Deca prosjaci u začaranom krugu nemaštine i nasilja

Novi Sad je napravio velik pomak u pružanju podrške deci koja se bave prosjačenjem time što je otvoreno svratište, ali ova grupa i dalje nije prepoznata kao ranjiva u društvu.
Ovo je na panel-diskusiji posvećenoj temi dece sa ulice zaključio Pokrajinski zaštitnik građana i naglasio da ovu kategoriju dece ne prepoznaju kao ranjivu ni nadležne institucije. Poseban problem, navodi Ombudsman APV, predstavlja činjenica da ova deca dolaze iz siromašnih i socijalno ugroženih porodica, čiji članovi nemaju prijavljeno prebivalište i među kojima je uz to veoma izražen i patrijarhalni obrazac.
 
"U takvim porodicama muškarci, kao supružnici i očevi, zloupotrebljavaju svoju nadmoć tako što žene i decu primoravaju na prošnju ili druge vrste rada na ulici. Čak i kada se obrate centrima za socijalni rad i kada njihovi predmeti dospeju pred pravosudne organe, ove žene, budući neuke i uskraćene za usluge službi besplatne pravne pomoći, ne uspevaju da osvare svoja zakonom zagarantovana prava, niti da zaštite sebe i svoju decu. Samim tim one i njihova deca bivaju ponovo vraćeni u začarani krug neinformisanosti, nemaštine i nasilja, obrasca koji će se bez efikasnog postupanja institucija ponavljati iz generacije u generaciju", poručuje Pokrajinski zaštitnik građana.
 
Uz prepoznavanje dece i mladih koji žive i /ili rade na ulici u prospisima i koordinisano postupanje institucija, učesnici današnje fokus-grupe smatraju da bi uspostavljanje efiksnog sistema besplatne pravne pomoći, kojem bi pristup imali i roditelji, naročito majke ove dece i mladi suočeni sa ovim problemom, u značajnoj meri doprinelo unapređenju ostvarivanja i zaštite prava ove naročito ranjive društvene grupe.         
 
Uz predstavnike Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitku, Centra za socijalni rad, Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja i Policijske uprave Novi Sad, u ime Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana u radu fokus grupe učestvovale su Ankica Dragin i Marija Miladinović, saradnice u instituciji i autorke istraživanja "Dečje prosjačenje u Vojvodini". 
  • неко

    18.06.2016 20:37
    зашто
    А зашто би ишта ико радио... Ако не раде надлежни има нас који ћемо их подсетити...то нам не могу одузети.
  • saller.ns

    17.06.2016 23:05
    Prvo svu decu sa ulice skloniti u posebne domove gde se mogu školovai i živeti.Nešto kao internati za sirocad 1945.Njihove roditelje uzeti da rade na raznim društveno-korisnim poslovima i tako finansiraju dom i školovanje dece.
  • Marko

    17.06.2016 17:30
    Prihvatiliste zvuci lepo ali nije uopste dovoljno, cak je na neki nacin zatvaranje ociju pred problemom.

    Prvo prosjacenje i mesetarenje mora biti potpuno zabranjeno, eto posla komunalnoj policiji, ne treba decu kaznjavati nego pravo u prihvatiliste minimum tri meseca na prevaspitavanje i edukaciju prema godistu, slicno i sa starijim.

    Drugo, kaznjavati davanje para prosjacima. Da se razumemo ima ljudi u jako teskom polozaju. Odmah im obezbediti neke jednostavne poslove, zelenilo, cistoca, radionice itd. Invalide i bolesne isto u prinudni smestaj dva meseca a posle mogu da biraju.

    Kad se problem vrati u porodicu eto posla za policiju da te oceve pohapsi.

    Time se prekida lanac pravljenja dece radi prosjacenja, kradje, prodaje i prostitucije - kad se zatvori trziste ili teren za tako nesto. A pravljenje dece invalidima, zatvor dozivotna.
    Ima tu posla i za socijalne radnike i za prosvetne radnike.

    Da li ce se ovo desiti u Srbiji, ne! Zasto, jer nas vode hohstapleri i jer smo zaludjeni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti