U Novom Sadu oko 200 uličnih prostitutki, većina bez osnovne škole

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije i udruženja "Prevent" pokazuju da se oko 200 devojaka u Novom Sadu bavi uličnom prostitucijom, od kojih se 100 do 150 redovno nalazi na Kaćkoj petlji.
Za desetak dana, po završetku renoviranja, seksualne radnice u Novom Sadu imaće svratište baš na ovoj lokaciji, preko puta hladnjače, a 19 volontera udruženja "Prevent" obučeni su da im pruže pomoć. Kako je 021 ranije pisao, svratište će seksualnim radnicama u Novom Sadu pružiti mogućnost da budu ginekološki i zdravstveno pregledane, kao i da imaju topli smeštaj, obroke i piće.
 
Predsednik Udruženja Prevent Nebojša Đurasković kaže da se problem bavljenja prostitucijom može rešiti, ali u teškim uslovima u kojima ove devojke žive, zabrana obavljanja posla nije rešenje.
 
"Mi imamo tim ljudi koji će biti zaposlen u Svratištu, a imamo i tim volontera koji će pomagati i držati radionice na različite teme sa seksualnim radnicama. Svaki tim od volontera držaće po jednu radionicu jednom nedeljno, a s obzirom na to da je korisnica puno, gotovo svakog dana će biti održana jedna radionica. Nama su cilj devojke koje se bave uličnom, a ne 'sobnom' ili 'elitnom' prostitucijom, jer je na ulici najveći problem najveći i treba uložiti najveći napor. Na lokaciji preko puta hladnjače mogu lako da nas nađu i u pauzama svog rada steknu neka znanja, okrepe se, odmore i slično", objašnjava Đurasković. 
 
Bavljenje prostitucijom je u Srbiji tabu tema već godinama. Sada je poznato da sve mlađe devojke ulaze u ovaj posao, odbačene od okoline i porodice, a kako naglašava Đurasković, njihov profil govori tačno koja društvena grupa je marginalizovana i kojoj treba najviše pomoći.
 
"Prosečno, to je devojka od 27 godina, Romkinja, sa nezavršenom osnovnom školom i koja nije u braku. I kada su s nekim u vezi ili braku, to nije dugotrajno. Veliki broj ovih devojaka su korisnice psihoaktivnih supstanci i gotovo sve trpe nasilje u toku pružanja seksualnih usluga, ali i u porodicama. Ove devojke su prilično neprosvećene i svaki napor i uložen rad je koristan jer štiti i njihove partnere i porodice. Zato projekat ima mnogo veći uticaj nego što bi se na prvi utisak reklo", navodi za naš portal predsednik udruženja "Prevent".
 
Inače, ovo udruženje sa seksualnim radnicama radi od 2007. godine i poznaje većinu devojaka u Novom Sadu koje se ovim poslom bave. Kako navode, sa njima imaju prijateljski odnos i poverenje, a zato su i dobar izbor za sprovođenje ovog dvogodišnjeg projekta. Projekat, zvaničnog naziva "Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu", realizuje se u saradnji sa Pokrajinskim zqvodom za socijalnu zaštitu u vrednosti od 4,3 miliona dinara.
  • ja

    15.05.2016 09:12
    Znam, a nisam korisnik usluga
    Tamo ima samo 10 prostitutki, a ne 200 kako navodite. Možete li da pretpostavite koliko para one zarađuju, naravno naterane nemaštninom. Za 1500 po usluzi, pa da imaju samo 5 mušterija svaki dan i da rade 20 dana, to je već 150 000 dinara mesečno,, a rade i češće i više, dok ne odu z zatvor, a i tamo sve za džabe, hrana smeštaj. Kažu nisu lude da rade za 20 000 mesečno. Legalizujte prostituciju i sklonite tu decu sa ulice, jer kreću da se bave prostitucijom već sa 15 godina. Slažem se da im treba pomoći i to pod hitno!
  • ...

    14.05.2016 09:22
    Pa predsednik države nema školu, a ne ove nesretnice.
  • 100%Taksista

    14.05.2016 08:34
    Da li i za Kurve odlazi moj novac kojim placam porez? E pa onda ja imam barem jedan sex mesecno za dz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti