Krijumčari preko Dunava švercuju gorivo, kukuruz, đubrivo

Šverc robe na Dunavu se najčešće dešava na stranim brodovima, čiji pojedini članovi posade, u saradnji sa građanima iz Srbije, pokušavaju da dođu do zarade na nelegalan način.
Slične probleme imaju policije i u ostalim podunavskim državama, ali čini se da se pojedine posade istočnih država ističu u krijumčarskih poslovima. Dunav je noću izuzetno nepregledan, što krijumčari koriste, zbog čega policija plovi na gliserima uz radarske i sonarne sisteme za noćnu plovidbu.
 
Zamenik načelnika Regionalnog centra Granične policije Duško Šuman kaže za "Dnevnik" da već duži period postoje pokušaji šverca dizel-goriva sa istoka na zapada, a u većim količinama rinfuznog kukuruza, pšenice i đubriva. 
 
"Radi se o velikom novcu. Neko vreme je bio znatno zastupljen šverc metalnih otpadnih sirovina, ali to sada više nije aktuelno. Moramo stalno biti na oprezu. Oni su dobro organizovani, prate kretanje policije preko osmatrača koji javljaju informacije na terenu i traže na taj način priliku za šverc. Ipak, naši operativci imaju različite zadatke. Često se dešava da pritrče prolaznici tražeći pomoć, ponekad prijave krivično delo ili prekršaj", kaže Šuman.
 
Granična policija iz ove stanice kontrolišu deo od ušća Tise u Dunav do bačkopalanačkog mosta, odnosno do granice sa Hrvatskom. Tokom prošle godine otkriveno je deset putnih isprava koje se potražuju u Interpolovoj bazi podataka. Na jednom bugarskom brodu otkriveno je krijumčarenje evrodizela, a i ove godine je na plovilu sa istom zastavom otkriven šverc pogonskog goriva.
 
Rečni policajci kontrolišu putnike, vozila i robu, a to čine u saradnji sa carinom i Kapetanijom. Osim redovnih poslova, zajedno sa predstavnicima Kapetanije kontrolišu se i plovila na Dunavu, skuteri, čamci, gliseri, a kako kažu, mnogi ljudi plove bez dozvole, te je primetan velik broj neregistrovanih plovila.
 
Šuman ističe da postoje slučajevi kada se pripadnici Granične policije angažuju prilikom spasavanja zbog pokušaja samoubistva, što se najčešće dešava noću na Varadinskom mostu.
 
"Ima građana koji se odlučuju da skrate sebi život i onda ih mi s našim patrolnim čamcima spasavamo, u tome smo neretko uspeli, a često se desi da nam posle svega te osobe zahvale. Mnogi potcenjuju Dunav. On je velika i opasna reka. Ima virova i zaostalih betonskih komada od srušenih mostova. Veoma je brz, brzina vode pri dnu je oko tri metra u sekundi, pa su mnoge intervencije zahtevne i neophodan je ozbiljan i profesionalan pristup poslu", zaključuje Šuman.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti