Bira se najlepša zgrada u Novom Sadu u poslednjih 25 godina

Portal gradnja.rs pokrenuo je izbor najlepše zgrade u Novom Sadu u poslednjih 25 godina.

Kako je navedeno na portalu, ovaj izbor je napravljen kako bi se u moru negativnih vesti o arhitekturi u Novom Sadu, pokušalo doneti nešto pozitivno.

"Stručna i građanska javnost značajno je uzburkana nedavnim primerima neadekvatnih projekata u Novom Sadu. Međutim, loša praksa traje već decenijama. U toj sivoj zoni, razvila se jedna razarajuća apatija, naročito kod arhitekata, koji su pristali da, zarad opstanka, zanemare svoju obavezu da se izbore za arhitekturu koja podiže gradski prostor na nivo opšteg, javnog interesa, jer to je mesto nastanka svakog našeg, pojedinačnog dobra. Teško je u takvim okolnostima misliti pozitivno, ali ako nešto nemamo, okrenimo se onome što imamo. Tako je nastala ideja da napravimo jednu vrstu analize gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili, na koje smo ponosni, ali i one koji izazivaju kontroverze. Neki objekti će vam se svideti više, a neki manje. Zato ste tu da date svoj glas", navodi se na sajtu Gradnja.rs

Autori konkursa za najlepšu zgradu su naveli i da su izabrali poslednjih 25 godina jer se za to vreme izdvojilo dvadesetak objekata. Među tim objektima su NIS-ova zgrada, hotel "Centar", Pariski magazin, Istorijski arhiv grada, "Park city", hotel "Holidej In" i drugi.

Od posetilaca portala Gradnja.rs traži se da glasaju za predložene objekte i vrednuju ih ocenom od jedan do deset, a zajedno sa posetiocima i stručni žiri daće svoju sud. Konačni rezultat će biti objavljen 1. jula.

Stručni žiri čine dipl. inž. arh. Sonja Stoja, dugogodišnja profesorka u Građevinskoj školi, dipl. inž. arh. Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada, dr Darko Polić, arhitekt-planer u "Zavodu za urbanizam", dipl. inž. arh. Stevan Rodić, projektant i mast. građ. inž, Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs.

Za najlepšu zgradu u Novom Sadu možete glasati OVDE.

  • /

    02.06.2016 08:38
    /
    jel vam tu i ona sa second hand prodavnicom na cosku sa njegosevom ulicom? nesto se ne razaznaje ovde
    to je klasican primer sta ste radili

    a fali vam i dino park
  • -J-

    02.06.2016 03:24
    Promenio sam auspuh na Jugu pa sada ne čujem kada štuca i trokira. Zvuči k'o limuzina. Ko i ovaj izbor.
  • ivana

    01.06.2016 22:09
    hotel centar?
    Hotel centar..taj radijator koji skrnavi staro jezgro grada?Sramotno.Neka poslednji koji izadje ugasi svetlo.Nema dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti