Pacijenti čekaju mesecima na rendgenska snimanja i preglede

Građani čekaju na ultrazvučna ili rengdenska snimanja i po pola godine, a pritužbe na takav tretman svakodnevno stižu pokrajinskom ombudsmanu.
Ustanove ne daju potvrde da ne mogu da zakažu snimanje u roku od 30 dana, zbog čega pacijenti koji to urade kod privatnih lekara ne mogu ni da refundiraju novac od Fonda za zdravstveno osiguranje. Zaštitnik građana kaže da takvim postupanjem ustanove krše Ustavom zagarantovano pravo građana na zaštitu zdravlja.
 
Novosađanka Ivana M. je još u septembru prošle godine dobila uput za ultrazvučni pregled dojki. Zbog promena koje ima, ona jednom godišnje mora da uradi ovaj pregled, ali joj je u kol-centru Doma zdravlja "Novi Sad" rečeno da nije onkoliški pacijent, te da će oni zvati.
 
"Sada je polovina maja, a mene još niko nije zvao. Pošto od doktorke nisam dobila uput na papiru, nego se on šalje elektronski, ne mogu ni da znam da li ga je ona uopšte napisala. Međutim, već je odavno prošao rok u kojem je trebalo da uradim snimanje", ispričala je sugrađanka. 
 
Direktor doma zdravlja "Novi Sad" je jesenas poručio da postoji velika lista čekanja na sva radiološka snimanja, što bi se rešilo kada bi Novi Sad imao gradsku bolnicu. 
 
Ombudsman se po pritužbi građana obratio novosadskom Domu zdravlja i utvrdio postojanje povrede ljudskog prava i nepravilnosti u radu. Ova zdravstvena ustanova se izjasnila zaštitniku građana da "nije u mogućnosti da izdaje potvrde na osnovu kojih bi pacijenti vršili preglede u privatnoj praksi, s pravom refundacija od matične filijale, koja bi nam zatim, po računu sa znatno višom tarifom privatnika o plaćenom pregledu, umanjivala ugovorenu naknadu".
 
Više o ovome možete pročitati na sajtu Dnevnika.
  • Odgovor

    23.05.2016 10:31
    direktoru
    Ovo što direktor priča o Gradskoj bolnici je smešno, bilo bi dobro da je imamo, ali to nije razlog ovoliko dugačkih lista čekanja.
    Od kad je on došao uveo je praksu da ukoliko morate da idete na skener, RTG, kod Endokrinologa......dobićete uput za Dom zdravlja (a ne i za Polikliniku kao sekundarno rešenje) iako su liste čekanja predugačke, jer domovi zdravlja raspolažu istim aparatima ili medicinskim službama.
    Ranije je bilo da ukoliko Vaš doktor vidi da je npr. lista čekanja za skener predugačka u domu zdravlja, šalju Vas na Polikliniku, e toga više nema.

    Ja sam na neki drugi način uspeo da odem na Polikliniku na skener i za 10 dana rešio problem, ukupno nas je bilo petoro taj dan zakazano i tako izbegao višemesečnu listu čekanja u domu zdravlja Liman.
  • Zanovetalo

    20.05.2016 23:56
    @nervirach ako vi mozete da pregledate pacijenta za 15 minuta koliko ste izracunali da traje jedan pregled onda vas odmah treba zaposliti posto ste vi izvanredan talenat. U normalnim drzavama doktor na raspolaganju sat vremena po pacijentu. 15 minuta traje samo uzimanje anamneze, gde je pregled, nalazi koje ste doneli, uput koji cete dobiti, recept, dodatna dijagnostika. Pri tom navodite deciju bolnicu gde su pacijenti mala deca koja ne zele uvek da saradjuju. Uz to ljudi koji tamo rade su vecinom i u nastavi i drze vezbe i predavanja na fakultetu. Prvo se malo raspitajte i informisite pre nego sto krenete da baljezgate.
  • Ala napredujemo!

    19.05.2016 11:01
    Ljudi, ne razumete se vi u naprednu medicinu. Uskoro će vas preko interneta lečiti indijski lekari, vaše će biti samo da dođete i da vas lokalna sestra slika mobilnim.
    A lekari koji će otići na sever EU će nas u komentarima učiti kako bi trebalo da živimo u Srbiji i šta da radimo.
    Ministarstvo će zvoniti o ogromnim uštedama koje su postignute u zdravstvu.
    Uostalo, radnici u pelenama koji dobijaju platu od 20.000 verovatno i ne zaslužuju bolje zdravstvo?
    A penzionere će ionako ovako kvalitetnim metodama lečenja uskoro "prorediti".
    I, eto, lepih procenata i brojki da se izvesni Zanesenjak podiči u svojim redovnim TV izveštajima. Ali, Vaša glasčka volja je takva. Tako bar kažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti