FOTO: (Ne)čistoća u gradu kulture

Stanovnici Limana imaju velikih problema sa smećem zbog neuređenih prostora za odlaganje otpada i nedostatka ispravnih kontejnera.

O tome koliko je loša situacija govori i tekst koji je  Mesna zajednica "Liman" postavila na svom sajtu, navodeći da "očigledno Gradska čistoća ima čudan koncept kulture, posebno u svetlu ambicije našeg grada da za koju godinu postane Evropska prestonica kulture. Jer, ovo đubre koje se razvlači našim ulicama je pre oličenje nekulture nego kulture". Kako su naveli i to ilustrovali i fotografijama, "uprava Čistoće uvek nalazi opravdanje za nerad".

- Čistoća sigurno može da navede niz opravdanja za smeće po ulicama. Jedno od standardnih, koje koriste i druga javna komunalna preduzeća, jeste: "Nema se para, mi se baš trudimo, ali skupo je sve to, kada bismo dobili više para iz budžeta sve bi blistalo. A i kamion nam se eto pokvario, inače…." . Samo, te priče slušamo već godinama pa nam postaju sve neubedljivije. Jedno vreme se govorilo da će grad biti čist kada se instaliraju podzemni kontejneri, ali građani i dalje ne vide nikakav pomak tamo gde su ti kontejneri postavljeni. Naprotiv, čini se da je sada gore neko ikad - navodi se na sajtu limanske mesne zajednice.

Oni su takođe naveli da kada Čistoća nešto i uradi, poput popravke kontejnera, već posle nekoliko dana ponovo se nešto pokvari i oni opet budu neupotrebljivi. Limanci zbog toga podsećaju i da je to "neko kupio u naše ime, za naše novce".

  • ns

    15.06.2016 21:01
    Posto zivim u kuci kontenere ne koristim, osim kada u prolazu moram nesto da bacim (limenku ili flasu od soka) posto su kante za otpatke 99% vremena prepune jer niko ne menja dzakove. Ti konteneri (podzemni i ovi obicni) su odraz stanja nase drzave, rasulo. Nazalost dovoljno je da jedan baci pored i odma ce povuci njih 15 da isto to urade. Gledam ljudi renoviraju stanove (ili se sele) pobacaju wc solje, lavabo, rastavljen namestaj da to neko razvlaci i pravi dodatan svinjac. Mi kada smo selili stan, otisao sam u cistocu i zakupio komunalni kontener, 2500 dinara, oni ga ostavili ispred zgrade, ja ga lepo napunio, oni odneli, niko ne bi rekao da sam ja ispraznio stan, i niko nije morao da cisti za mnom. Nije da se hvalim ali ja to tamo za poslednjih 20 godina nisam video da je iko uradio, uvek nabacaju sve oko kontenera i to se tako prvo razbacuje, premesta, dok neko ili ne odnese ili ovima iz cistoce dojadi pa pokupe. Gledao sam sa terase kada je pao kontener sa kamiona i ostetio kontener i kamion jer je neko nabacao sav sut od renoviranja u njega, takve treba kazniti. Postoji komunalna policija, ali ne oni jure babe koje prodaju cvece ili sede u kaficima i piju sok. Drugi problem su ovi politicki korektno receno sakupljaci sekundarnih sirovina. Oni na vec ovakav skrnavluk cine stvar jos gorom. Kidaju kese, razbacuju djubre, cede flase i limenke na beton pre nego sto ih zgaze. Obijaju te nove podzemne i izvlace stvari iz njih, strasno. Treba svi da se komplet naucimo reda.
  • dule

    15.06.2016 19:55
    Nikita
    15.06.2016 • 12:14
    Ne(kultura)


    A šta sam ja leba ti kriv?

    Ja svoje đubre bacam u kontejnere. Nikada na ulicu. I svoju decu sam tako naučio.

    Šta ja treba da radim. Da šamaram ove koji bacaju đubre. Ne smem. Ima čiji je to posao.

    I nemoj molim te tu uravnilovku "svi smo krivi". Nismo. Krivi su oni što se ponašaju kao stoka. A ja nemam zakonska prava da ih kažnjavam.

    Inače, kad su se Srbi doseljavali u ove krajeve i oni su se ponašali kako su navikli u starom kraju. I šta misliš, kako su ih vlasti uredile? Tako što su rekli "svi smo krivi"? Jok. Satirali su ih i fizički i finansijki. I gle čuda. Uspeli su.


    Nismo svi krivi.
  • Demokratija svuda

    15.06.2016 18:57
    Objasniću vam malo prljavštinu na Limanu. Eto, na primer klupa kod doma Zdravlja, sa bUlevara Cara Lazara. Idem, kad ono sede dva momka. Delije.
    Oko njih, svega. Plastične flaše piva, semenke, tona, pljuvačke, na litre.
    Jedino još nisu nuždu ispred klupe obavili, ali verovatno jesu negde u grmlju iza.
    Odakle su? Pa, izgleda iz zgrada preko puta, Aleksandrovih. Podstanari.
    Navikli negde tamo da tako sede i pljuckaju, pa i ovde im je to dobro.
    Mogli bi tako i 24 sata. Mislite li da bi im prišao neki oblik službenog organa?
    Nema šanse!
    Izgleda da ta Komunalna policija najviše služi za obračun aktuelnih vlasti sa prodavcima sirotinje radi preživljavanja.
    Dok za to vreme ista ta vlast pušta velike da se bahate.
    Nisu na Limanu Limanci i Novosađani ti koji stvaraju smeće, jer nikada tako nisu vaspitavani. I na Dunav kad odu, oni pokupe, a ne bacaju okolo.
    Jer je sve to njihovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti