Ispite na novosadskim fakultetima položilo više od 8.000 srednjoškolaca

Od 9.410 srednjoškolaca koji su polagali prijemne ispite za fakultete u Novom Sadu, njih 8.725 je položilo test.
Međutim, broj onih koji se upišu na fakultete će verovatno biti manji, jer su neki srednjoškolci polagali ispite za više fakulteta, te će se prilikom prvog kruga odlučiti da li će studirati na svim fakultetima na kojima su konkurisali ili će se pak odlučiti za jedan. 
 
Najviše maturanata položilo je testove na Fakultetu tehničkih nauka, njih 2.550, posle kog idu Filozofski i Medicinski fakultet. Nasuprot tome, najmanje budućih brucoša prošlo je prijemni na Građevinskom fakultetu, njih 63. 
 
Kada je reč o budžetskim mestima, na većini fakulteta novosadskog Univerziteta kvote su već popunjene.
 
Na Fakultetu tehničkih nauka prijemni je položilo 2.250 studenata, a postoji 2.634 mesta, što znači da će oni koji budu upisivali prijemni u drugom upisnom roku moći da konkurišu za neki od smerova na FTN-u.
 
Na Medicinskom fakultetu skoro polovina budućih brucoša će ostati bez budžetskog studiranja, s obzirom na to da postoji 673 mesta na budžetu, a ispite je položio 1.081 kandidat. 
 
Takođe, više kandidata sa položenim prijemnim od slobodnih mesta ima i na Filozofskom fakultetu. Naime, ispite je položilo 1.150 kandidata, a mesta ima za 925 brucoša. 
 
U drugom upisnom roku biće mesta za maturante koji žele da upišu Pravni i Ekonomski fakultet, jer je na oba fakulteta ostalo po 300 slobodnih mesta. 
 
Ipak, neki studijski programi su omiljeniji od drugih, a budući studenti su definitivno najviše interesovanja pokazali za smer Elektrotehnika i računarstvo na FTN-u na koji se prijavilo čak 972 kandidata. Na Filozofskom fakultetu, već tradicionalno, najpopularnija je Psihologija.
 
Upis na pojedine fakultete UNS-a je već završen, dok će svi koji su ispunili uslove u prvom upisnom roku, svoje indekse dobiti do 18. jula.
  • DonJuan

    13.07.2016 13:06
    8000 novih nezaposlenih jadnika koji ce posle izgubljenih 5-6 godina i gomile para otici da peru sudove u Nemackoj ili biti stjuardese i stjuardi u arapskim kompanijama. Jer posla ovde ima samo za one sa vikend fakultetima i debelom vezom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti