Ruši se najstariji deo Satelita - "Tozinovac"

Novosadska uprava ove godine će izgleda završiti rušenje najstarijeg dela Satelita - Tozinovca, kako bi se sagradio produžetak Ulice Bate Brkića.

Naime, kako 021.rs saznaje, Zavod za izgradnju grada je pokrenuo postupak javne nabavke izbora izvođača radova na rušenju objekata u Tozinovcu, odnosno montažnih kuća i drugih legalnih i nelegalnih objekata u ulicama Miloja Čiplića, Đorđa Krstića, Isidore Sekulić, Stevana Petrovića Brila i Živka Radovanovića kod Satelitske pijace.

Prema tenderu planirano je da se sruši 1.680 kvadrata betonskih ploča, 560 kvadrata zidova i sa ovog prostora ukloni oko 180 kubika različitog otpada, a planirano je i sečenje većeg broja stabala.

Vrednost nabavke nije poznat, osim što će ZIG paušalno platiti 60.000 dinara za sečenje i uklanjanje stabala.

Podsetimo da se u ovoj godini ne očekuje početak izgradnje produžetka Ulice Bate Brkića u delu od Bulevara Jovana Dučića do Futoškog puta, čime bi ova ulica dobila pun profil bulevara. Radovi se se neće izvoditi ne toliko zbog manjka sredstava u budžetu, koliko zbog toga što je neophodno da se završi potpuna eksproprijacija i rušenje preostalih objekata na trasi saobraćajnice.

Prema ranije datim procenama, za gradnju kanalicione i vodovodne mreže, kao i proširenje Ulice Bate Brkića potrebno je oko 300 miliona dinara.

Podsetimo još da će ovim nakon tačno 60 godina biti srušeno naselje koje je niklo na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Todora Jovanovića Toze. Do te 1956. godine na prostoru Satelita je bilo tek nekoliko kuća, a na mestu gde je sada "Tozinovac" po odluci Grada počela je gradnja naselja sa privremenim montažnim kućama namenjenih radnicima.

Kasnije se naselje nadogradilo, nikle i prve zgrade i zbog svoje odvojenosti od tadašnjeg centra vremenom je ceo kvart dobio ime Satelit što je tada bila popularna reč zbog svemirskih istraživanja.

Većina trošnih kuća u Tozinovcu su u narednim decenijama srušene i zamenjene višespratnicama uz raseljavanje stanovnika, dok je ovaj deo koji se sada ruši ostao jer se sve vreme čekalo izgradnju produžetka Ulice Bate Brkića.

  • Opet iz iskustva

    19.05.2016 08:40
    @Beowulf
    Ako je cena bila skoro realna, onda se ne može dobiti 3-4 puta veća.U slučajevima koje sam ja vodio grad je ponudio 4 puta manje nego što poreska uprava ceni placeve u tom kraju gde je vršena eksproprijacija. Posle par godina suđenja, kad su bageri došli do parcele, promenili su priču.
  • Lala

    18.05.2016 22:45
    Crnjak.
    Ko koga tu za..ebava?? Investitor je je vec sagradio 3 zgrade i uskoro se gradi jos jedna ,dobili su dozvole da bi se mali Satelit oslobodio.Neko tu opasno krade pare za vec odradjen posao. Onaj Koji Obecava nam je obecao postenu Srbiju,a njegovi satrapi otimaju kao sumanuti.
  • milica

    17.05.2016 15:55
    Poštovani LemiNS
    Vrlo rado ću doći u Vaše predgradje, a Vi navratite u centar Novog naselja, pa da se zajedno izjadamo...
    Slažem se da sve treba da bude uredjeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.