FOTO: Mali Novosađani traže da im se ne zabranjuje igra na Sajmištu

Novosadski osnovci protestovali su ispred sportskih terena na Sajmištu, tražeći da im se dozvoli da se ponovo besplatno igraju.
Učenici OŠ "Petefi Šandor" okupili su se jer je FK "Bistrica" zakupila veliki fudbalski teren, a Sportski centar "Bonbonera Novi Sad", čiji vlasnik je jedan od trenera "Bistrice", dva mala terena. Otkako su zakupljeni mali tereni, čovek koga je angažovala Bistrica kao čuvara ne dozvoljava deci da se igraju.
 
Mališani su apelovali na nadležne da regulišu odnos koji Spens, upravljač Sajmišta, ima sa privatnim firmama kojima terene daje u zakup, a od privatnika traže da shvate da interes ne može biti jači od detinjstva. "Došao sam da protestujem jer želimo da nam se vrate tereni, ovde smo se igrali još kad smo bili mali i sad su nam to zabranili. I treneri i čuvari", kaže za 021 Matija L. i dodaje da je deci jednom prilikom čak ponuđeno da se igraju besplatno, ali da moraju da ispomažu na terenu u nošenju golova fudbalerima.
 
Njegova drugarica Dunja C. kaže da se deci na ovaj način uništava detinjstvo. "Stvarno nije korektno što su zabranili ulaz na besplatne terene i napravili svoje terene za treninge. Uništavaju nam detinjstvo jer nemamo gde da se igramo i pitam se kako bi bilo njima da su na našem mestu, da nemaju gde da se igraju", navodi ona.
 
Luka T. poručuje da nije u redu što se deca teraju sa terena, a Đorđe B. i Nikola K. navode da se deca koja pohađaju OŠ "Petefi Šandor", a pretežno su iz tog kvarta, na ovim terenima igraju od malena. Relja K. i Jovana K. se slažu da je dobro što je travnata površina uređena, ali nije u redu što se sat vremena igre na terenu naplaćuje čak 2.000 dinara.
 
 
Podsetimo, fudbalski tereni na Sajmištu, koje najmlađi Novosađani godinama koriste besplatno, dati su nedavno u zakup privatnoj firmi i sada se njihovo korišćenje naplaćuje. Pre mesec dana najavjeno je ustupanje fudbalskih terena Fudbalskom savezu Novog Sada, te postavljanje veštačke trave, a ingerenciju nad terenima bi potom imao Savez i u saradnji s Gradom odlučivao o zakupu i izdavanju.
 
Sportski centar Sajmište, koji je pod upravom Spensa, ne znajući navodno za ovu nameru Grada, krajem prošle godine izdao je u zakup terene za mali fudbal privatnoj firmi koja je nedavno terene ogradila žicom, postavila novu travu i počela naplatu korišćenja. Istovremeno, deca se žale na jednoj čoveka koji ih redovno sklanja sa terena, a često to čini na nepristojan način.
 
U Gradskoj kući ni nakon nedelju dana nisu odgovorili na naša pitanja - šta će biti sa sportskim terenima koje Grad planira da ustupi Fudbalskom savezu Grada Novog Sada za oko dva meseca, a koja su trenutno u privatnim rukama.
 
Kako je upravljanje terenima dato pod zakup istom čoveku koji je trener u Bistrici, a koji je osnovao privatnu firmu neposredno pre potpisivanja ugovora sa Spensom, čitajte OVDE.
  • Pera

    20.05.2016 09:11
    Roditelji,gde ste?Javljajte se
    Pa gde ste ljudi,deca nas zovu da ih podrzimo,hajde,javljajte se!
    A vi deco,ako treba da se dodje na igraliste,javite na vreme!
    A sta kazete,vas ce pustiti,misle da ste glupi i da ce vam tako zatvoriti usta.
  • Nikola

    19.05.2016 23:54
    Deca treba da nas uče kako se nešto brani i neda profiterima,tajkunima,političarima,pa šta ako mi ne igramo ,ima ko igra i želi to,mi treba da im obezbedimo,a ne i to malo da im zabranimo i ukinemo...
  • Rastko

    18.05.2016 23:19
    Mislim da grešimo
    Ponekad mi se čini da očekujemo od drugih da brinu o nama a mi to sami ne radimo! Niko se nikad nije informisao o tome da privatne kompanije stavljaju i živote pred interes odnosno korist a ko očekuje da detinjstvo ne bude trivijalan interes pred propagandom menadžmenta jednog fudbalskog kluba? Uvek nam ostaje zaključak da je naša vlast najgora, ali i da treba da živimo u razvijenom okruženju kao Amerika. Niko se nikad na vreme nije setio da je Amerika zemlja koja je zatvor i ropstvo, a sa uvođenjem njihove kulture usvajamo i kulturu menadžmenta odnosno kapitalističkih šefova... Uvek smo u prilici da se izjasnimo protiv toga! Svaki dan 365 dana u godini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.