Medijska udruženja: Smene na RTV-u nalik na one u vreme Miloševića

Novinarska i medijska udruženja najoštrije su osudila nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i ističu da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti.

"Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića – juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović. Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa "čišćenjem" ove kuće od "nepodobnih" urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima", navodi se u saopštenju koje potpisuju NDNV, NUNS, ANEM, Local Press i AOM.

U saopštenju se ističe da događaji na RTV-u u potpunosti podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.

Ovim smenama dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje RTV-a, a potpisnici saopštenja najavljuju da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost.

Zaposleni RTV-a: Zašto smo smenjeni preko noći?

Zaposleni Radio-televizije Vojvodine upozoravaju javnost da je opstanak javnog servisa Vojvodine doveden u pitanje i oštro protestuju zbog smene urednika i voditelja Informativnog programa. U saopštenju koje je potpisalo 77 radnika ovog medija navodi se da je sedmoro urednika "Dnevnika u 17h" i emisije "Razglednice" bez ikakvog rešenja, popodne samo obavešteno telefonom da narednog dana neće uređivati te emisije.

"Jutros je promenjen i gotovo ceo tim Jutarnjeg programa "Dobro jutro Vojvodino". Time je ozbiljno doveden u pitanje kvalitet dnevnog informativnog programa. Vrlo je indikativno to da je do smena došlo u istom danu kada je Upravni odbor konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović, i to sat vremena pre početka sednice na kojoj je njena ostavka konstatovana", navode zaposleni u RTV-u. Oni zahtevaju javno objašnjenje zašto je došlo do takve nagle smene bez ikakvog obrazloženja i da li je po sredi političko upodobljavanje RTV-a.
 
Kalkan: Svako ko dođe bira svoj tim
 
V.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa RTV-a Nada Kalkan izjavila je da će ona birati novi tim saradnika.
 
"Svako ko dođe bira svoj tim. To su i oni radili. Ja sam bila glavna i odgovorna urednica kad su oni došli, 'a' nisam rekla. Dobila sam rešenje bez obrazloženja zašto me smenjuju, godinu dana i četiri meseca pre no što mi je istekao mandat. To je bila njihova odluka, želeli su svoj tim. Ne vidim zašto se sada diže tolika buka oko RTV-a", rekla je Kalkan za Insajder.net.
 
Ona je dodala da ima već ideje koji su to ljudi koji bi trebalo da rade centralne informativne emisije, Razglednice i Jutarnji program. "U svakom slučaju oni koji su radili, radiće i dalje. Da li će uređivati ili će raditi novinarski posao, ali niko neće biti skrajnut tako da im ništa neće biti dato da rade", rekla je Kalkan.
 
Jova Radić, predsednik Upravnog odbora RTV-a, formiranog 19. aprila, tvrdi da na njih niko nije vršio bilo kakav pritisak, a član UO Jovan Adamov kaže da su dešavanja u toj informativnoj kući nepotrebno ispolitizovana.
 
Podsetimo, Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine juče je konstatovao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović. Podsećamo da je ranije Upravni odbor smenio direktora programa RTV-a Slobodana Arežinu, nakon čega je ostavku podneo generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović.
  • TV Bastilja

    21.05.2016 14:20
    Smene u RTV mnogo liče na političke čistke u vreme Miloševića.
    Vučić čisti Javni servis od samomislećih novinara i postavlja, paradigme Vučelić, Milanović, Štula, Baletić, Popov, Dmitrović.....
    Gledam informativne emisije N1 i RTV Vojvodina. Obožavam, Državni posao, Radar, Dokument, U nedostatku dokaza, Presiju...
    Ne znam kada su i ko ih je postavio za urednike i novinare ali znam da su posao radili dobro. Nije mi važno koliko su im plate, iz istog razloga.
    Jedva sam prebolela Utisak, jedva sam dočekala da se vrati Kesić.. Dokle ljudi, dokle ?
  • Данко Б. Марин

    21.05.2016 12:05
    Уз ћевапе...
    Послужио Вучић новинарима ћевапе и после као Стаљин који је служио алкохол: НОЋНА ЧИСТКА! Ћуте колеге , раде ћевапи....
  • Boban

    20.05.2016 21:45
    Gde su naši novci
    Zašto niko od smenjenih urednika ne kaže koliku je imao platu i bonuse pogotovo oni koji su došli sa B92? Da li su te bezobrazno visoke naknade bile u interesu javnosti i gradjana ili džepova pojedinaca koji se nisu ni pojavljali na RTV-u? O tome ne govori, ni oni, ali ni oni koji ih zdušno brane, a koji su ih i doveli da se bogate na naš račun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti