U Vojvodini dva abortusa na svako rođeno dete

Iako ne postoje precizni podaci, pretpostavka je da se u Vojvodini na jedno rođeno dete urade dva abortusa, rekao je Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine profesor Tihomir Vejnović.

"Na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može se izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi. Glavni razlog tome je neupotreba efikasne i savremene kontracepcije zbog brojnih predrasuda koje postoje kod nas prema hormonskoj i intrauterinoj ("spirala") kontracepciji koje se transgeneracijski prenose. U evropskim zemljama u kojima je seksualno vaspitanje dobro organizovano i gde se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivno zdravlje, a ne ugrožavaju ga, broj abortusa je najmanji", navodi dr Vejnović za "Dnevnik".

Više od 90 odsto svih prekida trudnoće nemaju medicinske razloge i to su abortusi koji se rade do desete nedelje trudnoće. Žene koje na ovaj način odustaju o majčinstva, kaže dr Vejnović, niko ne savetuje, ne razgovara sa njima, ne predočava im mogućnost zadržavanja deteta.

Međutim, ima i prekida trudnoće koji se rade iz medicinskih razloga. Prekidi trudnoće kod nas se rade standardnom tehnikom. Kako objašnjava dr Vejnović, to znači da se radi dilatacija grlića materice, vakuum aspiracija i kiretaža.

Opširnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu Dnevnika.

  • Vlada

    23.08.2016 09:26
    @стоп абортусима

    Samo da se takvi kao ti ne razmnožavaju, bilo bi nam mnogo bolje.
  • Boba

    22.08.2016 12:52
    Edukacija, edukacija i samo edukacija već u 7-8 razredu osnovne škole. Bez lažnog moralisanja, bez prenemaganja i zgražavanja. Naši ljudi se vode parolom "neće valjda mene". Niti će nam veronauka pomoći u tome niti optuživanje žena da su nemoralne. Abortuse ne treba zabraniti jer žena koja hoće uradiće to makar rizikovala svoje zdravlje i život. Na stranu sve verske dogme, smatram da svako začeto ljudsko biće treba da ima svoju šansu za život.
  • Tajna

    22.08.2016 12:52
    Majke sve na ispovest jer cete tesko ispastati.od nevolje I nesreca glave necete moci podici.da se ne lazemo,to je krvolocno kidanje deteta u materici,koje iako malo IMA vec nervni sistem I vristi od Bolova dok ga kidaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti