Pokrajinski poslanici zarade plate za jedan dan

Još uvek nije poznato koliko će poslanika biti zaposleno u novom sazivu Skupštine Vojvodine u naredne četiri godine, koliko im traje mandat.
Ova mogućnost je veoma primamljiva za poslanike, jer za razliku od kolega iz republičkog parlamenta, oni svoju mesečnu platu u većini slučajeva zarade samo za jedan dan. 
 
Prema Odluci o pravima poslanika Skupštine Vojvodine, u radnom odnosu mogu biti predsednik i potpredsednici pokrajinskog parlamenta, predsednici skupštinskih odbora i poslaničkih grupa, kao i poslanici na predlog svojih poslaničkih grupa, ali sve to u skladu sa budžetom Vojvodine. Ovu priliku su u prethodnom sazivu iskoristila 72 od ukupno 120 poslanika. 
 
Plata pokrajinskih poslanika je bila česta tema u proteklih nekoliko godina, jer je bila veća od primanja poslanika u Skupštini Srbiji. U međuvremenu je plata je smanjena, ali je i posle tog smanjenja dostigla 90.000 dinara. Odnosno, sama plata je iznosila 54.000 dinara, a na nju je sledovao poslanički dodatak od 35.000 dinara, prenosi Dnevnik. S obzirom na to da pokrajinski parlament zaseda najčešće jednom mesečno, dolazi se do zaključka da poslanici koji su u radnom odnosu u parlamentu svoju platu zarade za dan. 
 
Osim toga, parlamentarci primaju i dnevnice za službena putovanja, kao i naknadu za učešće u radnim telima i dodatak za minuli rad, tako da suma može porasti i na 100.000. Poslanici, takođe, nakon završetka radnog odnosa imaju pravo i na naknadu plate u visini primanja koju su imali na dan prestanka funkcije. 
  • NS

    29.06.2016 17:37
    Sve bi im oprostio da vidim bilo kakvu korist od njihovog "rada" Ovako leže 29 dana a prime 100.000 dinara. Zato se svi ubijaju da se domognu partokratskih plata.
    A narod nema za leba.
  • Dule

    29.06.2016 15:55
    I sta sad, spustacemo plate da marginalizujemo to malo autonomije sto imamo i za sta se borimo. Zamislite poslanika sa platom od 30000, koliko bi tek bilo lako manipulisati njime. Ne slazem se ni sa trenutnom situacijom u parlamentu, ali da spustamo plate zato sto eto, politicar su smece, mi ne stoji. I ta usteda od njihovih smanjenih plata je nikakva, tako da nemojmo traziti ustedu tamo gde je nema, to je odlika gospodara Vucic-Hika, i ne donosi rezultate.
  • sivi dom

    29.06.2016 15:25
    @ baja ns
    ok je to sto kazes ali tome sada treba stati na put...imate sve sanse i mogucnosti za to....da li imate zelje videcemo...

    @viki
    dobila si odgovor od prethodnika....ali ne,ti volis vise sigurnih 24000 nego 30000-40000 din ali nepouzdanih i turbulentnih.....a kamoli preduzetnica da budes bez godisnjeg odmora i drugih beneficiranih stvari koje nudi vlada Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti