Zbog ostavinske rasprave ide se kod notara

Ostavinske rasprave formalno su iz sudova prešle u ruke beležnika. Sud ima mogućnost da ostavinsku raspravu kod koje nema spora prosledi notaru.

Kako kažu u Javnobeležničkoj komori, u Vojvodini sudovi to mahom i rade, ali je praksa šarolika, pa tako u Beogradu, iako je trebalo da počne posle 1. jula, ovo još nije zaživelo.

"Ostavinske rasprave javni beležnici rade kao povereni posao suda, znači da će građani i dalje podnositi predlog za raspravljanje zaostavštine sudovima, a sudovi će te predloge dostavljati beležnicima sa njihove teritorije po azbučnom redu", kaže Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore. U ministarstvu pravde kažu da je godišnje bilo oko 150 hiljada ovakvih slučajeva, koje je rešavalo 190 sudija.

U Novom Sadu samo četvoro sudija radi ostavinske rasprave i oni su u drugom kvartalu prošle godine imali više od četiri i po hiljade nerešenih, odnosno predmeta u radu. Do sredine jula oni su 300 predmeta poverili notarima i mnogi od tih predmeta su rešeni.

Javni beležnici ograničeni rokovima

Sud u svom rešenju, kojim poverava javnom beležniku sprovođenje postupka, određuje rok u kom mora obaviti povereni posao. Javni beležnik mora naročito voditi računa o granicama svog ovlašćenja i datom roku, jer su Zakonom o javnom beležništvu, prekoračenje granica poverenih ovlašćenja ili nepreduzimanje radnje u rokovima koji su propisani pravilima postupka, propisani kao teža disciplinska povreda.

U Javnobeležničkoj komori smatraju da od preuzimanja ostavinskih rasprava svi imaju korist.

"Advokati će normalno, isto kako su zastupali pred sudovima, moći da zastupaju i pred javnim beležnicima u tim postupcima. Čini mi se da je to i u interesu advokata, jer će postupci biti brže završavani nego kod sudova, samim tim će i advokati svoje honorare moći da naplate pre, a građani da ostvare svoja prava u ostavinskim raspravama u nekim kraćim rokovima", navodi Đukanović.

Određena je i tarifa javnog beležnika, pri čemu se vodilo računa da građani nemaju veće troškove nego do sada pred sudom. Kako kažu u Ministarstvu pravosuđa, do sada se dešavalo da sudovi određuju paušalne takse, zbog čega su građani za vrednost približno slične zaostavštine plaćali različite cene. Javni beležnici primenjuju iste kriterijume za sve, a vrednost zaostavštine utvrđuje se na osnovu procene poreske uprave.

  • Siniša

    13.09.2016 01:47
    Nije tačno
    Na sudu rasprava košta 17 hiljada, a kod notara34 hiljade dinara. ZAŠTO LAŽETE DA JE ISTO. Trebalo bi da štitite narod ,a ne njih!
  • xxxx

    12.09.2016 17:24
    Kada su advokati štrajkovali zbog uvodjenja notarskog sistema, niste ih podržali.
    Sad plaćajte notare.
  • Zoran

    12.09.2016 15:05
    Pravna drzava
    Čekam ostavinu već 17 meseci. Znači li ovo da je neko namerno čekao da pređe u ruke notara?? Bolje zatvorite sudove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti