Informatika bez obaveštenja i na svoju ruku ukinula popust pojedinim Novosađanima

Novosađani kojima su prošle nedelje stigli računi za Informatiku, a pripadaju kategoriji najugroženijih građana, mogli su da se iznenade - računi su im bili i do duplo veći.
Naime, nadležni su revidirali podatke o platišama koje imaju pravo na popust na pojedine stavke u okviru objedinjene naplate (grejanje, voda, kanalizacija, odnošenje smeća), što znači da ostvaruju pravo na popust od 50 odsto u ovim uslugama. Revizija je pokazala da pojedini građani više ne ispunjavaju uslove za popust, zbog čega su im, bez upozorenja, popusti odnosno subvencije ukinuti.
 
Tako je prošla Novosađanka Z. J, kojoj je račun sa 5.500 porastao na 9.400 dinara. "Bila sam da se žalim u Informatici jer su mi stavke na koje sam imala popust, kao penzioner sa invalidskom penzijom, duplo skuplje. Tamo su mi rekli da idem u Gradsku kuću i pitam zbog čega nisam na spisku subvencija, pa su mi tamo rekli da su moja primanja - previsoka. Moja penzija iznosi 21.000 dinara i izgleda da nisam dovoljno siromašna da bih bila ugrožen građanin ove države", navodi ova Novosađanka.
 
Kako dodaje, penzija joj se nije menjala, a najviše joj smeta ćutanje nadležnih. "Niko me nije obavestio da će mi subvencije biti ukinute. Ja sada nemam da platim račun, a nekako bih se snašla - ili bih se bar žalila ranije, da sam znala šta me čeka. Ovako sam bukvalno prevarena", naglašava ova Novosađanka. 
 
Novosađani imaju pravo na umanjene račune na osnovu gradske Odluke o utvrđivanju kriterijuma za oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih proizvoda i usluga, koja je usvojena još 1995. godine. Na osnovu ovog akta, pravo na subvencije imaju građani sa Tuđom negom i pomoći, ličnom i porodičnom invalidninom na osnovu učešća u oružanim sukobima posle Oluje, kao i korisnici prava na mesečnu nadoknadu na osnovu učešća u ranijim ratovima. Takođe, uslov ispunjavaju i penzioneri koji primaju penziju u visini 60 odsto od osnovice za starosnu i invalidsku penziju, penzioneri-zemljoradnici ukoliko primaju penziju u visini 40 odsto od osnovice, te korisnici porodične penzije utvrđene u odnosu na najniži iznos starosne i invalidske penzije.
 
Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu, najviši iznos penzije koju građani mogu da primaju, a da bi imali pravo na popust, iznosi 16.105 dinara. Takođe, ne smeju ni da poseduju drugi stan ili poslovni prostor. 
 
"Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu redovno mesečno dostavlja Javnom komunalnom preduzeću 'Informatika' Novi Sad spisak podnosilaca zahteva koji ispunjavaju kriterijume za oslobađanje dela obaveze plaćanja komunalnih proizvoda i usluga, a lica koja su podnela zahtev, a ne ispunjavaju kriterijume, pisanim putem obaveštava o razlozima zbog kojih nisu ostvarila pravo", navodi v.d. načelnika uprave Nebojša Krezović.
 
Međutim, Grad ne dostavlja Informatici podatke o građanima koji će biti skinuti sa spiska popusta, već popuste ukida Informatika. Naime, kako kažu za naš portal u ovom preduzeću, Pokrajinski ombudsman je 2014. godine ustanovio da mnogi ostvaruju pravo na popuste, a uopšte ne ispunjavaju uslove za njih - vara se na razne načine, a kako dugo nije bilo češljanja spiskova, mnogi godinama dobijaju popuste na nezakonit način.
 
"Ukinute subvencije pojedinim penzionerima nemaju za cilj da se neko ošteti, već naprotiv da bi pomoć dobili oni kojima je potrebna. Naime, kako je ustanovljeno da neki korisnici više ne ispunjavaju uslove za pravo na oslobađanje dela obaveza plaćanja komunalnih proizvoda, dobili smo preporuku od zaštitnika građana u oktobru 2014. godine da se subvencije revidiraju, da se u potpunosti izvrši ažuriranje spiskova korisnika komunalnih proizvoda i usluga koji ostvaruju pravo na oslobađanje dela obaveza plaćanja komunalnih proizvoda i usluga sa odredbama Odluke o utvrđivanju kriterijuma za oslobađanje dela obaveza plaćanja komunalnih proizvoda i usluga. JKP Informatika postupa u skladu sa ovom preporukom", kažu za 021 u ovom preduzeću. Međutim, od petka se nezadovoljni građani javljaju preduzeću, tvrdeći da su im subvencije bespravno ukinute, a pojedini, poput naše sagovornice, žaliće se i Zaštitniku građana.
 
U Gradskoj kući tvrde da ne znaju kako je Informatika pojedincima ukinula subvencije.
 
"Napominjemo da Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu nema saznanja da je Javno komunalno preduzeće 'Informatika' pojedinim licima, odnosno kategorijama korisnika, obustavilo subvenciju, niti o pravnom osnovu po kom je navedenim licima prestalo to pravo", navodi Krezović.
 
U Informatici pojašnjavaju da su popusti ukinuti korisnicima koji su uneti u sistem pre donošenja Odluke 1995. godine. Tim Novosađanima su popusti priznati po još starijim, sada nevažećim pravilima. Međutim, u preduzeću ne negiraju mogućnost da je došlo do grešaka u reviziji i da su neki građani izgubili subvencije, iako ispunjavaju uslove.
 
"Na ovaj način stimulišemo korisnike da, ukoliko i dalje treba da ostvare ista prava, obnove subvenciju prava preko Gradske uprave, i na taj način dobijamo relevantne podatke o njima. Svakako, ukoliko se utvrdi da korisnici i dalje imaju ista prava, storniramo deo zaduženja za mesec u kom im je ukinuto pravo", navode u Informatici i dodaju da je praksa pokazala da mali broj korisnika u obnovi ima pravo na subvenciju, jer iz nekog razloga više ne ispunjavaju uslove predviđene pomenutom Odlukom. 
 
Ukoliko smatraju da su oštećeni, na građanima je da se jave Gradskoj upravi sa papirologijom koja dokazuje da zaista imaju prava na popuste.
  • Mitar

    29.09.2017 22:08
    subvencije
    Kod mene u zgradi covek kupio stan od 70m2, vozi dva auta, cerka mu radi u inostranstvu, zena mu penzionerka a on nezaposlen bavi se svercom na pijaci i ima subvenciju na komunalne usluge od 50%.
  • maman

    21.08.2016 11:00
    @novosadjan
    Poštovani sugrađanu, kao novosađanka PETE generacije, odgovorno i pod materijalnom odgovornošću, izjavljujem da sam oslobođena plaćanja jednog računa JOŠ 2010.
    Kada god imam neku nedoumicu ja pokušam da dođem do odgovora i to na smiren i kulturan način. Tada i oni najna@#@#niji postanu predusetljivi.
    Jednostavno, nazovete i pitate. Prijatan nedeljni novosadski ručak.
  • /

    20.08.2016 15:37
    novosadjan
    ni meni nije stigao popust
    treba li ovim botinama da skeniram svaku uplatnicu koja je placena na vreme?

    ili se opet sankcionise svako ko je novosadjan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.