"Novkabel" bez struje, u sindikatu se nadaju da to ne vodi zatvaranju fabrike

Fabrika kablova "Novkabel" već četiri dana ne radi, jer su ostali bez struje, zbog duga prema Elektroprivredi Srbije.
Direktor "Novkabela" Dragan Cvetković nije želeo da kaže o kojoj cifri se radi, smatrajući da "to ne treba oglašavati na sva zvona", ali prema nezvaničnim saznanjima, dug iznosi više stotina hiljada dinara. Međutim, Cvetković tvrdi da EPS po Zakonu o stečaju nije smeo da im isključi struju. 
 
Član 64 Zakona o stečaju na koji se poziva Cvetković
 
"Mi smo sudu priložili plan reorganizacije preduzeća i obavestili smo EPS o tome, ali se oni nisu oglašavali. Prošlog četvrtka smo dobili obaveštenje da će u ponedeljak biti isključena struja i mi smo ponovo reagovali, dostavili potvrdu suda o uvođenju plana reorganizacije, ali izgleda to nije bilo dovoljno, jer su nas isključili. Mi smo jednostavno mrtvi od ponedeljka, jer u fabrici praktično ništa ne radi", objašnjava Cvetković.
 
U EPS-u ni nakon nekoliko pokušaja nismo uspeli da dobijemo komentar o isključenju struje najstarijoj metalskoj fabrici u Novom Sadu. Ovakva reakcija zabrinjava i predsednika Sindikata metalaca Novog Sada Novaka Vasića kojeg čudi ovo isključenje.
 
"Začuđen sam što se isključuje struja sada kad 'Novkabel' konačno radi, a pripremljen je i plan reorganizacije. Ljudi koji su ostali u preduzeću su vezani za fabriku i u njoj vide svoju budućnost. Nadam se da ovo ne vodi stečaju ili zatvaranju fabrike, jer i ova četiri dana su nenadoknadiv gubitak za 'Novkabel'. Apelujem na državu, ako ima iole razuma, da sačuva jedinu metalsku fabriku u Novom Sadu, jer će tako spasiti 300 radnika", kaže Vasić za 021.rs.
 
Prema Cvetkovićevim rečima, rukovodstvo "Novkabela" će od EPS-a zahtevati da im ponovi omogući poslovanje.
 
"Mi smo poslali naš predlog i sada čekamo reakciju. Očekujemo da imamo isti tretman kao i Fabrika kablova u Jagodini, jer smo u potpuno istoj situaciji. I oni su predali plan reorganizacije, duguju za struju, ali mogu da posluju, što želimo i mi", zaključio je Cvetković.
 
"Novkabel" je najstarija metalska fabrika u Novom Sadu, nekada je zapošljavao više od 5.000 ljudi, ali je posle dve neuspešne privatizacije, u preduzeću ostalo svega 300 radnika. Prošle godine je preduzeće, prema finansijskom izveštaju, imalo neto gubitak od 27,5 miliona, što je duplo manje u odnosu na 2014. godinu.
 
Više o tome kako je propala novosadska industrija možete pročitati OVDE.
  • ana

    16.08.2016 12:04
    http://www.021.rs/story/Info/Srbija/138394/MMF-Naviknite-se-na-povecanje-cene-struje.html

    evo ko unistava Srbiju
    CENE STRUJE NISU NORMALNE!!!!!! niko ne moze da ih dostigne. veliki je disparitet cena i zarada. Ko to podrzava drzavni je neprijatelj.
  • jova

    13.08.2016 04:57
    da da
    Postoji ugovor o radu, postoji kolektivni ugovor a postoji i zakon koji kaže da je minimalna cena rada po satu 121 dinar.
    Ugovor su potpisale sve strane i umesto da se poštuje , rukovodstvo na čelu sa Draganom Cvetkovićem odlučuje da to nije realna cena rada i da ne treba da se ispoštuje nijedan potpisan dokument već cenu rada odredjuje po svom nahodjenju...
    Znači taj isti Dragan Cvetković je jači od zakona.

    Komunizam jeste prošao ali je ostala anarhija i samovolja vas koji mislite da ovaj narod možete da šišate kako hoćete.

    Još jednom pozivam istražne organe da ispitaju ovaj slučaj otudjenja (nestanka) više od 400.000 eura otudjenih od radnika tokom protekle dve godine
  • zoksi

    12.08.2016 20:11
    hmm
    Postoji ugovor o radu, postoji kolektivni ugovor a postoji i zakon koji kaže da je minimalna cena rada po satu 121 dinar.
    Ugovor su potpisale sve strane i umesto da se poštuje , rukovodstvo na čelu sa Draganom Cvetkovićem odlučuje da to nije realna cena rada i da ne treba da se ispoštuje nijedan potpisan dokument već cenu rada odredjuje po svom nahodjenju...
    Znači taj isti Dragan Cvetković je jači od zakona i od samog Vučića.

    Komunizam jeste prošao ali je ostala anarhija i samovolja onih koji misle da ovaj narod mogu da šišaju kako hoće.

    Još jednom pozivam istražne organe da ispitaju ovaj slučaj otudjenja (nestanka) više od 400.000 evra otudjenih od radnika tokom protekle dve godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti