Osniva se Društvo matematičara Novog Sada

Osnivačka skupština Društva matematičara Novog Sada (DMNS) održaće se u subotu, 14. maja u 10 časova u Amfiteatru V (prizemlje) Prirodno-matematičkog fakulteta, Trg Dositeja Obradovića 4.

Društvo matematičara Novog Sada će svoje aktivnosti realizovati kroz tri glavne teme:

- takmičenja srednjoškolaca iz matematike - organizacija opštinskog i okružnog takmičenja srednjoškolaca iz matematike (DMS), organizovanje priprema ekipa sa teritorije Južno-Bačkog okruga (za Državno takmičenje), kao i organizacija raznih drugih takmičenja iz matematike (kao sto je Novi Sad Open) i slanje ekipa na razna regionalna takmičenja (nezavisno od DMS),...

- problemi nastave matematike - problemi koji tište profesore srednjih škola, planovi i programi, kriterijumi i standardni, stručna usavršavanja, organizacija akreditovanih seminara, okruglih stolova o problemima nastave i uopšte o temama koje zanimaju profesore matematike koji rade u srednjim školama

- popularizacija matematike  - organizacija raznih festivala, izložbi, panela, manifestacija, u svrhu promocije matematike (gde bi obuhvatali publiku od predškolskog uzrasta pa do najširih slojeva stanovništva).

Predviđeno je da DMNS postane kolektivni član Društva matematičara Srbije i time svojim članovima omogući pogodnosti koje DMS nudi svojim članovima.

Posle Osnivačke skupštine gost PMF-a, profesor Tristan Hübsch (Howard University, Washington DC, USA), održaće predavanje "Sinhronicitet u matematičkim i fizičkim otkrićima: slučajnost ili smisao?".

O predavanju:

Pre malo više od tri veka, nekoliko matematičara i fizičara je, uz neretko rivalstvo, dovelo ono što danas zovemo diferencijalni račun u stabilnu i univerzalno primenjivu formu. Pre malo više od godinu dana su se David Hilbert i Albert Einstein takmičili u osmišljavanju konačne formulacije opšte teorije relativnosti. To saradničko rivalstvo između mathematičara i fizičara se nastavlja i danas, kao na primer u oblasti fizike elementarnih čestica, gde je nedavno otkrivena potpuno neočekivana matematička struktura.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti