FOTO: Novosadska škola u kojoj učenje nije bauk

Đaci novosadske Osnovne škole "Tvrđava" spremni su za sve izazove svakodnevnog života.
U vremenu kada smo previše navikli na pasivno obrazovanje, nedostatak entuzijazma u nastavi i brojanje minuta do kraja časa, nastavni kadar u Privatnoj osnovnoj školi "Tvrđava" odlučio je da ne dozvoli da deca ostanu uskraćena za najbolje što obrazovanje može da ponudi. 
 
Vodeći se dugogodišnjim iskustvom u radu u predškolskoj ustanovi "Zemlja čuda", čiji je vlasnik, i mnogobrojnim istraživanjima, direktorka "Tvrđave" Dina Đilas pronašla je način da obrazovanje, kao nerazdvojni deo odrastanja, a kasnije i života, ne bude bauk, već kreativno i stručno provođenje vremena i ulaganje u najveće bogatstvo svakog roditelja - u decu.
 
"I u vrtiću i u školi osnovni cilj nam je da negujemo dečiju prirodnu radoznalost i želju za učenjem, što postižemo kroz praktični i aktivni sistem nastave. Ovaj sistem daje odlične rezultate, jer je proces učenja zanimljiv i deca su uključena u izvođenje, ali i kreiranje nastave“, navodi Đilas.
 
Kako naša sagovornica objašnjava, polaznici Privatne osnovne škole "Tvrđava" su deca koja s osmehom dolaze u školu, rado provode vreme s nastavnicima i drugarima, a nastavi se raduju jer je ne doživljavaju kao bauk i "moranje". 
 
"Predmeti i sistem ocenjivanja u našoj školi prati propisane norme Ministarstva prosvete, ali na inovativniji i praktičniji način. Nastavnik je mentor, pomoćnik i partner u učenju i obrazovanju, a svakom detetu daje se šansa da popravi ocenu kojom nije zadovoljno. Upravo postojanje individualnog rada omogućava da svako dete dobije šansu da se pokaže ili popravi, uz punu podršku našeg kadra i izgradnje zdravih osnova za dalji život", objašnjava Dina Đilas.
 
 
Boravak u Privatnoj osnovnoj školi "Tvrđava" je celodnevan i prilagođen potrebama dece. Nastava se odvija od osam ujutru do 16 časova posle podne, u okviru koje deca imaju redovne časove iz svih predmeta propisanih zakonom, ali i kreativne radionice, odmor, obroke i časove stranih jezika. Odeljenja su planski osmišljena za maksimalno 14 dece, kako bi svaki mališan dobio punu pažnju nastavnika i pravo da bude drugačiji.
 
"Odlučili smo da prekinemo tradiciju verovanja da je privatno obrazovanje prečica ka uspehu. U 'Tvrđavi' ne postoji poklanjanje ocena, već svako dete mora da preuzme odgovornost za svoje znanje ili neznanje. Međutim, bitno je naučiti mališane da ocena ne mora biti petica, ali je bitno pokazati trud i želju za učenjem, na čemu vredno radimo i to želimo da dokažemo", kaže ona i dodaje da je organizacija nastave u ovoj školi planirana kao tematska i međusobno povezana, te deca nemaju osećaj da naučeno sutradan odmah zaborave i da  ne mogu da iskoriste u praktičnom životu.
 
 
Tematska nastava podrazumeva organizovanje svih predmeta u jednu celinu oko jedne teme. Ukoliko je tema planeta Zemlja, na geografiji se uče karakteristike planete, na biologiji organizmi koji je naseljavaju, a na likovnom se ti isti organizmi predstavljaju i kreiraju. Na taj način stiče se funkcionalno, primenjivo znanje, bez ijedne suvišne informacije.
 
Škola bez domaćih zadataka koja vraća "domaćinstvo"
 
Sve obaveze u toku dana deca završavaju u školi. Dodatne aktivnosti usmerene su ka primeni naučenog ili unapređenju znanja, što zavisi od uzrasta, dodaje Đilas.
 
"Deca od 1. do 4. razreda utvrđuju znanje iz predmeta isključivo praktičnom primenom. Tako će deca biti usmerena na rešavanje osmosmerki, ukrštenica ili, na primer, sudokua, a matematiku će vežbati igrajući tabliće. Đaci od 5. do 8. razreda pokušaće da izvedu sopstvene eksperimente i istraživanja iz hemije ili fizike, što će za njih biti interesantan izazov", navodi ona. 
 
U "Tvrđavi" se deci pristupa s odgovornošću, ali se ona i od njih zahteva. Zbog toga se primenjuje nastava iz praktičnih aktivnosti i veština, poput šivenja, spremanja obroka, raspremanja i čišćenja, što predstavlja pun pristup širem obrazovanju i osposobljavanju za život. Deca, na primer, imaju i dežurstva u kuhinji, te vode računa da stolovi budu pospremljeni i uredni nakon upotrebe.
 
 
Pažljivo biran stručni tim
 
Nastavni kadar od više od 18 visokokvalifikovanih osoba biran je na konkursu i obučen za rad sa decom navedenog uzrasta i svih osobina. Što je najvažnije, napominje vlasnica "Tvrđave" Dina Đilas, zaposlenima je do dece veoma stalo.
 
"Nastavnici su spremni na promene i izazove i žele da svojim zalaganjem unaprede nastavu. Uvek će biti tu da motivišu i pomognu svakom učeniku i da stvore podsticajnu sredinu za postizanje maksimuma", smatra ona.
 
Upis u Privatnu osnovnu školu "Tvrđava" vrši se tokom cele godine. Mnoge dodatne aktivnosti, detalje odvijanja nastave, kao i cene upisa možete pogledati na sajtu ustanove, ali i direktno kontaktirati školu na info@tvrdjava.edu.rs ili na telefon 069/797-080.
  • ex chapman

    16.05.2016 11:24
    roditelji
    "na papiru" zvuči sjajno, ali može li neki komentar roditelja čija deca idu u tu školu?
  • ns

    16.05.2016 10:22
    Porodica je prvi stepenik da li ce ucenje biti bauk ili ne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti