Novosađanin tvrdi da je prevaren za posao na Novom Zelandu

Od Novog Zelanda gde je nameravao da radi kao varilac, Novosađanin A. S. (36) video je samo deo aerodromske zgrade u Oklandu, odakle je posle 24 sata provedenih u imigracionom pritvoru deportovan za Srbiju.
Tamošnje carinske vlasti njemu i Beograđaninu N.M. (26) sa kojim je početkom godine zajedno otputovao zbog posla preko kanadske kompanije "Tek implojment", nisu dozvolili ulazak, jer su umesto radnih, imali turističke vize.
 
Smatrajući da su prevareni, jer su im prvo uzete pare, pa tek onda pronađena firma i to ona koja nema pravo da zapošljava na Novom Zelandu, oni su zajedno sa N.P. (31), takođe iz Beograda, koji nije otputovao, podneli krivičnu prijavu protiv predstavnika kompanije iz Kanade, pišu Novosti.
 
- Radnu vizu je trebalo da dobijem za 60 dana, ali nije bilo tako. Kanadskoj firmi sam, kako mi je rečeno, uplatio oko 2.500 dolara, uradio obavezan lekarski pregled i sa popunjenom aplikacijom za vizu, krajem prošlog septembra, zajedno sa pasošem, poslao u Kanadu - tvrdi A.S, dodajući je u procesu dobijanja vize bio pet meseci. Ni viza, niti bilo kakav odgovor nisu stizali, pa je pozvao poslodavca na Novom Zelandu, koji ga je uveravao da se papiri obrađuju u ambasadi.
 
- Iz Ambasade Novog Zelanda, odnosno imigracione službe i ispostave u Londonu, rečeno nam je da se moramo direktno obratiti imigracionom odeljenju na Novom Zelandu - priča A.S. Dodaje da su im oni odgovorili da im njihova dokumentacija nikada nije ni dostavljena. - Posle silne prepiske iz "Tek implojmenta" su rekli da možemo da otputujemo i sa turističkom vizom, koja se može pretvoriti u radnu, jer je to na Novom Zelandu moguće i da su po tome izuzetak - navodi ovaj Novosađanin.
 
Predstavnici kanadske kompanije tvrde da nikoga nisu prevarili, niti uzeli i jedan dolar.
 
- Rečeno im je da je najbolje da idu između 1. i 5. februara, jer im se ranije ne može obezbediti poslodavac, ali su oni otišli mesec dana ranije na svoju odgovornost. Za kanadsku kompaniju radimo po ugovoru o delu i zainteresovanima smo dali informacije o programu, što je naš posao - tvrde oni.
  • Neko

    26.06.2016 18:44
    @Komit južna Srbija
    Ajd da se i ja umešam, bez ličnog interesa i potrebe da naginjem na jednu ili drugu stranu. Činjenica je da je "Nervirach" u pravu, odnosno da ne postoje "filijale stranih firmi u Srbiji". Sve su to "domaća pravna lica" registrovana u srpskom APR-u , i ovde posluju kao nezavisni subjekti i po srpskim zakonima. Dakle, sve su to manje-više "franšize" tj. domaće firme osnovane nečijim kapitalom koje koriste nazive svojih "centrala". A centrale zanima samo jedno - net profit koju im "poslovnica" donosi u ukupan gorišnji bilans, sve ostalo im je mnooogo manje bitno (čitaj - nebitno).
  • Komit južna Srbija

    26.06.2016 17:52
    @Nervirach To ti je izgleda kanadski način poslovanja. Tebi se Rusi prividjaju i u snu.

    Te firme koje si pomenuo su filijale stranih firmi u Srbiji i samim tim centrale odgovaraju za njihov način poslovanja. Šta ti misliš da centrala Societe ženeral iz Francuske ne zna kako posluje njegova srpska poslovnica? Ako je tako onda su tvoji zapadnjaci neodgovorni isto kao i mrski ti Rusi.
  • Nervirach

    26.06.2016 14:58
    Ako prepisujete prepsite sve i imena predstavnika te kompanije. Kod drugih se moze i to procitati. Ljudo shvatite, nema Socite Generäle ima Soiete Generle Srbija, nema MTV ima MTV Adria....to su spske firme koje se povlace uz strana imena i naravno srpski nacin poslovanja. Ili je to ruski?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.