Udruženje privatnih vrtića: Dovedeni smo pred svršen čin

Udruženje privatnih predškolskih ustanova Novi Sad reagovalo je na vest o smanjenju subvencija za privatne vrtiće za naredna tri meseca i ukidanju subvencija za predškolsku decu.

Da su zatečeni ovakvom iznenadnom odlukom, te da se nadaju da će ubuduće gradske vlasti blagovremeno obaveštavati javnost, rekao je za 021 Goran Urukalo, portparol udruženja.

"U skladu sa tim, naši napori da se lista dece za koju nema mesta u vrtićima Radosnog detinjstva obuhvate našim kapacitetima su dovedeni u pitanje, a izmirivanje obaveza za boravak dece u vrtićima u junu i naredna dva meseca pada na teret roditelja. Nije u redu da ovako iznenadno saznajemo za gradsku odluku koja se odnosi na mesec koji je već počeo. Mi sad imamo veliki problem da sve objasnimo roditeljima", kaže on.

Takođe navodi zabrinutost da će i informacije za narednu školsku godinu stići prekasno, te da opet neće imati vremena da se za sve adekvatno pripreme.

Aludirajući na saopštenje SPO-a i njihove navode da su u privatnim vrtićima lažirali broj dece tokom leta, te da su vlasnici pojedinih vrtića prijavljivali i do 70 odsto mališana kada ih je zvanično u proseku bilo oko 30 odsto, iz Udruženja napominju da ne žele da budu predmet političkih prepucavanja.

"Ne mogu da tvrdim da nema onih koji su to radili, ali prozivati sve privatne vrtiće nije profesionalno. Ako postoje indicije da neko takve stvari radi, apelujem na nadležne da se napravi mehanizam kako to iskontrolisati kao i da se utvrde sankcije za onog ko krši zakon", zaključio je Urukalo.

I gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević oglasio se povodom, kako je rekao, pokušaja političke instrumentalizacije boravka dece u privatnim odnosno državnim vrtićima, naglasivši da je "odluka Gradskog veća doneta isključivo za letnji period kada privatne vrtiće pohađa svega 50 odsto mališana, dok je procenat u državnim oko 30 odsto, te da će se praksa subvencionisanja nastaviti i dalje, jer Grad nema nameru ovu praksu da ukine".

  • Sunčica

    20.06.2016 17:39
    @Terješkova- nekada je i meni bilo lepo u Radosnom detinjstvu ali to je bilo pre 30 i kusur godina, TAKVIH VASPITAČICA VIŠE NEMA A NI TOG RADOSNOG DETINJSTVA! Dobro jutro madam dobro došli u Zonu sumraka! I pre će ovde podići 5 biznis centara nego jedan vrtić PA ZATO MORAJU DA DAJU SUBVENCIJE ZA PRIVATNE VRTIĆE. I još nešto brkate pojam DONACIJA I SUBVENCIJA....
  • Vaspitacica

    19.06.2016 09:54
    Novi Sad odavno nije zainteresovan za pitanja dece, a kako sejemo tako cemo i znjeti. Imala sam prilike da za ovih 12 godina radim i u privatnim vrticima i u R.d. i situacija je losa i u jednim i u drugim-deca su uvek manje bitna od politickih i licnih interesa, a vaspitaci kao nosioci posla jako nezadovoljni.
  • Milica

    18.06.2016 22:59
    Subvencije
    Imali smo priliku da nam dete dve godine ide u privatni vrtic (bez subvencije) dok nismo uspeli da se upisemo u RD. U privatnim vrticima deca idu celo leto (mozda otsustvuju par nedelja kad roditelji imaju g.o.), takodje odrade puno radno vreme jer su tu zbog toga sto im roditelji rade i nemaju druge opcije. Nije u redu da se ukinu subvencije svima, kaznite samo one koji nisu postovali ugovor ( ako ih uopste ima). Te su subvencije jako dugo cekane da bi olako bile ukinute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti