Kvalitet života Novosađana lošiji zbog neplanske gradnje i loše zdravstvene zaštite

Kvalitet života Novosađana najviše umanjuju posledice neplanske urbanizacije, ali i problemi u oblasti zdravstvene zaštite, kao i ekonomska nesigurnost, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Ovi podaci su objavljeni u publikaciji "Zdravstveni profil grada Novog Sada i okvir gradskog plana za zdravlje", a u istraživanju je učestvovalo 62 procenjivača, među kojima su poslanici u Skupštini, zaposleni u zdravstvu i obrazovanju, ali i privrednici i predstavnici verskih zajednica.
 
Više od polovine ispitanika navelo je neplansku urbanizaciju kao najveći problem zbog kog im je umanjen kvalitet života. U to su svrstali neprilagođenost javnih prostora ljudskim potrebama, odnosno nedostatak parking mesta, malo parkova, dečijih igrališta, kao i nepristupačnost objekata za osobe sa invaliditetom. Ispitanici su istakli i komunalne probleme, poput nečistoće i odlaganja otpada, zapostavljenost nekih naselja, ali i nebrigu o psima i mačkama lutalicama.
 
Kao jedan od problema u oblasti zdravstvene zaštite navedena je i loša organizacija zdravstvenog sistema, odnosno duge liste čekanja, nestašice lekova i mali smeštajni kapaciteti. Takođe, Novosađane sve više pogađaju apatija, anksioznost i depresija.
 
"Na ulici je teško videti nasmejane i srećne ljude jer su svi zaokupljeni egzistencijalnim problemima, život se svodi na goli opstanak i ljudi su polako počeli da se udaljavaju jedni od drugih. Ta situacija traje već dugi niz godina i postali smo depresivni i nemoćni da to stanje promenimo pa veliki broj njih, pogotovo mlađa populacija, poseže sa konzumiranjem alkohola ili nekih drugih supstanci kako bi pobegli od realnosti", naveo je jedan od ispitanika.
 
Za trećinu učesnika u istraživanju jedan od glavnih problema predstavlja ekonomska nesigurnost, odnosno nizak životni standard i visoka stopa nezaposlenosti.
 
Novosađani su u istraživanju naveli i nemogućnost nadležnih organa da se izbore sa kriminalom i nasiljem na ulicama, zbog čega je smanjena bezbednost građana. Oni su primetili da se ulice sve nebezbednije, te da su kriminal i nasilje među mladima u stalnom porastu.
 
Ispitanici su još naveli i probleme u saobraćaju i životnoj sredini zbog kojih je njihov život u gradu lošiji.
 
U okviru ove publikacije objavljeni su i rezultati i o tome koliko mladih Novosađana konzumira alkohol, o čemu možete pročitati OVDE.
  • *-*

    23.05.2016 23:19
    Dodjite
    na Detelanira da vidite koji je uzas, posebno J. Cmelika ulica. Ko nema garazu i parking mesto, proklinje dan kad je kupio stan. Traze da se uvede zona, ali, dzaba gluvima govorti!!!! Pa zar ovaj narod nije dovoljno napacen, i jos uvek se pati. Dodje se sa posla i po 30 minuta kruze da nadju slobodano parking mesto. E moj narode, dokle vise.
  • Nervirach

    23.05.2016 20:19
    Sta ocekujete od Zelenila kada njih urnisu divlje kornjace. Trce, napadaju. Nisu bili u stanju da zadrze jato od 20 kabudova na Strandu a ne par u parku, i to pod njihovim nosom.
  • Novosadjanka

    23.05.2016 19:23
    Andrej
    U pravu ste, Novi Sad je jedini veći grad u Srbiji koji nema GRADSKU BOLNICU.
    KCV prima pacijente iz cele Vojvodine, a ne samo Novosadjane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti