Preminuo profesor Filozofskog fakulteta Ljubinko Pušić

Redovni profesor na Katedri za Sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ljubinko Pušić preminuo je danas u 64. godini života.
Ljubinko Pušić je rođen u Novom Sadu 1952. godine, a doktorirao je na Univerzitetu u Beogradu već 1985. godine. Na Filozofskom fakultetu je od 1992. godine, 1997. je dobio zvanje redovnog profesora na Odseku za Sociologiju, a predavao je Sociologiju grada i Sociologiju okruženja.
 
Napisao je preko 100 naučnih radova iz oblasti sociologije, a oblasti njegovog interesovanja bile su Urbanizam, Urbana kultura, Sociologija okruženja i Održivi razvoj, a bio je i član Akademije Arhitekture Srbije. Pušić je najveći deo svoje naučne karijere posvetio izučavanju grada. Gotovo sve njegove knjige bave se problematikom vezanom za razvoj grada, govore o gradovima kakvi bi morali i mogli da budu.
 
Objavio je knjige: "Urbanistički razvoj gradova u Vojvodini u 19. i prvoj polovini 20. veka", "Grad: znaci vremena", "Čitanje grada: između duha i materije", "Grad, Društvo, Prostor: sociologija grada", "Održivi grad: ka jednoj sociologiji okruženja", "Preduzetnici i grad", "Urbana kultura: osnova održive multikulturalnosti", "Pisanje grada: urbana svakodnevica" i "Grad bez lica".
 
  
 
Bio je redovan saradnik i sagovornik Radija 021 od našeg osnivanja do danas kao vrsni poznavalac Novog Sada, a na teme iz domena gradske arhitekture, sociologije, kulture, itd. Poslednji put nam je bio sagovornik krajem prošle godine u priči u novosadskim kafićima, a taj tekst možete pročitati OVDE. Kako je tada rekao: "Kvazielita uništava Novi Sad, a predstavljaju je oni ljudi koji misle da je posedovanje malo moći i novca ulaznica u elitni klub".
 
Ispraćaj Ljubinka Pušića je u četvrtak u 12:45 h na Novom groblju, dok će se komemoracija održati u ponedeljak 20. juna u 11h na Filozofskom fakultetu.
  • Milos

    15.07.2016 12:48
    Filozofu grada
    Poslednji pozdrav,

    Filozofu grada, profesoru Pušiću.

    2014. bio je član žirija na konkursu za ekstenziju Muzeja Savremene Umetnosti u Novom Sadu na kome je tim RAUM+AUTORI osvojio prvu nagradu.
    Postavljao je prava pitanja tokom prezentacije idejnih rešenja i držao kritičku distancu. Razumeo je probleme grada, trga, ulice u potpunosti.

    Slava mu!
  • Apsolvent '06

    15.06.2016 11:43
    Dugo sećanje..
    ..počivajte u miru, profesore,
    hvala vam na svemu.

  • Čitalac

    15.06.2016 00:56
    Iznenadjen

    Verujem da profesor hoda sada najlepšim gradovima i da upravo pije kafu sa Jane Jacobs.
    Večna slava!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti