Luka Novi Sad uplatila rekordnu dividendu državi

Luka Novi Sad uplatila je u državni budžet skoro 50.000 evra (6,14 miliona dinara), što je dividenda koja pripada Srbiji kao većinskom vlasniku ovog preduzeća.

Iz novosadske luke je saopšteno da su oni jedino državno preduzeće u širem okruženju koje uplaćuje dividendu državi kao svom vlasniku.

"Dividenda je isplaćena i prošle godine, što je bio slučaj prvi put zabeležen u istoriji poslovanja Luke Novi Sad", navode iz ove novosadske firme.

Kako tvrdi menadžment, u poslednje dve godine zabeleženi su rekordni rezultati u pretovaru jer je kroz Luku prolazilo po više od milion tona robe. Ako vremenski uslovi i vodostaj budu povoljni, očekuje se da će i ova godina biti završena sa novim godišnjim rekordom jer je već sada pretovareno više od 600.000 tona robe.

Velika zainteresovanost za kupovinu Luke

Luka Novi Sad je jedina od 10 luka u Srbiji koja je u državnom vlasništvu i uskoro bi trebalo da bude privatizovana. Za nju je do 30. marta, kada je bio rok za dostavljanje ponuda, čak 11 kompanija poslalo pisma o zainteresovanosti.

Ministar privrede Željko Sertić ranije je rekao da ne postoji rok do kada privatizacija mora da bude obavljena. - Nema razloga za brigu kada je reč o privatizaciji "Luke Novi Sad", jer eventualni strateški partner može da bude samo operater, a ne i vlasnik zemlje i infrastrukture - rekao je Sertić.

Luka ima 155 zaposlenih, lučko područje se prostire na više od 30 hektara i poseduje skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora. Svojevremeno je ona bila procenjena na 21 milion evra.

  • Ja

    30.06.2016 07:44
    Luka naša tuga
    Nemojte više pisati o Luki NS. Plače mi se kad čitam. Moj otac je bio jedan od najvećih akcionara, a bio je običan radnik. Pola plate davao za akcije dok sam ja nosio pocepane patike. Kaže Sine to je budućnost, isplatiće se. I eto isplatilo se, ali nekome drugome u džep. Umro je jadnik, a akcije obezvređene. Nije po propisima, poništene. I tako se radnici sveli na 1%. Eto vam i njega, a malim akcionarima vratite pare kojima su kupovali taj 1%.
  • Poznavalac prilika

    29.06.2016 14:06
    Prava vrednost
    Luka vise ne vredi toliko obzirom da je po novom zakonu zemljiste pripalo Agenciji za Upravljanje Lukama. Luka ima samo svoju delatnost i zastarele magacine. Godinama se izvlace pare a ne ulaze nista. Mica je bar davao radnicima, a Bata uzima sebi i daje stranci. Sto pre prodati!!
  • Drum

    29.06.2016 12:13
    Hahahaha, 50 hiljada!
    Ma dajte!
    Pa kako privatnik tu vidi profit?
    Privatnik neće kupiti nešto ako neće tu imati veliki profit.

    Kakva smo muljavina od države...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti