FOTO: Kako izgleda unutrašnjost sata na Tvrdjavi?

Oko stotinak Novosađana obišlo je Petrovaradinsku tvrđavu u sklopu manifestacije "Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10".

Arhitekta-konzervatorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Slobodanka Babić povela je građane u šetnju bedemima Gornje tvrđave i popularnog Hornverka, te ih upoznala sa istorijom, restauracijom i upotrebom Tvrđave, ali i sa njenom izgubljenom baštinom.

Novosađani su obilazak počeli od samog ulaza u Petrovaradinsku tvrđavu, obišli su ateljee, najviše tačke Tvrđave i čuli o njihovoj upotrebi, načinu gradnje visokih i debelih bedema kroz vekove. Babićeva je zainteresovane upoznala i sa celokupnim fortifikacionim sistemom Gornje tvrđave i Hornverka.

Najveću pažnju građana privukao je obilazak poznatog obeležja Petrovaradina na Bastionu Svetog Luja - Sat-kule, poklona Marije Terezije u 18. veku. U tom trenutku je sat podešavao njegov dugogodišnji održavač, koji je prisutnima dozvolio da zagledaju u unutrašnjost sistema rada kazaljki.

Prisutni su čuli detalje u vezi sa Oficirskim paviljonom, Arsenalom, Kapijom Ludviga Badenskog, Barutanom Svetog Leopolda, kao i o bunkerima koji su služili za posadu i oružje.

Prva šetnja, održana 17. maja, bila je posvećena najznačajnijim objektima podgrađa i kompleksa Vojne bolnice, kao i fortifikacionom sistemu Vaserštata. 

U galeriji pogledajte i kako izgleda unutrašnjost poznatog sata.

  • Vlada

    24.05.2016 13:39
    @borivoj

    U normalnim gradovima, kad neki majmun produži posle trke da divlja po gradu i ubije čoveka, zaglavi robiju dokle je sveta i veka.
    Kod nas se takvi ohrabruju da zgaze nekog opet.
    Dokle god je tako, svi vi neiživljeni napaljenici na brzu vožnju ste za mene podjednako opasni.
  • ex chapman

    23.05.2016 08:26
    previše
    nisu problem ni trke, ni mostovi, ni putevi, ni biciklisti, ni exiti... u normalnim zemljama sve to normalno funkcioniše. problem je upravo u tome što mi nismo normalna zemlja i što se kod nas sve što je dobro i lepo pretvori u svoju suprotnost. previše se bitangi nakotilo u ovom gradu i u ovoj zemlji. to je pravi problem
  • borivoj

    22.05.2016 00:38
    e moji klipani
    Mi smo jos u srednjem veku.
    svaki normalan grad u svetu slavi kada se odrzavaju velike trke i gledaju svi nekako da makar bodre ucesnike.
    kod nas mrzovoljni, ubijeni u pojam narod, ne konta da upravo taj mentalitet i sprecava mostove da budu izgradjeni.
    napravi promenu u svojoj glavi pa ce ti život biti lepši.
    skloni smo gundjanju kao neke babetine.
    pozitivne misli prijatelju stari:)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.