Novosadski funkcioneri na udaru Agencije zbog sukoba interesa i neprijavljivanja imovine

Sudije, članovi gradskog veća, direktori javnih preduzeća i škola, kao i poslanici, nalaze se na spisku funkcionera protiv kojih je Agencija za borbu protiv korupcije pokretala brojne postupke od 2010. do 2016. godine.
Kako pokazuje baza podataka koju je sačinio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, u Srbiji je pokrenuto skoro 2.000 postupaka protiv funkcionera - ministara, ambasadora, gradonačelnika itd, a ukoliko je postojala sumnja da je došlo do ozbiljnijeg prekršaja, Agencija je sudovima i tužilaštvima podnosila zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu.
 
U Novom Sadu je pokrenuto 87 postupaka za šest godina. Čak 55 okončane su merom upozorenja Agencije za borbu protiv korupcije i to najčešće u slučajevima neprijavljivanja imovine.
 
Imena koja se spominju u spiskovima postupaka su veoma poznata javnosti. Tu su Vladimir Jelić, sadašnji Član gradskog veća za obrazovanje, a u vreme postupka Agencije v.d. direktora "Vodovod i kanalizacija". Njega je Agencija za borbu protiv korupcije teretila za nesavesno vršenje funkcije/neprijavljivanje potencijalnog sukoba interesa, a Agencija je javno objavila odluku o povredi zakona, bez krivične prijave.
 
Nekoliko postupaka vodilo se i protiv nekadašnjih, višestrukih rukovodilaca Visoke poslovne škole u Novom Sadu, Dragice i Radovana Tomića, koji se takođe terete za nesavesno vršenje funkcije, neprijavljivanje sukoba interesa i neprijavljivanje imovine u toku prošle godine. Agencija je, podsetimo, izdala preporuku da se bračni par Tomić zbog malverzacija smeni.
 
Zbog nesavesnog obavljanja posla, 2014. godine je procesuiran i bivši direktor JKP "Put" Darko Radić, a protiv člana Gradskog veća Gorana Sečujskog postupak je pokrenut, pa obustavljen. Protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića i članova gradskog veća je 2012. godine podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja, a ona je naknadno odbačena. Protiv bivšeg potpredsednika Pokrajinske vlade Gorana Ješića i dalje je u toku krivična prijava za neprijavljivanje imovine i prihoda, iz 2014. godine.
 
Zbog neprijavljivanja imovine, 2014. godine je kažnjen novčano, iznosom od 50.000 dinara, član gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović. Novčanu kaznu od 70.000 dinara platio je poslanik u Skupštini Vojvodine Dragan Donevski zbog neprenošenja upravljačkih prava u firmi.  
 
Ubedljivo najčešći razlog zbog kojeg je Agencija za borbu protiv korupcije upozoravala funkcionere je neprijavljivanje imovine. Po toj osnovi upozoreni su, između ostalih, direktor Luke "Novi Sad" Aleksandar Milovančev, bivši član Gradskog veća 2014. godine Bela Kurina, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Bojan Torbica, bivši direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Dušan Jovanović, poslanica u Skupštini APV Đenđi Seleši, član Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja (sada Uprave) Đorđe Raković, bivši direktor JKP "Stan" Ilija Trninić, bivši pokrajinski sekretari Miroslav Vasin, Slobodan Puzović i Vladimir Pavlov, član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat...
 
Velik broj postupaka pokrenut je protiv novosadskih sudija - čak 10. U pitanju su: Branka Popović (sudija Osnovnog suda), Mirjana Drobac Nedeljković (Osnovni sud), Dragomir Vujović (Prekršajni sud), Gordana Glavački (Osnovni sud), Koviljka Đačić (Osnovni sud), Marija Nešić (Osnovni sud), Nevena Blagojević (Osnovni sud), Tatjana Žarković (Osnovni sud), Velimir Vlajković (Privredni sud), Zdenka Stakić (Viši sud).
 
Ostala imena kojima se u proteklih šest godina bavila Agencija za borbu protiv korupcije pogledajte u bazi OVDE.
  • Sremac

    08.07.2016 11:19
    Jel Mirovic na listi za proveru stecene imovine?
  • Nefer

    08.07.2016 09:15
    upozorenje
    Treska se gora rodio se miš ! Javna je tajna koliko se ko nafatao za vreme svog mandata na javnoj funkciji na kraju samo UPOZORENJE !Sramota !
  • www

    07.07.2016 19:32
    tjah
    gace im se tresu!
    i zasto je nekima naplacena kazna a nekima nije,koji su kritrijumi i kakva su to upozorenja i odluke bez krivicnih prijava,i kada nastupa zastara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti