Novosađaninu odlazak u Nemačku jedini spas u borbi protiv raka

Novosađanin Dejan Egelja (44) ima melanom i od decembra je imao tri operacije.
Nakon treće operacije ispostavilo se da ne može da se otkloni svo tkivo koje je kancer zahvatio. Za zaustavljanje metastaza jedina nada je odlazak u Nemačku, gde mu je za prvu dvomesečnu terapiju neophodno oko 13.000 evra.
 
Čvor ispod pazuha Dejan je osetio krajem oktobra, kada je i otišao na kontrole. U januaru je saznao da se radi o metastazi melanoma, a ubrzo su mu skinuta tri sumnjiva mladeža i limfni čvorovi. Nakon dve nedelje čekanja na patohistološke nalaze i još mesec i po do snimanja na PET/CT, videle su se nove metastaze. Pet nedelja je prošlo do nove operacije, kada se videlo da je metastaza zahvatila mišić i hirurg nije uspeo da ukloni metastaze.
 
Dejan Egelja dodaje kako mu je zračenje određeno kao terapija nakon druge operacije, ali on još uvek nije stigao na red.
 
Tek nedavno su on i supruga saznali da postoji vrsta terapije za metastaze na limfnim čvorovima na VMA, ali i za njih je sada kasno. Takvo lečenje moglo je da dođe u obzir nakon druge operacije, a posle toga je kancer počeo da se širi ka lopatici i da ulazi u mišić. Do informacija o mogućnosti lečenja je teško dolazio, a najveću pomoć dobio je od Udruženja obolelih od melanoma, koji su ga uputili na klinike u inostranstvu. Pronašao je kliniku u Esenu, gde putuje u ponedeljak.
 
"U bolnicu treba da se javim u utorak rano ujutro. Prvi pregled i dijagnostika koštaju 3.000 evra. Ukoliko me uključe u kliničku studiju, troškovi boravka, lekarski pregledi i snimanja u naredna dva meseca će prema najavama biti još 10.000 evra", objašnjava Egelja i napominje da u tu cenu nisu uključeni lekovi, jer su besplatni za sve koji su uključeni u kliničku studiju.
 
Grupa Dejanovih prijatelja pokrenula je Fejsbuk stranicu "Spasimo život Egiju" na kojoj se objavljuju najave svih dešavanja, kao i mesta na kojima se prikuplja novac. Prema rečima jednog od njih, kutije za prikupljanje pomoći postavljene su u Novom Sadu u kafeu "Oblomov", Vojvođanskih brigada 16, kao i u Agenciji "Jelena" u Gagarinovoj 4a.
 
Novosadski taksista Ćazim Salimi je jedan dan čak vozio za Egija i time pokrenuo ljude da doniraju novac, a bend "Mindža kru" je sav prihod od svirke donirao za Dejana.
 
Pomoć za Dejana
 
Metastaze mogu da se zaustave kombinacijom lekova BRAF inhibitor i MEK inhibitor ili PD 1 inhibitor, a svi koji žele mogu da uplate novac na brojeve računa u Erste banci. Broj dinarskog računa je 340-3332970952, a broj deviznog računa je 340-7649326228, U polje svrhe doznake treba da se upiše: pomoć rodbini.
 
Oni koji žele mogu novac da uplate i preko Postneta, tako što će na uplatnicu upisati broj telefona 062 820 47 42, što je broj Dejanovog oca, Nebojše Egelje.
  • Terješkova

    11.05.2016 20:13
    Od srca želim da sve prođe kako treba! Sutra ću da svratim u Gagarinovu!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti