Budžet Novog Sada u plusu zbog prodaje placa kod Spensa

Budžet Novog Sada je posle pet meseci ove godine u plusu od preko četiri milijarde dinara zahvaljujući prodaji placa za tržni centar kod Spensa.

Prema podacima Uprave za finansije, koje je 021.rs dobio na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, Novi Sad je za prvih pet meseci 2016. godine prihodovao iz raznih izvora malo više od 10 milijardi dinara, a imao je rashode od skoro šest milijardi. Ovo konkretno znači da bi Novi Sad bio oko pozitivne nule da nije prodat plac za skoro 3,8 milijardi dinara.

Inače, ako se izuzme prihod od prodaje placa kod Spensa, koji je nazivan i "gradskom srebrninom", Novi Sad je najviše prihodovao od samih građana koji su vrlo redovno plaćali porez na imovinu i tako se u gradsku kasu za pet meseci slilo preko milijardu dinara.

Ostali porezi i prihodi na petomesečnom nivOu retko prelaze pojedinačno 500 miliona, pri čemu je zanimljivo da su transferni prihodi iz Republike na nivou od 0 dinara, dok je Vojvodina prebacila oko 230 miliona dinara.

Što se tiče rashoda, oko milijardu i 600 miliona dinara je otišlo za tzv. "osnovna sredstva", pri čemu je samo u maju isplaćeno 972.615.000 dinara. U dokumentu koju je 021.rs dobio ne navodi se za šta je tačno upotrebljeno tih skoro milijardu dinara, ali prema našim informacijama, ovde se u najvećoj meri radilo o isplatama za radove na gradnji fabrike "Lear" u Radnoj zoni Sever IV, koja će i pojesti najveći deo gradskog budžeta na godišnjem nivou. Naime, ovo ulaganje procenjeno je na oko četiri milijarde dinara.

Od ostalih rashoda, drugi po redu je isplata plata i tu je za pet meseci dato preko milijardu dinara. Ostali rashodi su daleko manji, pri čemu su, na primer, javna preduzeća za subvencije dobila tek oko 250 miliona. To je oko četvrtina godišnjih sredstava planiranih za njih, što pokazuje da se slabije prebacuju pare gradskim firmama.

Tabelu sa prihodima i rashodima budžeta grada možete videti u nastavku:

  • charlypk

    16.06.2016 17:34
    No comment
    "...transferni prihodi iz Republike na nivou od 0 dinara, dok je Vojvodina prebacila oko 230 miliona dinara."
  • Zivan

    16.06.2016 15:35
    Novac od prodaje imovine ne bi ni trebalo da se tretira kao standardni poreski prihod. Tebalo bi da se koristi jedinu za neku veliku investiciju koja bi bitno podigla standard zivota u gradu,a ne da se trossi pomalo, na uobicajene budjetske obaveze grada.
  • Neće dugo

    16.06.2016 14:21
    E, sad bi bilo lepo da odštampamo ovaj članak.
    Pa negde na jesen, kada osvane sasvim drugačiji naslov - da izvučemo i ovaj pored njega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti