Sud naredio da se "Novkabelu" uključi struja, radnici najavili štrajk

Privredni sud u Novom Sadu naložio je da "Elektroprivreda Srbije" odmah uključi struju "Novkabelu", kojem je električna energija isključena prošle semdice zbog duga od malo više od 40 miliona dinara.
Ovakva odluka je doneta jer je u vreme isključena struje bio pokrenut postupak reorganizacije preduzeća putem Unapred pripremljenog plana reorganizacije, na šta je ranije ukazivao i generalni direktor "Novkabela" Dragan Cvetković.
 
Radnici su najavili da će se, ukoliko dobiju poziv na posao, vratiti u fabriku, ali prema rečima zamenika sindikalne organizacije u ovom preduzeću Čedomira Kopčinskog, oni ne odustaju od zahteva za smenu generalnog direktora Cvetkovića.
 
"I dalje je rok za njegovu smenu do petka, ukoliko se to ne desi, mi od ponedeljka stupamo u štrajk. Iz Ministarstva privrede imamo saznanja da će on biti smenjen, bili smo na sastancima i konsultacija gde su nam uveravali da će biti postavljen novi direktor. Takođe, pored ovog zahteva, ostajemo i pri tome da nam se propušteni dani isplate kao da smo radili, jer smo sa posla izostali tuđom krivicom", kaže Kopčanski za 021.rs.
 
Kako je za "Dnevnik" rekao Dragan Cvetković propušteni dani neće moći da se nadoknade, a roba će biti isporučena sa zakašnjenjem.
 
"Novkabel" trenutno isporučuje kablove na nekoliko tržišta čija je vrednost preko milion evra. Najviše se izvozi u Rusiju, gde šalju kablove vredne 750.000 evra. Kopčanski veruje da će, ukoliko se njihovi zahtevi ispune, preduzeće uspeti da izmiri sve obaveze prema kupcima.
 
"Možda ćemo zakasniti sa nekim isporukama, ali neće biti raskida ugovora sa našim kupcima. Trebalo bi da imamo jednu pošiljku za Bosnu i Hercegovinu i tu je 80 odsto posla završeno, tako da to možemo na vreme da odradimo i da naplatimo drugi deo isporuke. Sa Rusima sigurno neće doći do raskida, jer njima odgovara naše tržište. Preraspodelom rada i malo jačim tempom možemo da završimo sve poslove kako treba", objašnjava naš sagovornik.
 
On je dodao da se nada da će novo rukovodstvo raditi transparentnije, da će kontrolisati tokove novca, koji više ne sme da se troši nenamenski.
 
Podsetimo, radnici "Novkabela" su u ponedeljak doneli odluku kojom traže smenu direktora, isplatu prvog dela majske plate i naknadu za propuštene dane. Više o tome možete pročitati OVDE.
 
Podsetimo, u najstarijoj metalskoj fabrici u Novom Sadu danas radi oko 300 radnika, dok je nekada bilo zaposleno preko 5.000. Plate se primaju sa zakašnjenjem, a iza dve neuspešne privatizacije ostali su poslovanje sa gubicima i nagomilani dugovi. 
  • jova

    18.08.2016 04:49
    Javno tužilaštvo ćuti ili možda vijaju Pokemone dok se ovde pravi dug od oko 75 miliona eura.
    Šta čekate gospodo? Nečiji mig, nečije klimanje glavom?
    Reagujte!
    Dajte da jednom budemo pravna država.
  • Proleter

    17.08.2016 23:29
    Za treću smenu NFK...
    Pa naspi jos jednu
    za vecite krivce, za balansere
    ne boj se, imam ja prilican cug
    naspi jos jednu
    za umorne livce, za proletere
    veceras treca smena vraca tudji dug
    Skoro ce svanuti dan, jos jedan praznik
    svi su ti plavi ko san
    svi su ti isti
    budis se retko u sest, samo po kazni
    kad moras negde na put ili na ispit
    Ponekad tragam i ja za zlatnim runom
    mozda cu sanjati dim, vatru i celik
    nisi ti kriva za to, ma volim te puno
    hajde sad, daj mi
    pred san poljubac velik
    Pa naspi jos jednu
    za vecite krivce, za balansere
    naspi jos jednu za moje drugare
    naspi jos jednu
    za umorne livce, za proletere
    naspi jos jednu za trecu smenu
    Ko razume shvatiće
  • Mladen

    17.08.2016 22:21
    Niko ovde nema ništa protiv Rakovića . Jeste, stvarno je ok lik.
    Mene samo boli to što niko od njih ne vidi šta se tu izdešavalo proteklih godina i zašto je Novkabel sada u buli.
    Stvari koje sam naveo nemaju veze sa Rakovićem već sa Drakulićem i sa Cvetkovićem.
    Možete vi sada postaviti za direktora bilo koga, taj dug od devet milijardi ostaje sve dok neko ne podnese krivične prijave protiv Drakulića i Cvetkovića.
    E tada će sve imati nekog smisla a ovako...prazna slama i mlaćenje iste.
    Meni je samo žao te sirotinje koja tu pošteno radi na mašinama , u smenama i u katastrofalnim uslovima a koja će na kraju će završiti na ulici bez dinara otpremnina zahvaljujući nekoj suludoj viziji da će taj uppr rešiti sve probleme.
    Da se razumemo, Novkabel može uspešno da posluje a da bi do toga došlo potrebno je rešiti mnogo toga.
    Znamo svi u kakvoj državi živimo i da je pravda selektivna.
    Zato dajte ovim ljudima otpremnine pa posle radite sa Kabelom i zemljištem šta hoćete.
    I ovako ste nas već finansijski obogaljili u toku tih šest meseci kada smo dobijali po pola plate koje nisu bile u visini minimalne zakonom zagarantovane zarade.
    Zašto tada Raković i Bubanja nisu bili cool likovi pa jedan kao predsednik upravnog odbora a drugi kao zaštitnik državnog kapitala rekli Cvetkoviću : Alo, čoveče šta radiš to ? Istrebićeš ovu sirotinju sa tim tvojim vodjenjem firme, nego su ćutali a mi smo trpeli.
    E to mene boli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti