Tradicionalna zastava Vojvodine već na Pravnom fakultetu iako još nije usvojena

Tradicionalna zastava Vojvodine osvanula je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu iako će se o njenom uvođenju pokrajinska skupština izjasniti 15. septembra.

Povodom toga oglasila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja od Pravnog fakulteta traži da saopšti "šta je to što visi sa jarbola na njegovom ulazu".

"Ako neko od njegovih uvaženih profesora ne može da dočeka da istakne takozvanu tradicionalnu zastavu AP Vojvodine, koja je pritom grubi falsifikat i nije tradicionalna, pravi dve greške. Najpre, u članu 9. Statuta Vojvodine je naveden izgled takozvane tradicionalne zastave i na njoj nema grba. Drugo, Skupština AP Vojvodine još nije usvojila odluku ni o toj zastavi, bez grba. Dve takve greške, teško bi se tolerisale i studentima čuvenog novosadskog Pravnog fakulteta", stoji u saopštenju LSV-a.

Profesor ovog fakulteta Slobodan Orlović, koji je jedan od predlagača tradicionalnih simbola, rekao je za Blic da ne vidi problem u njenom isticanju pre nego što je formalno usvojena u pokrajinskom parlamentu.

Za usvajanje dokumenta potrebna je podrška dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine, odnosno za simbole treba da glasa najmanje 81 poslanik. Iako su poslanici LSV-a najavili da neće glasati za uvođenje ovih simbola, to neće uticati na konačan ishod, jer će odluku o simbolima podržati vladajuće SNS, SPS, SVM, kao i opoziciona Srpska radikalna stranka.

Uvođenje tradicionalnih simbola je još pre dva meseca najavio pokrajinski premijer Igor Mirović rekavši, između ostalog, da će Vojvođani "moći da prave selfije, ali sa novom, pravom zastavom Vojvodine, onom iz 19. veka".

Prema Statutu Vojvodine, predviđeno je da Pokrajina, pored zastave i grba, ima i tradicionalne simbole. Prošle godine se raspravljalo o njima, ali tada to nije prošlo u Skupštini Vojvodine. Godinu dana kasnije, sa promenom vlasti u pokrajini, gotovo identičan predlog će biti usvojen.

Istoričari Milivoj Bešlin i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Momir Samardžić istakli su da nije slučajno da se ovo dešava samo (u) Vojvodini, jer je namera da se tradicionalnim simbolima potisnu ili relativizuju njena postojeća i legalna obeležja.

"Razlog zbog kojeg se insistira upravo na ovakvom tzv. tradicionalnom grbu, a ne na nekom drugom prisutnom tokom 1848–1849, jeste činjenica da on nije ništa drugo do grb Kneževine Srbije, korišćen od 1839. do 1882. Jedina razlika je u tome što se u opisu grba navode 'vojvodska porfira' i 'vojvodska kruna', a u opisu grba Kneževine Srbije 'kneževska porfira' i 'kneževska kruna'. Dakle, simboli Kneževine Srbije iz 19. veka postali bi, ako bi se ovaj predlog usvojio, simboli današnje Vojvodine, dok se oni istovremeno ne koriste kao 'tradicionalni simboli' Republike Srbije, sa kojom imaju nesporni istorijski kontinuitet. Nema sumnje da se iza ovog predloga nalazi ideja da se navedenim istorijskim falsifikatom poništi svaka autentičnost i samosvojnost Vojvodine kao i njen istorijski identitet", naveli su autori u svom tekstu.

Oni su se takođe zapitali zbog čega se kao tradicionalni simboli ne bi koristili zastava i grb Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata koji su 11 godina bili u zvaničnoj upotrebi. 

Komentari 114

  • V

    18.09.2016 21:00
    -
    dana 18.09.2016. na tzv. "pravnom" fakultetu istaknuta je novousvojena/privremena "tradicionalna" zastava i republička zastava. Gde je važeća zastava Vojvodine? U kom propisu piše da Vojvodinu simbolizuje od sad samo novousvojena/privremena "tradicionalna" zastava? Gde piše da se ona sme kačiti bez prisustva važeće vojvođanske zastave? Ovu temu treba ponovo pokrenuti, a ne kao sve ostalo, malo se buniti pa zaboraviti.
  • Teodosije III

    15.09.2016 14:54
    @Srdjan
    na skupštini je bilo ukupno 757 delegata, od kojih 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6, Nemaca, 3 Šokca, 2 Hrvata i 1 Mađar
  • Fric

    13.09.2016 14:43
    @ u prolazu
    Em ne znaš em si bahat i bezobrazan, celo poznavanje istorije ti se svodi na srpsku mitomaniju-rekla kazala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti