Preminula pesnikinja Florika Štefan

Pesnikinja, prevodilac i publicista Florika Štefan preminula je u Novom Sadu u 86. godini života.
Rođena je 3. avgusta 1930. godine u Lokvama, u Banatu. Nakon završene gimnazije u Vršcu, studirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Prve pesme je objavila u Almanahu književnog društva rumunskih đaka 1945/1946, u Vršcu.
 
Bila je članica uredništva časopisa "Lumina", urednica časopisa za žene na rumunskom jeziku "Femeia noua" (Nova žena) i časopisa "Polja", novinarka u srpskoj redakciji Radija Novog Sada i glavna i odgovorna urednica edicije "Prva knjiga" Matice srpske. Objavila je niz tekstova na rumunskom i srpskom jeziku u listovima "Borba", "Dnevnik", "Libertatea", "Lumina", "Politika", "Polja".
 
Njeni prevodi su aktuelni i danas, a o njenom pesničkom delu napisano je više desetina naučnih radova. Potpuna biobibliografija Florike Štefan objavljena je u "Encicklopediji Banata", u izdanju Rumunske akademije nauka iz Bukurešta. Prevodila je mnoga dela istaknutih autora sa rumunskog na srpski jezik i obrnuto i uredila zbornik savremene rumunske poezije "Napuštena kuća" (Književna zajednica Novog Sada, 1991).
 
Od prvih pesma objavljenih kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina, bila je istovremeno angažovani pesnik, duboko povezana sa sudbinom zajednice i liričar koji je izražavao i istraživao najdublje aspekta sudbine pojedinca i njegovog odnosa prema složenim vidovima unutrašnjeg života, ističe Društvo književnika Vojvodine. Tokom više od šest decenija objavila je dve zbirke poezije na rumunskom i tridesetak na srpskom jeziku.
 
Florika Štefan je dobitnica Oktobarske nagrade grada Novog Sada, nagrada "Jovan Popović" i "Milica Stojadinović Srpkinja", kao i nagrade Društva književnika Vojvodine za životno delo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti