Novosađani snimanje i prenose sednica Skupštine grada plaćaju 8,5 miliona dinara

Novosadska vlast iz budžeta ove godine će dati preko šest miliona dinara kako bi se na privatnoj televiziji Novosadska TV emitovale sednice Skupštine grada, dok će još preko milion i po dinara dobiti Kanal 9 za snimanje istih, saznaje 021.rs.

Konkretno, Novosadskoj TV, koja je do polovine prošle godine bilo gradsko javno preduzeće, biće plaćeno 36.000 dinara po sednici, odnosno 6,1 milion dinara godišnje, pri čemu je njima prenošenje sednica dodeljeno u direktnoj pogodbi.

Naime, na osnovu dokumenta koje je 021.rs dobio pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, vidi se da je lokalna vlast početkom godine prvo napravila javnu nabavku za snimanje sednica gde je izabran "Kanal 9" jer je njegova ponuda od milion i po dinara (bez PDV-a) bila napovoljnija. Potom je Grad sproveo i postupak direktne pogodbe gde je emitovanje živih prenosa dato Novosadskoj TV.

Kako se vidi iz dokumentacije, tender na kome je posao dodeljen Kanalu 9 je obuhvatio samo snimanje, čuvanje TV zapisa i dalje prosleđivanje tv signala za prenose uživo, dok je direktno emitovanje u etar izostavljeno i stavljeno pod posebnu nabavku. Kako je prenos uživo izostavljen, Grad je paralelno sa javnom nabavkom o kojoj su izvestili i mediji, krajem januara sproveo i nabavku direktnom pogodbom i tako ga dodelio Novosadskoj TV.

Ovo što je uradila lokalna vlast je, kako su za 021.rs potvrdili pojedini pravnici, na ivici zakona jer se može posumnjati da je snimanje i emitovanje tv signala namerno, odnosno planski dodeljeno određenom mediju. Ipak, nije nezakonito jer to dozvoljavaju odredbe Zakona o javnim nabavkama, na šta se Gradska vlast pozvala kada je sklopila ugovor sa Novosadskom TV.

Podsetimo da su se sednice Skupštine grada godinama prenosile besplatno na Novosadskoj TV jer je bila javno preduzeće, ali se sa time prekinulo kada je ovaj medij privatizovan 2015. godine. Nakon privatizacije, prenosi su nastavljeni, pri čemu je jednom prilikom na sednici Skupštine rečeno da Novosadska TV to radi bez naknade jer u tom trenutku nije bila sprovedena javna nabavka prenosa uživo.

  • Nensi

    14.07.2016 20:58
    Pajtić je kriv što je Miloš Vučević direktnom pogodbom dodelio 6 miliona Novosadskoj TV. Neće valjda 6 miliona ići na tender? Logično je da ide milion i po ...
  • ex chapman

    14.07.2016 11:05
    povraćaj
    jel mogu ja da dobijem povrat mog udela u ovoj naknadi, pošto ne gledam prenose nijedne skupštine?
  • Vlada

    14.07.2016 10:49
    ---
    Još jedno pranja NAŠIH para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti