu optužilo sakupljače sekundarnih sirovina uz procenu da je ukupna šteta oko 2,3 miliona dinara. Policija je potom saopštila da je podnela krivične prijave protiv 20 lica, osumnjičenih za krađu, kao i da je sva ukradena oprema vraćena.

Policija nije stala na tome pa je istraga nastavljena, a zbog čega možete se podsetiti OVDE. Kasnije su protiv Jelića i njegovog bliskog saradnika Vladimira Popića (potpredsednik u Gradskom odboru SPO), te tadašnjih zaposlenih u Toplani - Petra Ž., Duška K., Stevana Ć. i Miodrga Š. bile podnete krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja.

U pismenoj izjavi medijima, Jelić je naveo da mu je drago da je posle pet godina pravda zadovoljena i da je skinuta ljaga sa njegovog imena odbacivanjem "lažne i besmislene krivične prijave". On je istovremeno, optužio tadašnjeg gradonačelnika Igora Pavličića i visokog funkcionera DS-a Dušana Elezovića da stoje iza te prijave. Jelić je naveo da je tužilaštvu podneo krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje protiv ove dvojice, kao i protiv dvojice policijskih inspektora i poreskog inspektora koji su vodili ceo slučaj.

On je takođe sve njih tužio i zbog povrede časti i ugleda u visini od jednog miliona dinara, tvrdeći da će, ako ih sud proglasi krivim, novac uplatiti u Fond za talentovane učenike osnovnih i srednjih škola.

Sud dao Jeliću uverenje da više nema istraga protiv njega

Podsetimo, Jelić (39) je novosadskoj javnosti postao poznat kada je 2008. godine nakon raspodele partijskog kolača SPO-u, tadašnjem koalicionom partneru LSV-a pripalo rukovođenje Novosadskom toplanom, a on ubrzo postao direktor zamenivši na tom mestu Janka Čobrdu. Posle izbora 2012. godine dobija upravljanje ZIG-om, a nakon prekomponovanja vlasti i gradskim Vodovodom.

Uz svaku fotelju koju je dobijao, našlo se i radno mesto za njegovu suprugu pa je otkrivanjem te afere podneo ostavku iz "moralnih razloga". Nakon toga za njega je pronađeno novo radno mesto, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, da bi na kraju postao Član gradskog veća za obrazovanje.

Za tih osam godina za njime je veliki broj afera, nebrojeno je puta bio u medijima, mnogi su ga optuživali za bezočne krađe javnog novca i mahinacije poput "slučaja Borovice", govorili da živi u velelepnoj vili iza Higijenskog koja se ne vodi na njegovo ime, da je protiv njega na "čekanju" u Tužilaštvu više krivičnih prijava, ali sem slučaja Mišeluk nijedan drugi proces nije zvanično pokrenut niti je šta dokazano.

U međuvremenu je to potvrdio i novosadski sud koji je Jeliću izdao Uverenje u kojem se kaže: "Na ovnovu podataka kojima raspolaže Osnovni sud i Viši sud u Novom Sadu, nije doneto nijedno rešenje o sprovođenju istrage,  podignuta optužnica ili optužni predlog za krivična dela za koja se gonjenja preduzimaju po službenoj dužnosti". Ovo Uverenje sud je Jeliću izdao jer mu je potrebno za obavljanje javne funkcije.

Jelić se u međuvremeno sa svojom partijom "utopio" u SNS, pa će na predstojećim izborima biti jedan od njihovih kandidata na izborima za Novi Sad.

Koju će novu funkciju dobiti znaće se već u maju.  

Autor: 021.rs

  • opop

    15.04.2016 18:23
    legal
    pravna drzava na delu.svaka cast
  • Zoro

    14.04.2016 22:18
    Bravo za sud
    Kakvo korumpirano sudstvo i sudije. Ovo je samo potvrda da SNS kontrolise "nezavisno" pravosudje. Za sada je ovako, ali jednom ce ipak morati da pukne tikva, pa da sva ova "bagra" podnece racun. "NEVIN", ali samo u montiranom procesu... pa to i vrapci znaju. A vi SPO-ovci, znam da ga branite, samo zato sto morate. I Toplana i Vodovod su iskusili njegovo "postenje", "naivnost", "moralnost"...
  • Kakve veze

    14.04.2016 10:42
    @Darko
    Kakve veze ima Jelić sa rušenjem Miloševića?
    Da je on obavljao funkciju, za vreme Miloševića sklopio bi koaliciju sa njim.265

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti